Dostlarım ballıklar çıkartıldıktan sonra kuluçkalıktan bal hasatı yapıyormusunuz ? Bu konuda nelere dikkat edilmeli?
Kuluçkalıktan bal alıyorum.Yavru ve stok durumunu ve çercevedeki bal’ın sır oranına göre bir muhakeme yapıyorum.Misal güçlü bir koloni ise kuluçkalıkta duvarlar haricinde alabilecegim 1 ila 3 çerceve varsa alıyorum.Duyuyorum sıfır sağım yapanlar var.Hiçbir zaman kuluçkalıktaki tüm bal’ı almıyorum.
ben kuluçkayı 8 çerçeve yapıyorum. kata yavru çekince yerine çerçeve vermeyio 8 de bırakıyorum. hasattan sonra 8 çerçeveyi 4/ 4 olarak 2 ye bölüyorum. sonuçda kuluçkadan bal almıyorum
ben kuluçkalıktan bal alıyorum tamamen yavrusuz bütün balı alıyorum,bal kemerli yavrulu ise bırakıyorum…10 çerçeveden 3-4 çerçeve çıkıyor…
4-4 böldüğün kovanlar ana arılarını kendileri mi yapıyorlar, yoksa
hazır ana ile mi bölüyorsun.
kendileri yapıyor. hazır ana almıyorum. bizde ağustos sonuna kadar çiftleşme sıkıntı olmuyor
Murat hocam kendilerinin yaptıkları analar daha mı iyi oluyor ? 4 bölmeyi ağustos başında yapsanız kısa kadar ne kadar gelişiyor bölmeler?
şimdiye kadar 2 kez hazır ana aldım bal verimi çok az oldu. kendi bölgemizde kendi arılarımın ürettiği analar gayet güzel verim veriyor. ekim sonuna kadar yavru faaliyeti bizde devam ediyor. kafkas arısını bölsende bölmesende kışa 4 ila 5 çerçeve olarak girdimi sıkıntı yaşanmıyor.
Ben geçen yıl 2 çerçeveyle girdim sağlı sollu strafor koydum ortaladım.
Kış çok sert geçti herkes ölür, kışı çıkaramaz dedi ama çok şükür sağ salim atlattı kışı şimdi 2 oğul verdi ve 2. katta
o zaman birazda taktiri ilahide iş
Biraz değil herzaman Cenabı Hakkın elinde.
Biz üzerimize düşeni yaparız gerisi ona kalmış nasipte varsa olur.
yiyeceği ve poleni varsa hastalık varroa yoksa ve nem önlenmişse kışın 1 çerçeve arı dahi bahara çıkar güçlü arıyıda sollayabilir anası iyiyse.
Kışa 10 çerçeve ile girmek gereksiz
10 çerçeve basan bir koloni sekiz çerçeve mümkünse yedi çerçeveye sıkıştırılması sağlıklı olur.
Duvarda bulunan çerçeveler alınabilir.
Genellikle altı çerçeve sıkıştırma yapıyorum.
merkez çerçevelerde kemerli kısmın altında yavru faaliyetleri kasım başına kadar devam eder.
Ekim sonuna doğru yedi çerçeveye sıkıştırılan kovana koyu şuruplama yaparsanız stok sorunu yaşamaz.
Açık bal sayesinde kışın rahat eder.
Ekim sonunda şuruplama yapmak şartıyla 10 çerçevelik bir kovandan iki çerçeve bal alınabilir.
Fazlalık olursada erken baharda kullanmak üzere saklanabilir
10 çerçeve arının balını alıp kendi anasını kendisi çıkarması için 4+4 bölsem(ağustosun ilk haftası bölsem) iyi olur mu? Akdenizin şu anda çok sıcak olduğunu da düşünürsek?
erkek nufusu fazla ise sıkıntı yok,bölebilirsin,ama erkek yok yada azsa sıkıntılı bir döllenme olur.