Arkadaşlar hazırlamış olduğumuz %15 lik laktik asid çözeltisini ne kadar süreyle kullanılabilir
Laktik asit kullanan sanırım aramızda yok gibi…
Sebebi ise belli…
Tek tek çerçeve çek, arıya püskürt.
Üstelik yavru varken…
Hamallık…
Mb. Ayrıca hiç bir verimde alınamıyor, arıyı üşütmekten ve boş iş yapamaktan başka hiç birşey değil bence....
Laktik asit arilarin larvalarinin olmadigi dönemde 7 gün arayla iki kez uygulanir.hava sicakliginin 7-15 derece olmasi etki icin en ideal sicakliktir.eger kasim aralik ayinda cesitli nedenlerle bunu yapamamissaniz,ve varoa ile mücadele süreci kacinilmaz bir hal almissa diger zamanlardada uygulanabilir,larvalarin oldugu havalarin daha sicak oldugu zamanda 4-7 gün arayla 4-5 kez uygulama yapman gerekir.Bu sene laktik asit uygulamasi yapiyorsan seneye oksalik asit uygulamasi yapman gerek,sürekli ayni maddeyi kullandiginda varoa lar ilaclara karsi bagisiklik kazanabilirler.
laktik asit i ben sadece oğullara kullanıyorum su ile karışım bir yıl geçmemişse sorun olmuyor kullana bilirsin…
Ben uyguluyorum.
Ege bölgesinde arı 3-5 çerçeveye düştüğünde yavruyu kestirebilirseniz hamallık az oluyor.
Yavru sahasın açmış 8 çerçeve civarı arılara uygulamak ise zaten verimli değil.
Asitler günlük hazırlanmalı.
Bekletmek anlamsız.
Kaydını tut. Çerçeve hesabını yap. Sıcaklık değerlerini yavru durumunu kolla. Uygun durumda
Belirlediğin miktarı hazırla ve ver. Asidi hazırlamayı arıya gideceğimiz gün yaparsak zaten hava
Durumunu da yaşamış oluyoruz.
Laktik asit yavrusu açılmış arılarda pek etkili değil.
Ancak yavruyu kestikten sonra uygulandığında oldukça verimli diyebilirim.
Varroa sayımlarımda oksalik asit buharlaştırma uygulaması ile aynı rakamları yakaladı 3-5 varroa
Oynar belki.
Ancak varroa bulaşıklığı konusunda farklılık gösteren kolonilerim iki farklı asitte de doğru uygulama
Zamanlaması ile başarılı olunduğunu gösteriyor.
Sn.Ümit Bolat,
Organik asitlerin devamlı kullanılması halinde varroaların bağışıklık kazandığına dair bilgiyi nereden edindiniz?
Herkese Merhabalar,
Birkaç kovanımda %15 lik laktik asit çözeltisini fısfısla uyguladım.Bu uygulamayı ilk kez yapıyorum. forumlardan okuduğum kadarı ile ve izlediğim videolara göre aynen uyguladım. Ertesi gün bir çok arı ölüsü gördüm. Ölen arılar kararmış bir vaziyette idi. Sonrasında kovan üzerine konmuş bir arının üzerine fıslattım ve arı aynı şekilde karardı ve yerinden kıpırdayamadı. Laktik asit çözeltisi arıları bu şekilde yakar mı?
Laktik asit olduğundan emin misiniz?
HB
Evet eminim. %85 lik laktik asit. 250 ml. Asite 1.20 lt. su ilave ettim. sonra fisfisladim.
Fatih Bey,anlattiginiz gibi bir etki,formik asitte olabilir,ne oksal.de,nede Laktikte ben böyle bir etkiyle karsilasmadim.sadece Formik,in bir damlasi Arinin üstüne düserse öldürüyor.ben vakte göre ücünüde uyguluyorum.
Uygulamada Doz da önemli tabii.
Selamlar.
http://www.balmumcukimya.com/laktik-asit-85-lactic-acid-85-1l
bu linkteki urunu aldim. bir miktar bu urunden olusturdugum cozeltiyi, biraz da 2 kasik seker attigim yaklasik 1 lt. lik sudan ara sira fisfisladim. 24 saat sonra arilar kararip olmustu maalesef.
Sorun aşırı sıcaklarda olabilirmi acaba?
uygulamayi 2 tarafi tel izgarali suni ogul bolmelerinde yaptim. kafesleri evde serin bir yere koydum. sicak ve havasizlik ihtimali zayif olabilir.
benim asil merak ettigim laktik asit cozeltisi fazla puskurtulunce boyle bir etkisi olur mu? cerceve basina 5-8 ml. deniyor. kafeste oldugu ici olcuyu kacirmis olma ihtimalim yuksek. dedigim gibi, laktik asit ve az sekerli su disinda bir uygulama yapmadim, birde kafeslerin uzerine azicik kek koydum.
Merhaba laktik asit su ile kullanıldığında hiç bir şekilde sorun olmuyor.
Ben 37 derece sıcaklıkta, önerilen dozunu iki katını uyguladım
Arılar kovan önünde yerde süründü bir süre ve yaklaşık 10 dakikada her şey normale döndü.
Sanırım burada arıları karartan şey şeker.
Benim 4 yıldır böyle bir ölüm olmadı. Asit ve sudan başka bir madde karıştırmıyorum.
Kullanılan pompa da bir ilaç kalıntısı olmasın?
Bak bu bizim aklimiza gelmedi,sivi sabun,deterjan cinsinden bir seyde olabilir.
Fısfıs pompasını aldıktan sonra acı biber ve sarımsak suyu ile çiçeklerimi ilaçlamıştım, çok güzel suyla yıkadım ve hatta içini su ile doldurup günde bir boşaltıp tekrar doldurdum birkaç kere. kimyasal yoktu.
Laktik asitle ilgili arastirma yaptim, kullanim dozu hakkinda net bir bilgiye ulasamadim. %15 lik laktik icin 5 - 8 cc denmiş. Fakat bu çerçevenin bir yüzü icinmi yoksa iki yüzü icin mi verilen miktar anlayamadim…
Bana çerçevenin iki yüzü için gibi geldi, fakat bir yüzü içinse az uygulamiş olacam.
Kullanan vede doz bilgisi olan varsa yardim ederse sevinirim [emoji3][emoji3][emoji3]
( koloni sayim az püskürtme yapacam)
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kışın okzalik asit ve şekerle damlatma uygulaması yapmıştım.Şimdi aynı şekilde % 15 laktik asit çözeltisini iki çerçeve arasındaki arılara şırınga ile 5 cc yukardan çerçeve çıkarmadan uygulama yapmayı düşünüyorum.
Bu konuda bilgisi olan varsa, nelere dikkat etmem gerekir?
Salih bey ben her çerçeve yuzeyine % 15 lik laktik asit 4cc - 5cc gelecek şekilde 15 - 20° açıyla püskürtme yapmıştım kışın yavru minimum düzeydeyken vede ayriyeten bölmelerde yavrular pupaya gecmedende uygulama yapmıştım fakat anlamlı bir sonuç elde edemedim, özellikle bölmelerde pupali yavru bitince ari uzerinde varrovalari tek tük görüyorum, görünmeyen kısım çok daha fazla olacağını da bilerek ilaçlama yapıyorum fakat polen tepsilerine hiç dökülme olmuyor, yada bir kaç tane bu gözlemlerden sonra laktik asiti mücadele listesinden çıkardım…
Deneme yapın olumlu - olumsuz degerlendirisiniz…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi