Mehmet GENÇÜNAL Arılığı

Zafer biz sözümüzün arkasındayız.

Bacanağın arılarda bu gün yaptığım kontrolda çekmecelerdeki görüntüler.

http://img580.imageshack.us/img580/1268/oksalikasitbuharylamcad.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/1268/oksalikasitbuharylamcad.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/1268/oksalikasitbuharylamcad.jpg

Benim arılarda yine varroa ölüsüne rastlamadım.

Bu kırmızı polen var ya…

Acaip acı…

Kavuruyor adamın ağzını…

Daha önce bahsi geçmişti, denemedim bile.:smiley:

Acı biber çiçeğinden alıyor olabilir mi?

Hocam, acı biberin acılığı çiçekten gelmiyor ki…

Biberdeki yağdan geliyor…

Mehmet abi oksalit için hava sıcaklığı yüksek değilmi?

Yoksa bizim kaçırdığımız bir ayrıntı varsa izah edebilirmisiniz?

Hüseyin Bey,
Mehmet Bey’in onayını almak ve yeni açıklamalarını beklemek kaydıyla bir şeyler yazayım…

Bu arada o, buharlaştırma yöntemiyle kullanılan maddenin tam adının ‘‘oksalik asit dihidrat’’ olduğunu da belirtmiş olayım.
(Hernedense bazı arkadaşlarımız, üstelik de ‘‘t’’ harfi kullanarak ‘‘oksalit’’ diyorlar. Umarım alınganlık göstermez ya da ‘‘bir harften de ne olacakmış; siz doğrusunu anlayıverin’’ demezsiniz.

Hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde kuluçka çalışmaları sürmektedir; dolayısıyla varroaların tümü açıkta değil, önemli bir kısmı kapalı gözlerdedir; yani ilacın etkisi nispeten az olur…

Kuluçka döneminin bitmesini bekleyebilirseniz oksaliK asit uygulamanız daha verimli olur. Doğal olarak bu süre içinde arılar sağlıklı bir biçimde çoğalamayacak; varroalar ise rahat rahat üremelerini sürdürmüş, her türlü zararlı faaliyetlerini sürdürmüş olacaklardır.

M.Cahit abi teşekkür ediyorum.

Hatamın farkında değildim uyarı içinde sağolun " oksaliK asit" unutmam artık.

Ben geçtiğimiz yıl 2 kg oksalik asit dihidrat olanından forum sayesinde temin etmiştim.

Şu an formik ilerleyen günlerde oksalik düşünmekteydim.

Uygundur…
Biz de (hasadı bitirir bitirmez) öyle yapacağız.

Bir kez daha teşekkürler abi.

Hüseyin, varroa ile mücadelede her türlü yöntemi kullanarak çeşitlendirmek gerekir.

Oksalik asit dihidrat buharlaştırma yöntemi Cahit beyin dediği gibi kapalı yavrunun olmadığı kış döneminde uygulanırsa başarı oranı yüksek olur.

Ama kapalı yavrunun bulunduğu ve hava sıcaklıkların yüksek olduğu bu günlerde uygulanmaz diyemeyiz.

Benim yaptığım uygulama yoğun arı uçuşunun ve kuluçka faaliyetinin olduğu bu hava şartlarında yapılabileceğini, üst üste uygulanabileceğini göstermek içindi.

Amaç varroa ile mücadele etmekse, açıktaki ergin arıların üzerindeki varroadan başlamayı düşündüm ve ilk uygulamayı yaptım.

Üç veya dört gün sonra gözlerden çıkacak varroaya ikinci darbeyi vurup geriletmek adına ikinci uygulamayı yaptım.

Üçüncü uygulamayı yaparmıyım, bu konuda olumsuzluk yaşarmıyım onu bilmediğim için şimdilik düşünmüyorum.

Zaten gerek te yok, dökülen varroa miktarı çok fazla değil.

Bütün bu verilere rağmen Varroayı hafife almamak adına peşinden formik asit uygulanabilir.

Burda vurgu yapmak istediğim bir konu şu.

1- Organik asitlerle varoa mücadelesinde kolay ve etkili yöntemleri her dönemde uygulayabilmek.

2- Amaç Varroayı yok etmek değil, kolonideki sayısını azaltarak yeni doğacak arıları varroa hasarsız ve güçlü bir şekilde kışa hazırlamak.

Kalan varroaya karşı etkili mücadeleyi, kış döneminde Oksalik asit dihidrat ile başarılı bir şekilde yapıyoruz zaten.

Oksalik Asit…

Bende çama götüreceğim arılarda varroa yoğunluğunu anlamak üzere…

Eskiden 1-2 kovana amitraz vururduk…

Sayım yapmak zor…

Ön sıradan 7-8 kovanın polenliğini temizledim…

Bastım 6 patlar ile…

Hem de hiç arıları umursamadan…

Üst uçuş deliğinden…

Birkaç manyak beyaz beyaz dışarı fırladı…

Hepsi o…

Ama 5 dakika sonra ilginç şeyler oldu…

Tam arının polen çektiği öğle saatlerinde yaptım…

Yürüdüm birkaç kovan…

Ulen arkada kalan ve oksalik yapılmış kovanlarda polenli yüzlerce arı kovana girmiyor…

Sanki birisi kapıda girmeyin girmeyin diyor…

10 dakika kadar birikmeler yaşandı…

Sonra kıyı kıyı girdiler…

Akşam polenliklere baktım…

Yahu özlüyorum geçen seneki varroaları…

Nerdesiniz ulen?

Yorgan yandı ama pireler de yandı diye teselli bulacağım ama sönen kolonilerin faturası arıcılara daha pahalıya geldi.

Demekki bazı senelerde varroayı azaltmak için, kovanları söndürmek lazım. ;D

Ben hepsini yerine bugün itibarıyle koydum şükürler olsun…

Ve nihayet dayıma bugün 6 ana arı tahsis edebildim. ;D

Seneye sezon başlarken tüm arıcılar işi sıkı tutup varroaya topyekün savaş açmalı ve bu seneki düzeyde tutmalıyız.

Eğer bu kadar az varroa mevcudunu sürdürebilecek olursak mücadeleye bile gerek kalmaz sanıyorum.

Mehmet Abi korkutma bizi topu topu 4 kovan arımız var :slight_smile:

Mehmet abi,verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.

Her yerde aynı demek nerede bu varroalar

Boşuna yapıyoruz sanki mücadeleyi

Birde asit karşıtı gelenekselcilere laf anlatmak var

Asit yaptık bakıyoruz varroa ölüsü yok

Eee bak dökmüyor bu asitler varroayı en iyisi bizimkisi

Yahu varroa yokki dökülsün nerede bu varroalar

Dirisi görünmüyor ölüsü görünmüyor

şimdi arılardan geliyorum oksalik buhar vermiştim dört gün önce yirmi arıda seksen varova ölüsü saydım ama yine verdim dumanı
dört gün sonra yine vericem gönül haddini bilsin birde formik asit bulsak onuda denerdikte foruma gelince kısmetse bursadan alır geceriz
yanlız arıların kafasında beyaz renkli varovaya benzer ykselti var makinem yoktu cekemedim bidahaki sefere

Bende az önce dün oksalik verdiklerime baktım…

Sadece 1 kovanda 3 adet gördüm.

Diğerlerinde ya 1 tane ya da hiç yok…

Oksalik gerçi 3-4 gün sonra tam etkiyi gösterse de haydi bizim bölge biraz daha dikkat ile kışa da varroasız girersek çok basit tedbirlerle varroa illetinden kurtuluruz…

Bak şimdi ulen birkaç seminer verdik, bölgede varroa kalmadı dermişim… :smiley: