Hüseyin Bey,
Mehmet Bey’in onayını almak ve yeni açıklamalarını beklemek kaydıyla bir şeyler yazayım…
Bu arada o, buharlaştırma yöntemiyle kullanılan maddenin tam adının ‘‘oksalik asit dihidrat’’ olduğunu da belirtmiş olayım.
(Hernedense bazı arkadaşlarımız, üstelik de ‘‘t’’ harfi kullanarak ‘‘oksalit’’ diyorlar. Umarım alınganlık göstermez ya da ‘‘bir harften de ne olacakmış; siz doğrusunu anlayıverin’’ demezsiniz.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde kuluçka çalışmaları sürmektedir; dolayısıyla varroaların tümü açıkta değil, önemli bir kısmı kapalı gözlerdedir; yani ilacın etkisi nispeten az olur…
Kuluçka döneminin bitmesini bekleyebilirseniz oksaliK asit uygulamanız daha verimli olur. Doğal olarak bu süre içinde arılar sağlıklı bir biçimde çoğalamayacak; varroalar ise rahat rahat üremelerini sürdürmüş, her türlü zararlı faaliyetlerini sürdürmüş olacaklardır.
Hüseyin, varroa ile mücadelede her türlü yöntemi kullanarak çeşitlendirmek gerekir.
Oksalik asit dihidrat buharlaştırma yöntemi Cahit beyin dediği gibi kapalı yavrunun olmadığı kış döneminde uygulanırsa başarı oranı yüksek olur.
Ama kapalı yavrunun bulunduğu ve hava sıcaklıkların yüksek olduğu bu günlerde uygulanmaz diyemeyiz.
Benim yaptığım uygulama yoğun arı uçuşunun ve kuluçka faaliyetinin olduğu bu hava şartlarında yapılabileceğini, üst üste uygulanabileceğini göstermek içindi.
Amaç varroa ile mücadele etmekse, açıktaki ergin arıların üzerindeki varroadan başlamayı düşündüm ve ilk uygulamayı yaptım.
Üç veya dört gün sonra gözlerden çıkacak varroaya ikinci darbeyi vurup geriletmek adına ikinci uygulamayı yaptım.
Üçüncü uygulamayı yaparmıyım, bu konuda olumsuzluk yaşarmıyım onu bilmediğim için şimdilik düşünmüyorum.
Zaten gerek te yok, dökülen varroa miktarı çok fazla değil.
Bütün bu verilere rağmen Varroayı hafife almamak adına peşinden formik asit uygulanabilir.
Burda vurgu yapmak istediğim bir konu şu.
1- Organik asitlerle varoa mücadelesinde kolay ve etkili yöntemleri her dönemde uygulayabilmek.
2- Amaç Varroayı yok etmek değil, kolonideki sayısını azaltarak yeni doğacak arıları varroa hasarsız ve güçlü bir şekilde kışa hazırlamak.
Kalan varroaya karşı etkili mücadeleyi, kış döneminde Oksalik asit dihidrat ile başarılı bir şekilde yapıyoruz zaten.
şimdi arılardan geliyorum oksalik buhar vermiştim dört gün önce yirmi arıda seksen varova ölüsü saydım ama yine verdim dumanı
dört gün sonra yine vericem gönül haddini bilsin birde formik asit bulsak onuda denerdikte foruma gelince kısmetse bursadan alır geceriz
yanlız arıların kafasında beyaz renkli varovaya benzer ykselti var makinem yoktu cekemedim bidahaki sefere
Oksalik gerçi 3-4 gün sonra tam etkiyi gösterse de haydi bizim bölge biraz daha dikkat ile kışa da varroasız girersek çok basit tedbirlerle varroa illetinden kurtuluruz…
Bak şimdi ulen birkaç seminer verdik, bölgede varroa kalmadı dermişim…