Bu yil mevsim ilk baslarda cok guzeldi belkide muhtesemdi
Ama ne olduysa gun donumunden sonra yagan yagmurdan
Sonra oldu.birden bal akisi kesildi. Yinede Allah bereket versin. Sukur.
Arkadaşlar merak ettigim bir şey var. Bali alinmis petekleri arilara temizlettikten sonra petekleri 2_3 gün dondurucuda bekletiyorum. Bu peteklerdeki varoa yaşamaya devam edermi
O peteklerde varroa olmaz
varoa için formik asit almak istiyorum ama sanayi tipi gıda tipi çeşitleri var deniyor. herheng ibirini kullana bilirmiyim. KULLANMAM GEREKEM BİR TİPİ VAR MIDIR
Nisan ayi başında 4 citali 2 ve 3 kovan bolme
Yapmak istiyorum. Hazir ana satin alip verecegim
Bu analari bölme yapinca hemen ayni gün vermek mi
Daha iyidir. Yoksa 1 kac gun sonra mi
-Bolmeden sonra 1 gün bekleyip arıların anasiz olduklarını farketme si gerekiyor.
-Bu esnada bölünen kovanları ya 5 kilometre öteye götürmeli yada kovanları 1 gün kapalı tutmalıyız.
-Bu işlem kovandaki arıların eski kovanlara gitmemeli için gerekli
- Sonra Ana memesi dikmiş iseler bozulup kefesin içerisinde anayı vermeliyiz.
-Anaya ve kovana kokulu su fışkırtmak anaya alismalarini kolaylaştırır.
Kolay gelsin.
Emrah ÇITAK
Hazır ana arıların gelmeden 2-3 gün önceden bölmeleri yap. Bölmelere kapalı yavrulu çerçeve vermeye bak.
Oluşan meme varsa temizle. Ana kafesi kapalı olarak ve refakatçi arıları çıkardıktan sonra arıların yoğun olduğu çerçeve arasına koy.
3-4 gün sonra tekrar kontrol et. Oluşan ana memesi varsa temizle. Ana kafesinin kapağını açıp kek veya katı bal koyup kapat. Arılar gereğini yapacaktır.
Ana arı çiftleşmiş olduğundan kokusu kovana hakim olacaktır.
Hayırlısı olsun.
4 farkli kovandan yavrulu birer çıtayı bir kovanda birleştirip hazır anayına ayni anda vermek. Arilarin tamamı kovana yabanci olunca anaya itaat ederler diye düşünmüştüm
Sen bilirsin.
İstersen bir dene sonuçları paylaşırsın bizde öğreniriz.
Ama ana gözden çıkardığın bir ana olursa menfaatine olur.
Başarılar.
Olabilir ama anayı kafesten hemen çıkartma .
Her çerçeve ayrı davranış yaptığından ana arıyı salmadan önce meme kontrolu gerekir.
Herkese hayırlı günler diliyorum.
Ankara da geceler hala ısınmadı. 1-2 derece bazen 5-6,
gündüzleri 16-17 derecelerde. Arılarımı kontrol ettiğimde çok yavru attıklarını gördüm.
ortalama 7 çıtalı arıda 5 çıta yavru var.
bahar daha yeni geldi dışarıdan tatlı bulamazlar. ama polen çok geliyor.
Şubat ayından bu yana 1/1 şurub ile besledim.
formda okumuştum. arıyı 1/1- , 1/2, 1/3 şurubla besleme yapılabilir deniyordu.
ama nerede okudum tekrar bulamadım.
Hangi zamanda hangi oranda besleme arı için daha uygundur?
Slm toprağım.
Baharda arıya
1/1 yavru için az az 1 şeker 1 su
Petek kabartmak için
3/1 ara ara. 3 şeker 1 su
Son baharda
2/1 stok için 2 şeker 1 su
Bal gelmeye başlayana kadar 1/1 verebilirsin.bala 15 gün kala Ankara’nın hangi bölgesi bilmiyorum ama bala için Haziran dan sonra verilmez
Petek kabartmak için bu oran koyu olmuş.
!.5 şeker 1 su daha uygun değil mi?
Şöyle düşünelim:
Erken baharda hava nemlidir dışarıdan gelen bal özü çok suludur, bu dönemde arılar genelde yalnızca yavru yaparlar.
Nisan ayı gelir hava sıcaklığı artar, buharlaşma olmaya başlar, dışarıdan gelen bal özü daha koyu olmaya başlar, arılar bu dönemde petek kabartmaya başlar.
Yaz gelir çiçekler kurumaya başlar gelen bal özü koyulaşır, arılar gelen bal özünü depolarlar.
Petek kabartmak için bu oran koyu olmuş.
!.5 şeker 1 su daha uygun değil mi?
Evet hocam ama arkadaş 3/1 sorduğu için öyle yazdım .
Arıya petek kabartmak için şurub içerisindeki şeker oranımı artırılacak ? yoksa su oranın mı? anlayamadım?
su oranı artacak
5 ölçek su içine ---------1 ölçek su
Arkadaşlar ölçü iyice karıştı sanırım.
arkadaşlar 5 şeker 1 suyu murat akın hoca espirisine yazdı bu karışım erirmi yahu
eskiler derki 1.5 seker 1 su petek kabartmak için. 1_1 teşvik için. 2 seker 1 su stok için
süleyman bey bu şerbet sudan ucuz olur ;D
evet kafa iyice karıştı sanırım :-\ 3 ü 5 bilmemde
su mu ---- şeker mi daha çok katılacak net olarak yazarsanız sevinirim :o