Yerden yaklaşık 3 metre yükseklikte meşe ağacının üst kısmında geçen yıl bi parçası kesilerek arı alınmış.ama bu hafta başında amcamla baktığmzda arı orada.su birikintisi olusmus tam delign oldugu yerde.biraz telef vardı.bu arı nasl alınır?
Bana göre deliğin çevresini düzenle olumsuzlukları yok et,su birikmesi olmasın,arıyı da kendi haline bırak.
Eğer çok arı lazımsa kovanını al gel içini arı doldurması benden.
Yurtdışında doğal ortamda yaşamayı becermiş bu tür arılar devlet koruması altına alınıyor. Özellikle uzun yıllardır orada yaşadığı anlaşılırsa, bir nevi SİT alanı ilan ediliyor, arıya yaklaşmak bile yasaklanıyor.
Eğer çok uzun uğraşılırsa ağaca ve arıya zarar vermeden almak mümkün.
Fakat genelde arıdan çok içinde olması muhtemel bal düşünülüyor ve arıyı yok etmeyi göze alarak bal yağmacılığı yapılıyor.
Ya da ağaç kesilerek arının bulunduğu bölüm kütük kovan gibi çıkartılıyor ve arılığa getirilip oğul çıkması bekleniyor.
Halkımız genelde ağaç içinde arı tarafından biriktirilmiş bala çok özel bir anlam yüklüyor. Çok değerli ve şifalı olduğuna inanıyor.
Geçtiğimiz yıllarda büyük bir şehrimizin parkında çekilen böyle bir görüntü kameralara yansımıştı.
Parktaki ağaç kesimi sırasında bulunan arı kovuğuna insanlar saldırıyor, yavrulu petekleri bile bal zannederek yemeye uğraşıyordu.
Kendi köyüm civarındakilere ben de Mehmet Beyin söylediğini söylüyorum.
Dağda bayırda kovukta böyle yaşayan arı görürseniz hiç ellemeyin. Bana kovan getirin ben arı silkeleyivereyim diyorum.
Toplum bilinçlendirilmedikçe,bilinçlenme azmi olmadıkça zor.Bu kadar sorumlu kişiler var,bu kadar yayın araçları var.Sadece belirli yerlere dedektörlü koruma görevlileri koymakla iş bitmiyor.Sınırlar malüm.Uzatmıyayım.Çok teşekkürler.
arının yerini biliyorum, yapılan yorumlar,çok ılımlı ve sevindirici, [ arı vermek gibi] doğasını koruma adına, arıcı dostlardan bu beklenir
diğer taraftan bakarsak, mesela yarın, tarla sahibi motorlu testeresiyle odun derdine düşerde tarlasına gelirse, bizler gibi nasıl alalım demiyecek
cebine soktuğu ilacı kullanıp zararsız hale gelmesini bekliyecek
çünkü ona arı değil odun lazım, böyle insanlara arı sinek gibi görünür
istisnalar vardır, belkide önce arı kurtarmada uygulanabilir
fakat yazdıklarım yaşananlar yaşanması muhtemel durumlardır
Sayın mehmer kenar beyfendiye katılıyorum O arıyı orada durdurmaz bizim insanımız. Çevredeki insanları sokacağından korkup Yakmaya kalkarlar.
Hem illaki arıya zarar vermeye gerek varmı. Hep diyoruzya bölgenin yerel ırkıyla çalışın diye. Yerli ırk olması ihtimali yüksek bir arı size. Bir yada iki peteklik yavrulu arılı petek alınsa hem koloniye zarar verilmemiş olur hemde o arı kendi anasını tekrar üretir. Hemde doga şartlarına uyum sağlamış bir kolonimiz olur bence. Yanlış düşünüyorsam düzeltmenizi rica ederim.
İnsan olmasa doğa kendi kendini hem temizliyor hemde yeniliyor. Ağaçlık seninse sahiplen kimse arıyı almasın mera ise muhtara haber ver. Koruyun.
Arkadaşlar,işin en zor olanı kendi kontrolumuzda olmayan bir şeyi korumak.
Arı,başkasına ait bir ağaçta ise,maalesef tarla sahibinin insafına kalıyor,inşallah o arkadaşda arı sevdalısıdır.
Maalesef diyorum çünkü,herkes aynı duyarlılığı göstermiyor.
Bilhassa köylerde,vatandaş(kendi çevremden biliyorum),doğadaki herşeyi istediği gibi hoyratça harcamayı kandine hak biliyor.
Köyde arı baktığımı duyan,yaşlı bir amca,birgün bana şunu söyledi,dağa ıhlamura ve oduna giden insanları sokarsa başın derde girer.
Dağ sanki babasının tapulu korusu,ıhlamur çiçeğini toplamak için ağacı kökünden keser,odun için meşenin en düzgününü keser,o onun doğal hakkı ama senin arı bakman gözüne batar.
Yaptığı işin doğruluğuna inanıyorsa(inat kültürü),başkalarının karşı çıkması onu daha da pervasızca hareket etmeye itiyor.
Ömrümüz boyunca hep çalışırız,kazancımızı gücümüz nispetinde,eşimiz ve dostlarımızla paylaşırız.
Ama bedel ödemeden sahip olduğumuz bir şeyi paylaşırken maraza çıkarır kavga ederiz.
Burada,köyde yaşayan arkadaşlar alınmasın,bende köylüyüm,işim Bursa’da olsa da,arılar ve diğer malların bakımı için,sürekli doğup büyüdüğüm köye gidip geliyorum.
Allah kolaylık versin,başka ne diyelim.
Sayın Mehmet Gençünal şikayet deyince aklıma geldi:
Arıcılık yapmayanları bir günde belki on tane sivrisinek sokar,şişer, akşama kadar kaşır hatta kaşımaktan yara olur.
Ertesi yeniden aynı olaylar olur.
Ama bir arı soksa yaygarayı koparır.
Çünkü arıların sahibi var yaygaranın muhatabı.
Aslında o yaygarada biraz da alınınan balın kıskanılması veya şikayetçinin biraz da arıcılık yapamaması var.
Veya onlara göre hiç masraf etmeden kazanç sağlama gibi kıskançlık var.
Şikayet konusuna bir örnek eski yıllardan kalma bir olayı antayım:
Olayın raporunu hatırlıyorum:
Benim arıcılık ortağım ziraat mühendisi bilirkişi olarak yazmıştı.
Olay şuydu:
Bir köye arılı kovan koyan tuttuğunu koparan, ciddi,yaşlı bir ağabeyimiz vardı.
Arılığın yanındaki yoncalığın sahibi tarafından arılar yoncaları yiyiyor diye mahkemeye verilmiş.
Mahkeme bunlarla da uğraşıyor.
Bilirkişi olarak ziraat mühendisi görevlendirilmiş rapor tutmuş.
Selamün aleyküm, hayırlı cumalar arı ve arıcı dostları.
Peki arıları ve arıcıları şikayet eden arıcı olursa ne dersiniz? Meslektaş diye nitelendirebileceğiniz bir kişi
sizi şikayet ederse ne yapardınız? Bizzat beni 60-70 kolonisi olan bir arıcı şikayet etti. Bayağıda uğraştım
meseleyi hal yoluna koymak için. Zat bizi belediyeye ve ziraata bir başkası yani sınır komşum vasıtasıyla
şikayet ettirdi. Çok şükür kazasız belesız bu hadiseyi atlatık ama, çektiğim sıkıntıyı bir ben birde Allah bilir.
Onun için arıdan anlamayan vatandaş, köylü şikayet ediyor haberlerini duyunca yadırgamıyorum.
Saygılarımla.
Gelelim meşe kovuğuna…
Diğer konular zaten can sıkıcı ve olayın bir çoğunu ise öbür dünyaya havale ediyoruz.
Meşe kovuğundaki arılara yapılacak en uygun işlem bugün için, yağıştan korumak için tedbir almak…
Bugünlerde kovuktan arı almak pek rasyonel gözükmüyor… Bu hatayı geçtiğimiz yıllarda bizde yaptık…
Aldık koloniyi ve orayı söndürdük… Baharda sadece ana arıyı alsaydık daha iyi olurdu.
Ana arıyı almak yeterli bu tür arılardan… Bize de zaten aslında ana arısı lazım…
Ana arıyı da baharda almak en mantıklısı…
Kendilerine ana arı yetiştirirler…
Ana arıyı nasıl alacağız konusu ise yine bambaşka bir tartışma konusu…
Bu bahsedilen arı geçmişte tarafımdan görüntü olarakta paylaşılmıştı
alan kişileri bilmediğimizden, o zaman anası alınıp alınmadığınıda bilemediğimden
bunu zamana bırakmak istedim
görüyoruzki bu zamanı bulduğuna göre, arımız analanmış…
şu an yapılması gereken, herkesin de hem fikir olduğu, olacağını düşündüğüm baharı beklemek
vede halil bey, sizin dediğiniz şekilde, anasını bir şekilde dışarıya çıkmasını sağlayıp
koloninin diğer fertlerini kovukta bırakmak
öncelikle yaşatma cabasını bir gösterelim, hayırlısıyla
merhabalar…
Bende bu yıl komşum vasıtasıyla meşe kütüğünde bir arı buldum.Arıyı almak için biraz araştırma yaptım ve sayın Selahattin GÜNEY namıdiğer BALLIBABA ya müracaat ettim.Kendisi sağolsun beni kırmayıp geldi ve ne arıdan nede baladan zahiyat vermeden arıyı meşe kütüğünden aldı.http://serkan067.blogspot.com/2010/06/u.html işte o günden bir kaç video.
Selam arıdostları.dün meşedeki arının önüne birikmiş suya tahliye kanalı açmak icin yola cıktık.fakat 1 km den fazla kala arabamız battı.artık pastırma yazları gelirse o zaman gidicez.kek yada şerbetlemeyle destek vermeyi düşündük.foto olsada göstersem arının durumunu.
Bir dahaki sefere yanınızda giderken boş bir teneke götürün.
Arının kovuktan dışa açık olan bölümlerini; bu tenekeyi yararak ağaca monte edip, izole edin.
Bir de uçuş deliği açıverin tenekeye…
Öyle monte edin ki yağmur-kar etkilemesin ve arıyı korusun…
Baharda bir iyilik düşünülür.
Biz bıçkı kesim motoruyla kanal açmatı düşündük halil abi.tenekeyle çalışma imkanımız olmadığından.dün hava biraz açargibi oldu ama fırsat bulamadık çünkü ulaşım hayli zor.açar bi kaç güne inşallah…saygılar.
Halil abi bişey daha,yukarıdaki yorumlarda amcamın paylaştığı fotoğrafa bakarak bi çözüm daha geldi aklıma,ama bal düşmanlarınada yarar bu;
o boşluğu ölçüp,tam oturacak gibi bi kovan yapsak,mesela eski kovanlardan,oturtsak ve çivi yada z<ımba yolu ile montalasak,etrafında kalan boşluklarıda silikon yada kapatıcı bişeye su almıcak şekilde kapatsak nasıl olur???hem oğul zamanı müdale,şerbetleme ve varroa mücadelesi için uygun olabilirmi?
Kovanı boşverin. Tenekenin birini açın plaka halinde ve arıların bulunduğu bölgenin dışarısı ile bağlantısını kesin.
Marmara Arıcılık Kongresine gelen arkadaşlar alırlar size oradan o koloniyi… ;D
MEŞEDEKİ ARININ CİNSİ BELLİMİ?
Arıyı almaya niyetimiz yok kalmadı Halil abi.Arıların cinsine gelince makbulut,Bal Arısı… ;D ben ne anlarım cinsinden fotoları aşağda daha önce paylaşıldı Mehmet kenar tarafından.Yinede bi tahmin edeyim yerli arı…