MOTORLU BAL SÜZME MAKİNASI

arkadaşlar elimdeki manuel makinayla bal sağımı yaptım. inanın kolum koptu. bazı arıcı arkadaşlar trakyada 30 kovandan aşağı sağım yaparsan arının hızına yetişemessin diyorlar. inanamıyorum bu kadar çıtayı hangi elle ha bire dönderiyorlar.

ben bu konuda motorlu makinalara baktım. YİNE DEDİĞİM GİBİ YİNE YERLİ MALI YURDUN MALI, BİZİMKİLERİN ELİNDE MAKİNA 700-2500 TL ARASI DEĞİŞİYOR.
ben anlamıyorum. 4 lü bi makina 250-300 TL iken buna motor taksan, edeceği fiyat 500 ü gezmez. Ama adamlar 1000 TL diyor.

TEKNİK BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARDAN BU KONUDA KENDİ ÇÖZÜMÜMÜZÜ ÜRETEBİLECEK, EVDE VEYA ARAZİDE ÇALIŞACAK Bİ MOTOR SİSTEMİ ENTEGRİLİ BİR BAL SÜZME MAKİNASI YAPABİLİRSEK, ÇOK FAYDALI OLACAK,

HA PARASI OLAN ADAM BASTIRIR. 1500 TL ye makinası alır. ama sorun bu değil. çok farklı bir mamulmüş gibi maliyetinin 2-3 katı satılması bu makınaların.

cümlelerimi toparlayamadım. kusura bakmayın.

YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM…

SAYGILARIMLA…

Ümmet bey bende 8 li makina var motorsuz.İşim gayet çabucak oluyor ama bende aynı dertten müzdaribim.Bursada bu makinalara 400 tl karşılığında motor taktıklarını duydum fakat ne derece başarılı olur bilemiyorum. abi google dan pınarhisarlı arıcı yazarak arama motorunu tıkladığında bir örnek var kendisinde oda kendisi yapmış galiba.

Arkadaşlar bana motorlu bal süzme makinası lazım yardımcı olabilen varsa resmini ve fiyatını bilhassa belirtsin lütfen, 10 çerçeve değilde 8 veya 6 çerçeve olanları varsa almayı düşünüyorum fikrinizi almak isterim lütfen, hangi makinayı ve kaç çerçeve önerirsiniz? :-\

kardeş ben düşündüm makınanın kolunu çevirdigimiz yere bi kama (dort kose) demir kaynatsak. sonra buyuyk marketlerde satılan 25tl 50 tl arsı matkap alsak ucuna monte edip en agır sekılde çalıstırsak nasıl olur.

sayın sedat42

bu tür motorlarda güç ve devir önemlidir.matkapların genelde devri yüksek ama gücü o oranda yüksek değildir bu nedenle o bahsettiğiniz ucuz olan matkaplar la hazneyi cevirecek gücü bulamazsınız

ancak eğer cıkma bir çamaşır makinası motoru yada benzer kw da bir başka motor bulursanız daha sağlıklı olur sanırım cünkü sizin / bizim ihtiyacımız olan orta devir ve kw cinsinden güçlü bir motordur.

Ucuz matkapların başka bir handikapı daha var. Mekanik yapısı ve dişliler metalden değil plastikten oluyor. Bu tür matkaplar kısa süreli çalışmak ve hafif işler yapmak için üretilmiş.

Biraz fazlaca çalıştırıldığında ısınıyor ve plastik dişlileri anında sıyırıyor.

Yani bu tür ucuz matkaplarla randıman almanız çok zor.

O kolu çevirmek dünyanın en güzel işlerinden birisi değil mi?

Olsa da çevirsek…

[b]buldukça bunamak …
benim çocukluğumda babamda 5/10 arı vardı çıkardığı balları süzgeçlerde üzerine ağırlık bastırarak kimi zaman elle yoğurarak süzme bal elde ederdi nerde ozamanlar süzme makinası belki vardıda onu alacak güç nerdeydi?şimdi 4 lü /6 /lı/8 li /10 lu makineler var yetmiyor motorlusunu arıyorlar
senede bir kaç saat kullanılacak başkada bi işe yaramıyor…

bekleyin çinliler yeni bal sağım makinası üreteceklermiş
içinde arı olan kovanı atıyorsun içine ballar bi yana arılar bir yana hatta propolis ve polenide ayıklıyormuş [/b]

bekleyin çinliler yeni bal sağım makinası üreteceklermiş
içinde arı olan kovanı atıyorsun içine ballar bi yana arılar bir yana hatta propolis ve polenide ayıklıyormuş
;D ;D ;D ;D

++++++++++++++++ :d

Çinlilermi ,japonlarmı kim çıkarırsa çıkarsın motorlu sağım makinasını çıkarsınlar ,bizde maliyeti 500 lırayı geçmeyen makina 1,5 ,2 bın lıra
Sızlerı bilemem ama bence arıcılığın en zor işi bal sağımı ,arının senelik bakımı bir yana bal sağımı bir yana .düşün bal akımı bıtmış arı 100 metreden geçene saldırıyor kovandan ballı çerçeveleri alacaksın çerçevelerde kalan arıları temizliyeceksin,30 derecenin üzerinde sağimi yapacaksın ,vucudunda terlemeyen yer kalmıyacak ,şayet o çerçeveleri arıya tekrar verirsen ordada birçok sorunlar.
Ama sonunda tenekeleri arabaya yukler sayılarını sayarda yüzün gülerse ozaman ne yorgunluk kalır nede zorluk hepsini ünütür gelecek seneyi beklersin.

220 volt la çalışan elektirikli su motorları var ist5ediğiniz ebatta…hurdalıkdan temin edilebilir…üstüne ucu bir de jenaratör…

dağda bayırda hallet işini…ekstradan jenaratörünüz olur…

o su motorunu çalıştıracak olan jenaratörün fiatı normal makinadan daha pahalı gelmez mi

Elle çevirin elle…

Derdimiz süzme makinesinin kolunu çevirmek olsun…

Evinize yakın bir mekanda arıcılık yapıyorsanız, ballarınızı hızlıca hasat edip gece yine evinize dönebiliyorsanız. Bütün bu işleri yaparken de kalabalık bir gönüllü destek gurubuna sahipseniz. Elle çevirmenin mahzuru yok. Hatta ya nolur biraz da ben çevireyim diyenler de oluyor.

Fakat arazide konaklamak zorunda kalmışsanız, hepi topu 3 kişiyseniz, o kolu sıcak çadır içinde aynı devirde 15 saat çevirmek zorunda kalmak dünyanın en ağır işçiliklerinden biri haline geliyor.

Geçen sene mayısta akasya balı süzdük, arılığımız evimize 2.5 km uzakta. Güle oynaya çay muhabbet işe başladık, yorulunca evimize geldik duşumuzu aldık ertesi gün yine devam ettik. Bizim için bir nevi spor oldu.

Fakat Trakyaya giden arıların ballarını almak için 2 gece arazide kaldık perişan olduk. Allah 2 ay kalanlara sabır versin.

Jenaratörümüz vardı, motorlu bal sağma makinesi vardı, sır kesme makinesi de vardı. Allah bunları icat edenlerden razı olsun dedik.

Arazide kalan arıcı için jenaratör çok mükemmel bir yardımcı ve arıcıların edinmesi gereken en önemli ekipmanlardan.

Ve dar ekiple o şartlarda yaşayan arıcının jenaratörü varsa, bir yolunu bulup süzme makinesini de motorlu hale getirmesi büyük kolaylık.

Bunu bireysel olarak yaşadık test ettik.

Ki, süzme makinesine basit bir motor takılması küçük bir proje. Böyle bir şeyin imalatı tam da amatör arıcıların ilgi alanına girecek birşey.

Bizi Adem Erdem Abi var, 2 seneden beri daha kompleks bir projenin peşinde. İmalatını gerçekleştirdi ama bazı hesap hataları yapıldığı için bu sene teknik düzeltmeler gerekiyor.

Sistem büyükçe bir çadırın içine sığıyor. Jenaratörle çalışabiliyor.

Sır kesmeyi otomatik yapıyor, 16 çıtayı önünü arkasını çevirmeye gerek kalmadan süzebiliyor.

Süzme makinesinin içinde biriken balı vakumlayarak dinlendirme tanklarına aktarıyor.

Bal dinlendikten sonra arıcıya sadece musluğunu açıp tenekelere doldurmak kalıyor.

Sistemin amacı çadırda 1 ya da en fazla 2 kişiyle çok seri bir şekilde süzüm yapmak.

Niye bu kadar uzattım? Süzme makinesine basit bir motor takılmasını fantastik birşey olarak görmeyin diye.

İmkanı olan arıcı bunu gerçekleştirsin, kol gücünün üstünlüğünden zihin gücünün üstünlüğü aşamasına geçelim artık.

Allaha şükür jenerator kaçkarlara lazım oluyor ordada fazla bal olmaz ve sorunda olmaz
Erzurum halkından Allah razı olsun ekseri arıcılar köye yakın bir yere arı koyuyoruz , genelde arıcıların 300,500 metre antrıgon kablosu var ve köyden bir evden elektrik alıyoruz.
Murat bey sağım makinasına motor takmayı öneriyör ,Mesleğim elektrik motordan anlarım,güzelde isteğe uygun ekipmanları anadoluda bulmak nekadar sorun bilemezsiniz ,mesela ana arıya senelık boya vurmak için kalemler varya her sene istanbuldan alırdım busene onun üzerinde arı malzemesı satan ve kırtasıyeciye gittim zor buldum bir köşede.

pardon alakasız olacak ama balı dinlendirmenin faydası nedir Murat bey?

Peteklerden sır kesme ve süzme esnasında balın içine süzgeç deliklerinden daha küçük balmumu, polen vs kırıntılar karışıyor. Ayrıca balın içinde yoğun hava kabarcıkları oluşuyor.

Bal bir tankın içinde dinlendiği zaman hava kabarcıkları ve baldan hafif olan maddeler üste çıkıyor baldan ağır maddeler dibe çöküyor.

Bal dinlendirme tanklarının muslukları, en dipteki balı akıtmayacak şekilde biraz yukardan yapıldığı için, 2 günlük dinlendirme sonucunda tankın musluğundan akıtılan bal daha temiz ve berrak görüntülü oluyor.

Bu şekilde dinlendirip üste biriken hava kabarcığı, petek kırıntıları vs leri bir şekilde almazsak, kavanoza koyduğumuz zaman dinlenme işi kavanozda gerçekleşiyor.

Bir süre sonra kavanoz kapaklarını açtığımızda üstte birikmiş ve kapağa bulaşmış hava kabarcıkları ve çok küçük kırıntıları görüyoruz.

Tüketici açısından hoş bir görüntü olmuyor.

tülbent ile süzerek kırıntıları temizlemiştim…ama hava kabarcıkları gitmedi…demekki dinlendrimek lazımmış…

12 volt araba fan motoru bal süzme makinasında verimi güzel olur selamlar