Muammer ŞAHİN Arılığı

Daha önceki yıllarda aldığım kurs ve saha tecrübelerimden de cesaretle, 27 nisan 2017 tarihinde aldığım aşırı hırçın Ankara Kazan yöresi Anadolu anası, babası belirsiz 1 kovan arı ile bu Yalova-Çiftlkköyde amatör olarak başladım.

Geçen süre zarfında; arılık yoğunluğu, ilaçlama, gece ışığı sorunları, polen sıkıntıları, yangın riski ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte ileride, ilçe içinde yer değiştirmeme rağmen, daha fazla sıkıntı yaşamamak için; 2 adet kafkas anasıyla kovan bölerek Kocaeli Karamürsel Yalakdere bölgesine, sarıca arı-nem-aşırı rüzgar riski olan bir bölgeye arıyı taşıdım.

O bölgede hiç arıcıya rastlamadım. inşallah son arıcı ben değilimdir.

Ya çıkacam, ya batacam. Allah sonumu hayır etsin.

arılığınız hayırlı olsun muammer bey!

Arılığınız hayırlı olsun.sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Allah muvaffak etsin hoşgeldiniz.

amin.çok sağolun üstadlar

Foruma hoşgeldiniz.

Arılığıniz hayırlı olsun.

Bol bereketli bir sezon dileğiyle.

böyle daha iyi muammer kardeşim
aramıza hoş geldin

Hayırlı olsun abi.

Allah gönlünüze göre verir İnşallah…

hoşbulduk. Allah razı olsun amin.

Bugün duayen emekli 85 yaşındaki ziraat mühendisi dedemize rastladım malzemecide. arıları hırsızlardan nasıl koruyacağımı sordum. büyük kilit taksak da hırsızların demir makaslarla bile kilitleri kesebildiğini ne yapabileceğimizi sordum. hatta kovanları birbirine bağlarsak nasıl olur falan diye.

en etkili yöntemin:

hırsızların dışarıdan demir makasıyla ulaşamayacağı bir yere (yani demir makasının ağzını sokamayacağı kadar dar bir yere, mesela kovan içine çerçevelerin arasına), yada kalın demir ile çit veya korunak yapılsa bile, kilidin demir makasının ağzının sokulamayacağı bir yere yapılırsa hırsızlığın önlenebileceğini söyledi.

ben de şöyle hırsızlara karşı bir önlem düşüncesi oluştu, doğduğuna pişman olur belki. yani elini içeri sokarsa arılar saldırır ısırır elini, demir makası sokarsa rahatsız olan arılar saldırır komple bir kovan arı. bana saldıran arılar hırsıza da saldırır inşallah ;D

4 kovanı her kata yandan delik açarak, kesilemeyecek kadar kalın demirle bağlayıp her kovana kilit takmak, bu 4 kovanı birbirine katlardan yanal olarak bağlamak-birleştirmek. üzerine her kata çerçeve koymak ve arının doğal kovan faaliyetini sağlamak. en üst katın kapağına da kesilemeyecek kadar kalın demirden sadece elimiz girecek kadar ama demir makasın ağzı giremeyecek kadar aralıklı ızgara ile ızgara yapmak, bunu en üst kattaki kovanın kenarına delik açarak kovana birleştirmek ve içerden kilitlemek.

inşallah yapabilir bişey olur. düşüncem böyle

böyle yapsam önlemek mümkün olur mu hem kovan hem çerçeve hırsızlığını?

https://drive.google.com/open?id=1h0GnGkzLGDhBbgTuDTHpCpU74XcfJh76

kovan genel görünümü

Aramıza hoş geldin.

Yorumu okuyanlar arılıktan daha çok foto bekliyor.

Ben attığınız fotoyu göremedim.

15-20 günde bir gidiyorum, gidince arılığa çekerim.

https://drive.google.com/open?id=19pp9xI3_xi_dMenBlwq2glP00mHqCsZs

bu yıl 2 kez sağım yaptım. 1.sağımı 15 temmuzda, 2.sağımı 26 ağustosta. bu 2.sağım aldığım bal.

bölgemizde ayçiçeği, ıhlamur, kestane, karaçalı, böğürtlen, kuşburnu, eşek dikeni, v.s. yer bitkileri çeşit çeşit.

balı normal oda sıcaklığında bıraktığımda üstteki rengi alıyor, buzdolabında 24 saat kaldıktan sonra iki renge bölünüyor bu 2.sağım aldığım bal.

bunun sebebi ne olabilir? üstadlara sordum üstteki kestane olsa alta çökmesi lazımdı, alttaki ıhlamur olabilir, ayçiçeği olsa üste çıkar diyorlar, doğrumu dur?

Muammer bey hayırlı olsun arılığın.
Kusura bakma ben biraz önyargılıyım hiçbir yazını okumadım.
Çok uzun ve detaylı yazmışsın. Yazdıkların mutlaka doğrudur ama bunun için ben delil ararım.
O yüzden yaptıklarını kendi arılığında fotoğraflı bir şekilde anlatırsan başka yere yazdığın daha çok inandırıcı ve dikkat çekici olur.

önyargılı olmanız beni hayal kırıklığına uğrattı. yaptıklarım diye anlattıklarımı yapmadığımı ve bu yüzden de inandırıcı hiçbir yanım olmadığımı düşündüğünüzü anlıyorum.

herkes istediğini düşünmekte serbersttir. sizin gibi düşünen arkadaşlar olduğunu da tahmin edebiliyorum bu forumda.

bunlar beni etkilemez. ben düz bir adamım, neysem oyum. Tecrübe ettiğimi ve fayda gördüğümü anlatırım, kimse uygulamak zorunda değildir. Ben de başkalarının tecrübelerinden bana fayda sağlayacağına inandığımı uygularım deneme kovanımda, fayda görürsem devam ederim. Normal ve olması gereken budur diye düşünüyorum.

yaptıklarımı arılığımda paylaşacağım. ancak kimseyi tatmin etmek için değil, arkadaşlara bir faydamız olur belki diye.

bu forumdaki her kişiden öğreneceğim çok şey var. inşallah önyargınıza sebep olan şeyler neyse, telafisi olur hayatta. insanların sözlerine güven olmayınca delil aranması da gayet normal. Ancak, bugünne kadar tanıdığım arıcıların hepsi sözüne güvenilir insanlardı. ben de ön yargılı olarak, arıcıları sözüne güvenilir insanlar olarak tanıyorum.

İnşallah sözüne güvenilmeyen arıcılarla karşılaştırmaz beni Rab’bim. Bunlar benim temennim.

uzun yazdığımın farkında olmuyorum bazen. konuşacak ve öğrenecek çok şeyim olduğundandır belki, bakalım hayat daha neler gösterecek… forumda yeniyim. makul karşılarsınız umarım.

her yazdığımı herkes okuyacaktır diye de yazmadığımı tahmin etmişsinizdir umarım. sonuçta herkesin işi gücü var herkes arılığıyla ilgilenmekte, günlük hayatın akışı devam ediyor.

okumayanlara saygım var.

Muammer bey arılıgınız hayırlı olsun

mustan

sağolun.Allah cümlemizinkini Kazadan beladan nusibetten iki ayakli hirsizlardan korusun

Arılığınız hayırlı olsun. Aramıza hoş geldiniz Muammer bey.

eyvallah