Mum Güvesi Yaşam Döngüsü ve Mücadelesi

Bugün kovanlarımı kontrol ederken bir petekte, petek güvesi gördüm.petek anladığım kadarıyla defalarca kullanılmış siyaha yakın bir rengi var.peteğin alt tarafında yaklaşık peteğin 6 da 7 de birlik bir kısmında güve olduğunu tahmin ettiğim beyaz bir kısım var.Ben kovanı bir arıcıdan almıştım.sanırım petek doğru saklama koşullarında saklanmadığı için güvelenmiş.ancak kullanımına devam edilmiş.

Tabi eve geldim, forumdaki yazıları okudum.bir arkadaş peteği eliyle sıkıp balını süzüp arıya vermek üzere aldığını söylemiş.benimde yapmam gereken bu mudur.yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Şüphe duyduğum çerçeveyi komple yakacağım. Demin iki tanesini kafa kafa diktim, aradan kağıt yakıp kül ettim.

Sayın atredis:

Petek güvesi olan yerde pek bal bulunmaz, onlar çiçek tozuyla ilgilenirler.

Demek ki sıkacak bal olmadığına göre: o bölgeyi kesip atabilirsiniz, peteğin hepsini değiştirebilirsiniz veya petekte bozulma azsa, kullanılabilirse, ince tel, biz, çivi gibi bir araçla güve kurtlarını temizleyebilirsiniz.

Her durumda bozulmuş yerin temizliği gerekiyor.

Görsel materyal olsun…

http://www.youtube.com/watch?v=cMKiptbsFyw&feature=feedrec_grec_index

Sayın Murat Bey
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Hemen yarın dediğinizi yapacağım.iyi günler dilerim

Yabancı bir arıcılık sitesinde petek güvesi ile ilgili mücadele yöntemlerini okurken CERTAN(B401) isimli bir ilacın kullanıldığını okudum.İlacın prospektüs bilgilerini internetten buldum.İlacın açıklamasında petekte hiç bir zararlı kalıntı bırakmayan(arı ve insan sağlığına) ,petek güvesinin larvası üzerinde %100 öldürücü etkisi bulunan Bacillus thuringiensis isimli bir mikroorganizmayı içerdiği ve peteklerin depolanmasından önce kullanıldığında sürekli(gelecek sezona kadar diyor) bir koruyuculuk etkisi sağladığı yazıyor.Enfekte olan peteklerde tedavi edici etkisi bulunmuyor.Ürün ayrıca organik arıcılıkta kullanılabilirlik ruhsatına da sahipmiş(1991 yılında).Boş kovan ve diğer petek güvesi üreyebilecek yerlere de uygulanabiliyormuş.120 ml’lik bir şişesinin 70 ile 100 arası langstroth,50-70 arası dadant çerçeveyi ilaçlayabileceği yazıyor(Yirmi katı su ilave edilerek kabarmış boş çerçevelere püskürtülüyor).İnternette arattığımda sadece bir yabancı arıcılık malzemeleri satan sitede bulabildim.Orada fiyatı 23.80 dolar.
Ne kadar etkili bilmiyorum.Sadece paylaşmak istedim.

Merhaba. Yavru çürüklüğü etmeni olan Bacillus larve gibi bir canlı. Ülkemizde sanırım mısır zararlılarına karşı uygulanıyor. Bulaşmadan önce uygulanması önemli, ancak petekte sadece mum güvesi yumurtası var ise şe yarıyor. bazı kaynaklar, mum güvesi direnci düşek olan arı hatlarında kovnın içinde dahi kullanıldığını yazıyorlar. Ben bu gün biryerli firmanın aynı içerikteki ürününü uygulayacağım. Bakalım ne olacak.

4 tane kutu da bu olayla karşılaştım

petekleri değiştirmekle şimdilik hallettik bakalım daha kaç kutuda karşımıza çıkacak

halil beyin daha önce paylaştığı foto gibi yapışıp kalmışlar yavrular

tabi bazı kutularda terki diyar etti memleketi

artık yağmalama olaylarıda başladı sanki benim kutuyu yada kovanı açmamı

bekler gibi etrafımda dolanıp duruyorlar onun için arkadaşların dikkatli olmalrınıo öneriririm

dua ve selamlar

merhabalar,
verilen bigiler için teşekkür ederim,
merak ettiğim bir husus var,
petekler için yapılan derin dondurucu uygulaması, “petekli bal” için de yapılabilir mi?
saygılar.

2 Senedir gerek boş petekleri gerekse ballı petekleri derin dondurucuda değilde bildiğimiz buzdolabının raflarını çıkartarak soğuk havada saklıyorum.
Mum güvesi ile ilgili hiç bir problemim olmuyor.

peki bu durumda şu risk yokmudur,
diyelim ki bir müşterimiz üç çıta bal aldı,
aldığı balı tüketinceye kadar geçen süreç içerisinde güve harakete geçebilir,
dolabın soğukluğu -18 i bulmadığı için güvenin yumurtası ölmüyor nihayetinde.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,3706.0.html

Var mıdır yok mudur…

Cevabı yine bu konuda…

Eğer kuluçka sıcaklığını bulursa hiç affetmez…

teşekkür ederim Halil bey,
sorduğum soru zaten sizin verdiğiniz bilgilere müstenit,
dediğiniz gibi kuluçka sıcaklığını bulursa hiç affetmiyor,
öyle ise “petekli balımızı” -18 de şoklamamız bir zorunluluk olarak görünüyor,
benim merak etiğim bunun bala olumzuz bir etkisi varmıdır?

1 günde balın ruhu duymaz…

Bugün ankaradan bir litre%85lik formik asit aldım peteklerin korun masında kullanacam bana tarif eden arıcı arkadaş birinci kata yarı yarıya sulandırılmış formik asiti koy üst katlara petekleri koy üstünükapat bir odada beklet dedi acemi olduğum icin fikirlerinizi bekliyorum.

Kullanan birisi olarak…

Eğer peteklerinizde mum güvesinin herhangi bir unsuru canlılığını sürdürüyor ise…

Kuluçka ısısını da bulursa aynen gelişimine devam eder.

Formik asit sadece ve sadece kelebeğin tekrar yumurtlamasını engeller…

halil bey teşekkür ederim peteklerim şuanda derin dondurucuda ne zaman kullanmamı önerirsiniz.

Derin dondurucuda ise formik aside ne gerek var. :smiley:

1 tam gün derin dondurucu…

Ertesi gün 1 poşete 2 petek giriyor…

Bantlayın ağzını poşetin istediğiniz yerde saklayın…

Formik derin dondurucusu olan arıcıya petek saklamakta gerekmez.

Teşekkürler halil bey iyiki varsınız sizlerin sayesinde bizde öğrencez inşallah.

Sıvı formik asitten buharlaşmış gaz formundaki formik asit havadan ağır olduğu için aşağıya doğru iner.

O yüzden petekleri korumak için konulan formik asit kabı, üst üstte yığılmış çerçeveli ballıkların, en üstüne bir boş ballık içine konulması gerekir.

Asitin etkili olması için formik asit içine su koymaya da gerek yok.