Kovan konusunda bir standart yok. En azından burada böyle. Fotoğrafta gördüğünüz kovanımın duvar kalınlığı 4-4,5 cm. Genel olarak kovanların 2,5 cm olduğunu biliyorum. Biz burada kış aylarında -37 dereceyi gördük. Eğer ben 2,5 cm’lik duvar kalınlığı olan kovan kullansam soğuktan zarar görme ihtimalim olur muydu? Çünkü ben buradaki kovanları duvar kalınlığını da dikkate alarak seçtim. İnternet üzerinden standartlara uygun kovan almayı düşündüm ama dediğim gibi duvar kalınlığını da düşünerek burada bir ustadn aldım.
Hayırlı olsun İlhan abi…
Teşekkür ederim Kadir kardeşim.
Arılığınız hayırlı olsun İlhan bey, kovan tahta kalınlığı 4-4.5 cm çok kalın olmuş onları taşımak çok zor olacaktır ağırlığından dolayı. Kastamonu çok soğuk olduğu için böyle seçtim diyorsunuzda 2.5 cm lik tahtadan yaptırıp dışını 2 cm lik straforla kaplıyabilirdiniz. Yinede bu kalınlıktaki tahtalar soğuyunca ısıtmasıda o kadar zor olmazmı? ???
Yakınımda arıcılıkla ilgilenen biri var,bu arıcının kastamonu taşköprü ilçesinde bir tanıdığı varmış bir kaç kovan vermiş kendisine,
tamda ilhan beyin dediği gibi duvarlar öyle kalınki kovan boşken bile yerinden kalkmıyor demekki kastamonu civarında kovanlar hep böyle.
Resim yükleme…
Siz yüklediğiniz resimlerin linkini yüklemişsiniz ya.
Heh işte.
O resim linkini tıklayın.
Resim görününce sağ tuş.
Resmin adresini kopyala.
Gelin buraya.
İmage tuşu var şu gülen adamların üstünde en solda. Mona Lisa iconlu…
Tıklayın onu.
[.img][./img] yazısı düşer ileti alanına.
Bu köşeli parantezlerin kopyaladığınız resim adresini tam ortasına sağ tuş yapıştır.
Gönder.
Tamamdır.
Maşşallah, hayırlı olsun.
arı burada kendini evinde gibi hisseder.
kovan çok güzelmiş.
Yatak da güzelmiş
Arıyı yattığın yerde izle. keyfine doyum olmaz.
Harbiden bide semaverde çayını yaparsın of.
Sehpa görevi görecek bişey ararken hurdalıkta buldum bunu. Çok da güzel oldu. Hatta yanına bir kovan daha sığar. Bir oğul daha koysam geç kaldım galiba. Ne dersiniz olur mu?
Yanlış bilgi vermek istemem ama bence daha vakit var, 3 çıtalık bir arı kışa kadar güzel beslemeyle 7-8 çıtaya ulaşabilir.
Bu cevap üzerine hemen 1 oğul daha alma kararı verdim.
Abi acele etme bi ustalarımızda bişeyler yazsın ben daha dünkü arıcıyım.
İletinizi çok geç gördüm. Sıcak karşılamanız ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sehpa olarak hurdalıkta bulduğum karyolayı kullandım. Çok da güzel oldu.
Az önce arıların yanında 5 dk faln geçirdim. İzledim onları sessizce. Bazı davranışları ilgimi çekti. Mesela uçma sehpası önünde bir kaç arı yeni doğmuş buzağı gibi sanki ayakta zor duruyormuş gibi hareket ediyorlar, etmeye çalışıyorlar. Bir yerde iki arı kafa kafaya vermiş kavga ediyormuş gibi, kovana girmesini engellemek istiyor gibi yada birbirlerinin ayaklarını temizliyormuş gibiler. Bir de 5 dk süre içerisinde (ama farklı zamanlarda aynı anda değil) diğerlerine göre büyük bir vızıltıyla ve onlardan daha büyük ve koyu renkte 4 arı girdiğini gördüm. Galiba erkek arılar. Erkek arıların çiftleşme için çıktığını biliyorum ama arada uçarlar mı böyle? Taşıdıkları polen miktarı da az geldi bana. Polenli gelen arılar boş gelenlere göre oldukça azınlıkta.
Bugün forumdan öğrendiklerim doğrultusunda arılarımı sıkıştırdım.
http://www.yeniyenicekoyu.com/images/ariligim/bolmetahta%201.jpg
Maşallah , kovanınızda arılığınızda çok güzel hayırlı olsun