NE BALI OLABİLİR ?

Gümüşhane yöresinin balı da, genellikle resimdeki gibi, tereyağımsı bir renk alır. Geven balının yoğun olmasına bağlı. Ben yayla evinde bıraktığım nümunelik bal da aynen öyle oluyor. Fakat Trabzon Akçaabatta daha farklı kıvam oluyor.

Çiçek balı olduğu kesinde.

Geven balı olabilir lakin hiç kristalize olmuş halini görmedim, normal rengi suyu andırır, kristalize hali de bu olabilir.

bal ilk sağımda mı oyle yoksa sonradanmı değişiyor orasını anlamadım.
:slight_smile:

evet usta haklısın bu sene gök dikeni de var ballarda mayhoş bir aroması var

ama İbrahim bey ilavede var karpuz ekimi de geniş diyor karpuz çiçeğinden de
bal alabilir

Bal hiç bir zaman ilk sağımda kristalize olmaz. Sonradan,kışın soğuk bir ortamda kalırsa çiçek balı kristalize olur. :)
  Ancak geçenlerde birşey öğrendim.Komşunun balı ve benim bal aynı özellikte olmasına rağmen benimki kristallendi, komşununki kristallenmedi.Sebebi de komşu bal kabını bir sandığa koymuş,etrafını ve üzerini battaniye eskisi gibi örtülerle güzelce kapatmış.Ben ise sürekli soğuk odada bırakmıştım.Balın kritalize olması soğuğa maruz kalmasından dolayıdır.

Bence de çiçek balı
Beyaz püren yada Biga yöresinde pamuklama derler bir çeşit bitki var,beyaz ve pembe açar,pamuklama balıda olabilir.Tesbih ağacı balı olamaz mı?

Sayın meuygun:

Sizin teziniz doğru olsaydı eğer:…

Yeni süzdüğünüz baldan bir parça alın buzdolabına koyun

Sonuç:

Dışarıda kalan bal donar buz dolabındaki donmaz.

Sizin arkadaşınızın yaptığı balı sarıp yalıtım sağlamış, bal kabını dış etkilerden korumuş, sürekli ısınıp soğumamış.

Sizin balınızın erken donma nedeni; kısa zaman içinde yani günlük olarak sürekli ısı değişimidir.

Kanola balıysa 3. gün donmaya başlar.

Kanola bal hasatı haziran başında olur, balı bütün yaz ayı boyunca sıcak olmasına rağmen hep katı durumdadır.

Doğrudur Murat hocam ben başımdan geçeni aktardım.‘‘İlle de benim dediğim doğrudur.’’ diye bir iddiam yok.Bizim buralarda ısı değişimi ancak kışın yaşanır.Diğer zamanlar fazla ısı değişimi olmaz.Demekki böylece sizden de değerli bir bilgi öğrendik.Teşekkür ederim :slight_smile:

Bu sıcaklık çizgisi 14 C’dir.

Yani soğuk - sıcak yorumları yaparken ona göre yapalım…

abım anlamadığım konu krstalıze olmamış bal gibi lanse olunuyor gösterılen bal krstalıze olmamış bır bal dıye gösterılmıyomu :slight_smile:

İç anadoluda, Temmuz ayında olan balların bazıları, yedikten sonra genizde acı bir tat bırakıyor idi, geçen sene yoktu bu hangis bitkinin nektarı olabilir dersiniz?

Bölge, bölge bazı yerlerde, bazı yıllarda, çürük elma tadında yedikten sonra ağızda açılık bırakan bal olabiliyor.
Benim düşüncem sığır kuyruğu bitkisinin ana bal akımındaki bal özü yoğunluğu olduğunu düşünüyorum.

Aslında Sungurluda perşembe günü pazarda güzel bal satanlar olurdu.