obesan kullanımı hakkında bir soru

Obesan ilaç üzerinde 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda kullanılması gerektiği yazıyor. yöremizde hava durumu değerleri TV den baktığım kadarı ile ) geceleri 6 derece gündüzleri ise 20 derecenin üzerinde. ilaç üzerinde 15 derece üzeri demesindeki amaç sanırım arının salkıma girmemiş olması için. bu sıcaklık değerlerinde yani gece 6, gündüz 20 ve üzeri için obesan kullanmakta bir sakınca olabilr mi ? birde ilaç üzerinde temmuz 2009 son kullanma tarihi. 2 aylık bir tarihi geçmişlik söz konusu bu konularda tavsiyede buluna bilecek var mı ?

şimdiden teşekkürler

O ilacın içeriği timol yani kekik yağı…

Organik bir ürün. Jel biçiminde sunuluyor…

Buharlaşma ile kekik yağı etkisi kolonide yayılmalı ki etkili olabilsin. O sıcaklık değeri arının durumundan çok ilacın buharlaşabilmesi için gerekli sıcaklık.

Kullanma tarihi geçmiş ürün için kim ne derse desin sizin yol haritanız önemli…

Bu ürün ile ilgili en dikkat edilmesi gerekn durum yağmacalığa karşı tedbir almanız gerekliliği…

Çünkü aşırı buharlaşma koloni dışında da hissedilecek bir çekici alan yaratıyor.

Tek başına bu ürünü kullanarak varroa ile başa çıkmayı planlamıyorsunuzdur umarım.

daha önceleri tütsü ile mücadele uyguluyordum. kovanlarda bariz bir varroa yoktu ve şimdide yok. ben mücadelenin organik olması için bu ilacı aldım. işin aslı tek başına bu ialç yeter diye düşünüyor dum. aldığım satıcı bir kutuyu dörde böl ve dört kovan için kullan edi. bu yeterlimi bilemiyorum … ayrıca 12 kovanım var 12 kovandada aynı anda uygulama yaparsam sanırım yağma olmaz ? değilmi … tabi etrafta başka arılarda var :slight_smile:

merhaba arıcı dostlar bende obeson kullandım hava sıcaklığı 5-10 derece sürekli değiştiği için acaba sonuç alabilirmiyim

bende obeson kullandım hem yerli hemde organık olması nedenıyle ama arılığınızın yanında başka bir arılık varsa yaydığı koku yağmacılığa neden oluyor bende 9çerçeve arı vardı ekim ayında kullandım 2 hafta sonra kovanın yanına gittiğimde kovanın önunde arılar uçuşuyordu hemen kovanın ağzını darlttım ve kovanı açtığımda açtığımda 9 çerçeve arı 6 çerçeveye düştüğunu gördum napalım buda bize ders oldu tşk

obeson u bende ilk kullanıyorum daha önceleri elyapımı ilaç kullandım ana arıda kısırlığa nedenoldu

Elyapımı ilaç?

Ana arıda kısırlık?

SAYIN VATOZ EL YAPIMI NASIL OLUYOR ,İÇERİĞİ NE?

Arkadaşlar,

En iyisi el yapımı ilaçların içeriklerini burda paylaşmayın, adminler de silmek zorunda kalmasın. :slight_smile:

Halil Abi, büyükbaş hayvanlarda kullanılan kene ilaçlarından, varrova ilacı yapılıyor.

HAKLISINIZ MURAT BEY TEŞEKKÜR EDERİM.SAYGILAR

Sayın Murat Çakır:

Bitkisel ilaçları içine katın.

El yapımı, bitkisel kökenli varsa olur. Ona itirazımız yok.

Ama Elma Kurdu ilacı, Tavuk Biti ilacı, Büyükbaş hayvan kene ilacı gibi güçlü zehir özelliği olan ilaçların, varrova ilacı olarak kullanılmasına haliyle itirazımız var.

Obeson timol isimli ilcı Sanovel firması üretiyor. Organik tarıma lisanslı bir ilaç. Gökçeada’daki arıcılar ile görüşmelerimde bir çoğunun bu ilacı kulandığını belirledim. Belkide bunda çoğunun orgaik bal üretimi etkili. Organik taım denetimlerimizi yaparken ilacın üretiminin yapıldığı alanı gezme ve yetkililer ile görüşme sansım oldu. Sıcaklık değerleri daha çok ilacın etkili hale geçmesi ile ilgili yani, söz konusu içeriğin gaz haline gelmesi için gereken değerler.

Şöyle anlatmak lazım. Obeson kullanarak bir nevi fumigasyon işlemi yapıyoruz Yani gaz ile öldürme diyebiliriz. Etkili ve yeterli doz verilen maddenin o sıcaklılardaki salınımı ile ilaçlama oluyor. Sıcaklık az ise gaz salınımı az çok ise de ilaç salınımı çok olacak anlamına geliyor. Yani düük sıcaklıklarda kullanıldığında ilaç etkisini tam anlamı ile göstermeyecek yüksek sıcaklıklarda ise aşırı gaz salınımı yağmacılığı tetikleyecektir. Arlarımızın hepsinde birden kullandığımızda yağma olmaz mı? Malesef yağma olacaktır. İlacın kullanıldığı dönemde nektar sağlayan bitki hemen hemen almıyor. Bu durumda güçlü arılar zayıf arılara yüklenecektir.

Bir de unumamak gereken her türlü fumigasyon işleminde fazla etken madde kullanımı ana unsurlara da zarar verebilir. Yani aşırı gaz çıkışı arılarda da sorunlar çıkarabilir. Nasıl ki formik asidi uygun sıcaklıklarda kullanmadığımızda ana arı ölümleri olabliyorsa bunda da aynı durum olabilir. Konu ile ilgili denemeleri yapmışlar arkadaşlar. Bir kısmını anlattılar. Hatta bölgemizde yapacakları denemeler için benim de yardımcı olabileceğimi söyledim. arılığımın kapısı her zaman açıktır dedim.

Son söz olarak bit ilaçlarını, kenazı, mavriki kullanacağımıza obeson ve benzeri ilaçları kullanalım, yanlış bile olsa…

halil bey maçkadan getirtdiğim elyapımı ılaç içeriğini bilmiyorum ama yazdan ürettiğim ana arımı kısırlaştırdı ilaçtan önce mükemmel yumurtluyordu anlayamadım kovanı söndürdüm belkide aşırı doz verdim saygılar

bence siz Murat AKIN hocama bi özelden mesaj atında işin doğrusunu öğrenin.

Benim de 1 tane kovanım var obeson kullanmam yağmacılığa neden olur mu?

Mavrikten ilaç yapmışlar şerit piyasada satılıyor ruhsatlı

Bizi kandırıyorlarmı

Amitrazdan yapıyorlar ruhsatlı

Flumetrinden yapıyorlar ruhsatlı

Bize kullanmayın diyorlar yasak