Selamun Aleyküm arici dostlar 92 kovan arim var kiştan saglam çikan bugün itibari ile arilarimin 3/2 si oğul verdi kalanlarinda eli kulağinda ana arilarin çogu genç neden bukadar abartili oğula yatiyor bu arilar
bizim burda balli bitkilerin ayni yila denk gelmesi nadir olur tabiat çok guzel bal bol ama arida hayat yok oğul bile az çoğalinca ogul veriyor bunu durdrmanin yolu yokmudur bi şekilde bal alamazmiyiz kendi çocuğum olsa bu kadar bakmazdim ona arilara baktiğim kadar emeklerimiz zai mi olacak ne diyorsunuz bu işe
Valla ne desek boş abim en iyisi oğullar çıkıp belli seviyeye geldiği zaman birleştirmek bal için belki bu şekilde bal alınabilir veya arı sat abi birsürü arın olmuş en azından bir
miktar kar edersin
Valla okadar arın varsa erkan baharda kendi ana arını üreteceksin.
Sonra ballıkları dolan kolonileri 2ye veya 3 böleceksin bu zamana kadar istediğin seviyede olur.
Ve de için rahat olur oğul olacakmı olmayacak mı diye.
Olsada az olur.
Bu sene oğul senesi, oğulun bile oğulu oluyor.
Allah kolaylık versin.
Bence güvenilir bir yerden kaliteli 5-10 tane f1 alıp kendi ana arını üretmeli sonra da tüm kolonilerin analarını değiştirmelisin.
belliki kolonilerin hemen hepsi oğula meyilli koloniler kökten bir değişiklik lazım
valla dostlar ben iptal oldum artik ramazan bi yandan dilim damagim kurudu
ogul arilari kata çikarttim bir kismini inanin anaç arilarda bal verecek 16 kovan var ben daha gormedim boyle bir ogul işini toplamda bal alacagim ogullarla beraber 30 kadar ari olur
geçen sene 1300 kg kadar bal aldim çok kotuydu onceki sene 2800 kg aldim bu sene ne hayaller kuruyordum tabiat guze arilar kuvvetli saglikli diye ama nasip degilmis
bakalim masrafimizi çikartabilecekmiyiz
bu kadar balı kaç kovan arı ile aldın ömer faruk abi?
Allah kolaylık versin.
Dediğim gibi sen kara düzen arıcılık yapıyorsun abi.
Teknik arıcılık başka okadar kovanla normal çıkardığın balla iki katını çıkarırsın aslında ama teknik işte.
Ama ilk iş kendi ana arını üretmek olsun iki kovanı yok say.
Daldan oğul toplayacağına iki tanesi olmayıversin.
Ana arını üretmen şart, biz 5-10 kovanla ana arı üretme derdindeyiz 90 kovanla seri ana üretimi olmalı.
Muhtemelen arılığınızdaki koloniler oğulcu koloniler halini almış, oğul veren analarını değiştirmek gibi bir yola başvurmamışsınız sanırım.
Oğul eğilimi düşük kolonilerinizden ana üretip, oğul veren kolonilerin analarını değiştirmeye başlayın yavaştan.
Burada dikkat edilecek husus: Ana üretilen damızlık koloniler ve bunlardan üretilen analar kayıt altına alınacak.
Oğul memelerinden çıkan analardan da medet ummayın, onlar da genetik olarak oğula eğilimli olacaklar. Onları da temizleyip kendi ürettiğiniz analardan verin.
Ertesi yıl bu analandırdığınız kolonileri takip edin, oğul veren olursa anasının hangi damızlıktan üretildiğine bakın ve bu damızlıktan üretilen diğer anaları takip altına alın. Eğer onlar da oğulcu ise o damızlığı damızlık listenizden çıkarın.
Bu yöntemle damızlıklarınızı belirleyip oğula eğilimi olmayan ya da çok az olan kolonilerle çalışma imkanı bulabilirsiniz.
Tabi damızlık için oğul eğilimi tek başına bir gösterge değildir. Bal verimi, sakinlik, kışlama, erken baharda gelişim, hastalıklara direnç vs. sizin için önem teşkil eden tüm özellikleri kayıt altına alıp damızlık hatlarınızı belirlemenizde fayda var.
iki senedir 80 civari kardesim bu sene 92
kendi ana arimi uretiyorum larva transferi yaparak damizlik ariyi macahelden temin ediyorum saf kafkas
valla hocam bukadar ogul egilimi aslinda bu sezon haric hic basima gelmedi damizlik olarak saf kafkas kullaniyorum posof ekotipi olanindan
bu arada geçen sene 3 tane ogul almistim ama herşeye soguk vurdu karda yagmadi hic o yuzden tabiat cok kotuydu yine bise anlamadik hayirlisi artik yardimlariniz için tşk ederim
Bu sene gerçekten oğul eğilimi cok fazla ben daha verdirtmedim bakalim daha ne kadar dayanacak memeleri bozarak devam ediyom.
Benim arılarda da aynı sıkıntı var . Ramazan da meme kıracam diye perişan oldum. oğula meyli olmayan kovanım yok gibi.biri 16 biri14 cıta kovanlarımda ana kesti. uğraş dur.Bu sene bezdim. Peteğide nazlı kabartıyorlar. İlginçtir Ana arı ızgarası kullandığım iki kovanda oğul isteği geçti. Hep derler ana arı ızgarası ogula meylettirir. Tam tersi oldu.
Bu sene oğul’a meyil etmeyen kovanım yok.Önceki senelerde en fazla yarısı oğul eyleminde bulunuyordu.Arılar en son nisan ayında petek kabarttı.Şu an hiç petek kabartmıyorlar,gelen nektarda az.
demekki kocan başı : ::)1300tl ÷80kovan eşittir 16 kilo…ben her kovandan 16 kilo bal alırsam yalın ayak deliler gibi koşarım herhalde ;D ;D
63 kg bal aldigim kovanda oldu hocam iş arida bitiyor irk çok onemli
Ömer bey merhaba,
Merak ettim, 63 kg bal veren arı kovanı kaç katlıydı ve ana arının ırkı nedir?
GT-I9192 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Koloni yönetimi çok önemli…
Alınır hocam alınır, biz şu durumda geçtik 16 kg :), daha ayçiçeği ve püren var.