Yapımı basit ve sanırım kontraplak kullanıyorlar. İçine eski peteklerden koyuyorlar.
Arılığın çevresinde meyve ağaçlarım var ve bazıları gerçekten yüksek. Oğul çıkarsa almam zor olabilir. Bu sebeple hazır boş vaktim de varken, birkaç tane Oğul Tuzağı yapmak ve en yakındaki ağaçlara yerleştirmek istiyorum. Bu tuzak işimizi kolaylaştırır diye düşünüyorum. Hem oğul çıktı mı, kaçtı mı korkusu azalır hem de rahatlıkla alabiliriz.
Bu konudaki düşünceleriniz nedir? Bir de kontraplak kullanmak uygun olur mu?
Tuzak içine kaçan oğulların hepsi girmez ama başka arılıktan da oğul gelebilir.
Yaptığınız oğul kutularını yağmurda ıslanmasını önlemek gerekir.
Yeşil rengi arılar biraz zor görürler, birde ağaçlık alan olunca yeşili görüş daha azalır o yüzden kutuları daha iyi görünür bir renge boyarsan iyi olur.
Murat Hocam, cevabınız için teşekkür ederim. Yanımdaki arıcıyla birlikte kuracağız. Geçen sene yapacaktık, fırsat olmadı. Genelde birlikte hareket ediyoruz, birbirimize yardım ediyoruz. Diğeri biraz uzakta ve alçakta kalıyor. Açık mavi ve beyaz renklerini düşünüyorum.
Oğul tuzağı ile çok arı yakaladım.
Ama 4-5 km yakınında arılık yoktu, başka bir arıcının oğulunu yakalamak niyetinde değildim.
5-6 ağaca eski kovan asıyordum, içine eski petek ve oğul kokusu sürüyordum çok tesir ediyordu.
Birgün yabancı bir adamın ağacına asmıştım ama tarlasına asla zarar vermedim.
Adam kovanı yere atmış traktörle çiğnemiş güzelim kovanı, babam görmüş bizde Allaha havale ettik.
O gün bugündür kimsenin ağacına asmıyorum, ama nasibinde varsa çok arı yakalarsın.
Evet biraz öyle oldu abi
Oğul geçiş yolları var bizim burada abi.
Oraya kovan attım mı mutlaka 5 kovandan 4üne girer arı.
Bizim düz ovalarda tek tük armut ağaçları oluyor, onlara asıyorum.
Ama fazla kovanla uğraşamayacağım için geçen sene hiç umursamadım oğulu falan.
Ama sadece siyah petek yetmiyor, arada bir gidip oğul kokusu sıkman lazım içine veya girişine.