ogula meyleden kovan, 40-50 tane ana memesi diker mi ?

yakinen ilgi gösteren abilerime ve arkadaşlara teşekkür ederim. bal almak arıcının en temel hedefi dir. ama karakucak güreşir gibi ne yaptığımı bilmeden bal alabilirmiyim? belki alabilirim. ama asıl amacım koloniyi kendim yönlendirebilmem.

resim ekleyebildim.
http://
http://i.hizliresim.com/l77Anr.jpg

değerli abilerim yardımlarınız için teşekkür ederim. burda anlatıldığı gibi ana arılı çerçeve ile 1 çerçeve daha alıp bir çerçeve de silkeleme yapıp kovanı böldüm. ancak 2 gündür bakıyorum, ana arılı olan kovanımda dışarıda bir arı bile göremiyorum. kovan içinde arılar çerçevelere yogun bir şekilde duruyor. tarlacı diye tabir ettiğimiz arı eksikliğinden midir? yoksa farklı bir sıkıntı olabilir mi.

sıkıntı yok tarlacılar eski kovana döndüğü içindir,
çıkan eski yerine gider gelen olmaz,
ilk başta bu kovanın önüne engel koysaydynız çıkan tarlacı tekrar koordinat almak zorunda kalıp, bu kovana geri dönebiilirdi,

peki ne yapabilirim… eski kovan dan kapalı yavrulu çıkmak üzere olan bir çerçeve alıp yeni kovana ilave etsem… arısını silkeleyip… yeni yavruları eklesem olur mu sadece?

bu arıyı bala yönlendirme yapmayacaksanız yavru takviyesine gerek yok.
kendini kurtarırır.
ayrıca vereceğiniz yavrulu petekteki arılar çıkınca anca 21 gün sonra tarlacı olurlar.
tarlacı olmadığı için akşamları azar azar beslenmeli, sabaha bitecek kadar.
kekte verebilirsiniz yanında…

değerli abilerim bu forumda bilgilerini paylaşan her kese teşekkür ederim.
DURUM 1- bugün tekrar arılığa gidip bölme işlemi yaptıgım kovana baktım(kovan 1-a) . yeni ana memeleri yoktu. geçen günden kesemediğim bazı ana memelerini bugun kestim. açılan meme de henüz yoktu bu arada. bu güzel haberdi. görebildiğim kadarı ile bir kapalı bir de açık ana memesi bıraktım. sanırım buraya kadar her şey normal. (kovan 1-b)ana arısını alarak başka kovana aktardığım çerçeve de bir tane ana memesi bırakmışım onu da kestim. o kovan da da 3 çerçeve şimdilik tamamen üzeri arı dolu bir halde kendi hallerinde beklemekteler. tarlacıları eksik sadece. sanırım burda da pek sıkıntı yok gibi. burdan edindiğim bilgi dahilinde…

DURUM 2 - geçen gün diğer kovan 1 deki işlemler esnasında arılar küçük bir saldırı yapınca vakitde akşama doğru oldugu için kovan 2 ye bakamamıştım. bu kovan da da aynı durum söz konusu idi.
bugun kovan 2 ye baktığımda önünde yaklaşık 40 tane kadar arı ölüsü vardı. kovan 2 içini açtıgımda farklı bir vızıltı vardı (sonradan anladığım kadarı ile ana arı çıglığı yada haykırışı) 8 çerçeveli idi. 8. çerçevede 1-2 tane ana memesi vardı. 7 çerçevenin en alt kısmında dibi dibine nerdeyse 15 -20 tane ana memesi vardı. diger çerçevelerde de ana memeleri bol sayıda mevcuttu. bunlardan bazıları açılmıştı açılan sayısı ana memesi sayısına oranlarsam eğer %20-25 gibi. 7. çerçevedeki ana memelerini petegin en alt kısmından boylu boyunca 2 cm keserek aldım. diğer kovanın üzerine koydum işlem bitince ordan alıp imha ederim düşüncesi ile. havada hafif sıcak rüzgar yok. ben kovanla ilgilenirken kovan içinde dip kısımlarında da arı ölümleri mevcuttu. bir anda gözüm kesip aldığım meme serisine takıldı. arılar sıra ile çıkmaya başladı. ayrıca kovan içinde ana arı olarak gördüğüm 4-5 tane arı diiğer arılar tarafından çevrelenmiş saldırı durumu vardı. arıcılığa yeni başlamış biri olarak. ana arı üretimi yapsam bu kadar bol hasat elde edemezdim heralde. bu ana arılardan bazılarını kovan içi arılar öldürüyordu. dışarı sürüklüyorlardı. video çekecektim o an olmadı ama bir kaç resim çekebildim.kovan dışında memeden çıkan ana arıların bazıları uçup gitti. bazıları petek kestiğim yerde kovanın kapağında kalan arılarla haşır neşir oluyordu. bu kovanı da zar zor bir şekilde 2 ye böldüm. ama (kovan 2 a) yada( kovan 2 b) diye isimlendirsem sanırım birinde sadece 1 ana arı bırakmaya çalıştım gördüğüm kadarı ile. diğerinde koloni yeni ana istemiyor gibi gelen analara saldırdığını düşündüğüm için pek müdahale edemedim. ayrıca bölecek yedek kovan sayım da yetersiz di.

DURUM 3- ilk 2 kovanla ilgilenirsen ilk günden kovan 3 de ana memesi görmediğim için içim rahat tı.
ona da bakayım dedim. 10. çerçeve yerine nerdeyse çerçeve büyüküğünde dalak örmüşler. hemen dalağı aldım. bir yarım kabartılmış bir de temel petek vermek sureti ile 3. ve 7. sıralara kat atmak istedim. atacagım kat bir türlü alt kovana yerleşmedi. sanırım alt kovanın kapağı normal kapanmasına rağmen katı geçiremedim. bu esnada bir arı tarafından göz kenarımdan sokuldum. elbise üzerimdeydi. nasıl girdiyse artık. acile zor yetiştim diyebilrim. arı alerjim yok ama vucudum bir anda köpürdü geldi. bir hafta içinde 7 kere sokulunca… vücut isyan etti sanırım. arılar öylece kaldı. arılıkta bulunan babama durumu izah ettim çıkmadan önce. yedek bir kovanım daha vardı. üstlük ona rahat oturuyordu. kovan degişikliği yapmasını söyledim… kovan 3 deki çerçeveleri sırası ile teker teker alıp aldığı sıra ile yerleştirmesini ardından üstlüğü atmasını söyledimm. çerçeveler çok sıkışık dı… babam da acemi olunca benden de acemi ( ben de acemiyim) çerçeveleri biraz sert yerleştirmiş… 10 çerçevelik yere 9 çerçeve ancak sığdı dedi. kovanlar üretimleri farklı olunca çerçeveler de 1 milim farklı gelmiş bazıları… neyse işte… alta 9 çerçeve üste 2 çerçeve 2-3 deneme sonunda atabilmiş ben acilde iken. arıları bugun çok yordum sanırım. bağda ben yooken babam çalışırken 1 kere arılarımız onları konteynera hapsetmiş … babam çerçevenin birini yerleştirirken bir den bırakmış sanırım.

bugunlük maceramız bu…

şimdi değerli abilerimden resimleri alta ekliyorum.
bir kovanda bu şekilde 40-45 taneye yakın ana memesi olabilir mi? doğal bir durum mu?
ana arıların doğuşunu izlemek farklı bir duyğu…
yaptığım işlemler belki burda , bazı abilerimizi kızdıracaktır. arıları rahatsız ettiğim düşüncesi ile… amacım arıları rahatsız etmek yada onları öldürmek degil di. bir anda kendimi zor bir durumun içinde buldum.
kovan 1 ve kovan 2 için yaptıgım işlemler doğrumu…
kovan 3 için de yapmış olduğum kat atma işlemi doğrumu…

http://i.hizliresim.com/g5yD9R.jpg

http://i.hizliresim.com/VV6Grn.jpg

http://i.hizliresim.com/VV6Grn.jpg

Recep bey,

sadece resimlere baktım yazıyı okumadım,

arada bir entere basın herkez okusun

ama bu şekilde kimse okumaz.

ibrahim bey… sadece resimlerde ne gördünüz…
işçi arımı?
erkek arı mı?
ana arı mı? keşke bir okusanız…sizin fikirleririniz yol gösterici

Recep Bey,

Aynı iletiyi muhtelif yerlere yapıştırmanız, hızlı ve etkin cevap almanızı sağlamaz.

Anaarı…

Önerim, arı açarken sakin, sessiz, emin ve temkinli hareket etmeniz.

Önder BOSTANCI bey… haklısınız… diğer iletiyi yada bunu silebilirim. sorun degil.
durum lar hakkında yapmış olduğum işlem için ne diyebilirirz.
resimdekiler ana arı degilmi…
işte bu arılardan bir anda elime 20-25 tane kadar dogdugunu gördüm. kesip de aldığım ana memeli dalak dan çıkanlar… bunlar haricinde de kovan içinde savaş durumu vardı…
yapmış olduğum işlem hakkında öneriniz? varmı…

İşlem yapmışsınız ama biraz karmaşık anlattığınız gibi, sanırım yaptığınız işlem de gerçekten karmaşık olmuş.

Adım adım gidelim.

Elinizdeki anaarıları kullanmak istiyorsanız, olanaklarınız elverişliyse, anaarı kutuları yapıp bunları arılandırmanız ve halihazırda dölsüz olan anaları bu kutulara vermeniz gerekir.

O kovandan oğul çıkmıştır.

Kovanın önüne çuvalla rampa yapıp bütün arıları çırpın ve hem çerçeveleri iyice kontrol edin, hem de kovana giren arılara bakıp anaarıyı / anaarıları görmeye çalışın.