Okaliptus ve yağmacılık

Herkese merhaba.
Geçen İzmir / Sasalı ya götürdüğüm kovanlarımı kontrole gittim. Çevrede bol okaliptüs ağacı var ve hemen hepsi çiçek açmış. Çiçeklerin üzeri arı dolu. Kovanlara giriş ve çıkış iyi. Kovanlarda günlük nektar geliyor.
Ancak daha kovanları açmadan dikkatimi çeken şey , kovanların arkasında ve sağında solunda dolaşan yağmacılar oldu. Çevrede sadece bir arıcı var ve en az 100 m uzakta.
Bu konuda tam bir bilgi ve tecrübe sahibi değilim ancak, sadece tahmin; kovana gelen nektar, kokulu olunca diğer arılar benim kovanları da okaliptüs ağacı sandılar galiba.
Benzer bir durumu 2-3 sene önce püren bölgesinde de yaşamıştım. O zaman arılarım daha zayıftı ve orada daha da zayıfladı.
Çiçeğin bol olduğu bu durumda yağma davranışı konusunda görüşlerinizi rica ediyorum.

gayet normal bir durum.

kovan içine depolanan nektarı, kovandaki arılar suyunu uçurdukça sıcağın da etkisiyle çok uzaklardan bile yoğun koku zerreleri hissedilebiliyor arılar tarafından. en çok nerde varsa oraya yöneliyor doğal olarak.

Kovan gücüne göre giriş deliğini ayarlarsanız ve kovan bakımını güneş battıktan sonra yaparsanız bir sorun yaşamazsınız inşallah

Kovanlarımdan bir kısmı Bornova yakınlarında ve burada da nektar gelişi iyi. Ancak benzer bir yağma davranışı yok.
Geçmiş yıllarda, zaman dilimi olarak benzer tarihlerde hayıt bölgesinde de bir yağma durumu gözlemlemedim.
2-3 yıl önceydi sanırım, sasalı da bir arıcı zayıf arılarla gelmiş ve 8-10 ana kaybı yaşadığını söylemişti. O zamanlar bir nedene dayandıramamıştım. Şimdi nedenini öğrenmek ve ona göre kararlar almak için sizlerin bilgi ve tecrübesine ihtiyacım var.

Sasalı tarafına güçlü (15-20 çerçeve) arası arılarımı götürmüştüm. Bu nedenle herhangi bir ağız daraltması yapmadım.

yağmacı arı genelde açlık riskiyle karşılaşınca yada diğer kovanlardan uzun süre yoğun nektar kokusu gelirse yağmalamak cazip gelir. ırksal özelliği katmazsak yani.

birde kafkas arısının büyük boyut abdomenli siyah renkte bir ekotipi var, genelde dağlı kafkas deriz kolay anlatmak için. sarıcalarla eşek arılarıyla iyi başedebilen bir orman bölgesine uygun arıdır. diger arılar başedemezken bu başeder. bu arı etrafta keninden küçük zayıf abdomenli arı görürse ve bal varsa bal çalar kovan köşelerindeki duvar çerçevelerinden. kovan krşı gelirse kovandaki askerleri keser, yavrulu alana dokunmaz. en çok kek yada polen için yağma yapar. amacı meradan gelmeyen poleni tedarik etmek. hava nemliyse ve meradan da polen gelmiyosa polen kek kokusuna çalmaya gelir. kovanı ac bak, kekin üstünde rengarenk arılar kardeş kardeş kek yiyorsa yan yana, o bölgede polen yetersizdir, yada nem durumu poleni getirmeye musait değildir.

yanyana ariliklarda en buyuk sorun besleme dir. biri besler biri belemez, beslenmeyen ariliktaki açlik yaşar, diger riliga saldirir genelde. bunu engellemek icin, ayni zamanda ve aksam ustu verilmeli yada farkli günde aksam uzeri.

bi arilikta ortalik karistiysa diger arilikta kovan bakilmaz ben karamürseldeyken, 1 km uzaktaki ariliktan yagma yiyodum. ayni arilardan