selam ve saygılarımla. öncelikle bu gün üyeliğimin ilk günü. bu forumda emeği geçen bütün abilerim kardeşlerime canı gönülden teşekkür etmek istiyorum. Allah gönlünüze göre versin.
şu an için bana ait 28 kovan arım var bunların bir kısmı (20 kovan) başka bir ilçede duruyor. geçen ay 6-7 çıtalı olan 20 kovan bu gün 9-10 çıtaya geldi. gelişimleri çok iyi olduğundan köye getirmedim.
köyde 8 kovan arım var biri iki günlük oğul.
biri 10 çıtalı kalan 6 kovan ise 13 çıtada ve çok yavaş gelişiyorlar. köyde arıları koyduğum yere yaklaşık 3 km mesafede okaliptus ormanlığı var.
benim siz tecrübeli abilerimden öğrenmek istediğim kovanlarımı bu ormanın içerisinde bir yere yerleştirir isem arılarımın gerek çalışma potansiyelinde gerek bal toplamalarında bir ilerleme kaydeder miyim yoksa arı zaten o ağaçlara ulaşabildiği için bir değişiklik olmaz mı ?
Sayın salihzubar öncelikle forma hoşgeldiniz hayırlı olsun profilinize yaşınızıda ekleyiniz 28 kovan arısı olan biri aramızda bir çok arıcı dan tecrübeli olmalı diye düşünüyorum şimdi kovanları ormana taşımanız arılar için evet biraz zaman kazandır ama burda asıl olan bu taşıma işi sizin için kolay olmayacak yalnızca arıları ormana götürmekle bitmiyor mesafe 3km bu arıların taşıma mesafesi ne uygun degil yani bahsedilen taşıma kuralı en az 5 km uzağa götürüp 21 kalmak sonra ormana taşırsıniz 21 güne ormanda çiçek bal özü kalırımı onu siz bilirsiniz bunlari göz önüne alınarak taşıma işlemi yapmamak daha dogru olur diye tahmin ediyorum kolay grlain
hoş buldum hocam.
uyardığınız için teşekkür ederim.
şayet hatırı sayılı bir değişim söz konusu olacaksa zahmetine katlanırız o hiç problem değil.
okaliptus ağaçları bizim burada nisan ayından kasım ayına kadar her zaman çiçek veriyor iklimden mi kaynaklı yoksa doğal olarak mı öyle bilemiyorum. ayrıca beni bu fikre yönlendiren bir mevzu daha var. okaliptus ağaçları asi nehrinin kıyısında karşı kıyıda ise daglık bir alan var ve bu dağlarda binbir çeşit bitki var bunların bir çoğu forumda ballı yada polenli bitki olarak yer edinmiş. gene mesafe çok fazla değil muhtemelen arılar bir kısmını geziyorlardır ama uzak yakın farkını tecrübeli arkadaşlardan öğrenmek istedim.
Salihzubar sizi aydınlatacak kadar yardımcı olduysam bu bana yeter bir konuyu açıklıga kavuşturalım bana hoca usta falan demeyin bende daha yeniyim öğrenmeye çalışıyorum öğrenmenin en iyi yolu formu okumaktır kolay gelsin
mustafa abim bizim buralarda hocam ustam abicim tabirleri saygıdan kullanılır pratikte benimde çok bir tecrübem yok bende okuyarak öğreniyorum. bu forumda 2 haftadır geziniyorum. bazen sabahlara kadar bir konudan bir konuya bakıp yazılan her cümleyi okuyorum. yazdığınız her cümle her harf elbetteki yardımcı olur. ilginiz için ayrıca teşekkür ederim.
Salihzubar kardeşim saygından dolayı teşekkür ederim sağol zaten formda büyüklerimize abi küçüklerimize kardeş diye hitap ediyoruz ama bilgi açısından usta hoca başka burası form hitap şeklimiz önemli daha yeniyiz usta çırak biz daha çıraklık yapıyoruz evet ustam hocam dediğimiz kişiler var formda ama onlar arıcılıkta usta siz en iyisi abi deyin bende size kardeşim kolay gelsin Salih kardeşim