herkese merhaba;
öncelikle forumda o kadar araştırdım konuyu doğru yere açmadıysam özür dilerim.İnternetten oksalik asit buharlaştırma ile ilgili araştırmalar yapıyorum ve oksalik asit buharlaştırma aparatı almayı düşünüyorum.Ancak bir yöntemi uygulamadan araştırma yapmak öncelikli tercihim.Araştırdığım ve bulduğum veriler şu şekilde;
Oksalik asit buharlaştırma kovan başı 2 gr olarak yapılıyor sanırım aparatın yanında gelen buharlaştırma ölçüsü ile satılıyor.Çünkü herkesin aynı ölçeği bulabileceğini sanmıyorum.peki hangi aylarda yada şartlarda yapılır hava sıcaklığı önemli etkenmidir? Kısaca oksalik asit buharlaştırma konusunu ele alıp bizlere doğru bilgiyi aktarabilecek bir usta varsa yardımcı olursanız sevinirim.
ölçek dikiş yüzüğü. murat akın hocamdan öğrendim sanırsam. sonra şırıngadan yaptım.
2 gr. 10 çerçeve arı için. eğer koloni 5 çerçeve ise ve sıkıştırma yapıldı ise 1 gr. diye aklımda kalmış.katlı ise 4 gr… 2 senedir tembellikten ogzalik buharlaştırma yapmadım.çam sağımından sonra yapacağım inşallah.
zaman kısıtlaması yok. her mevsimde yapıyorum. 3 gün ara ile 4 tur(erkek arıların olmadığı zamanlarda 3 tur.bir dolu iki boş şeklinde.PÜRMÜZE DİKKAT EDİNİZ. YANGINA KARŞI ÇOK AMA ÇOK DİKKATLİ OLUNUZ. ben pürmüzü(bağlı olduğu aparatla birlikte) doldur boşalt yaparken kovan kapak sacının üzerine koyuyorum. artı kovan arkasından delikler açtım 10 mm. ayarlı aparat taktım. arı dumanı yediğini anlamıyor bile .hem kovan önlerinden geçip kimseyi kızdırmıyorum.
mehmet gençünal ustamızın yazılarını bulup okuyunuz .
idris bey teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için mehmet gençünal ustamın yazıları forumda mı
idris bey biraz araştırdım. dikiş yüzüğününde ebat veya numaraları var kaç numara olması gerekiyor bilginiz var mı?
Buhar olarak arılar kış salkımındayken en az yavru olan zamanda uygulanıyor.
Oksalik asit in dihidrat olması gerekiyor.
Yeniden konu açmak istemedim ve buraya yazmayı uygun gördüm. Oksalik asit buharlaştırma için maske öneriniz var mı?
3M ABEK1 yarım yüz maskesi
Slm idris hocam bayadır görüşemiyoruz. Nasılsınız iyimisiniz.
hamdolsun.iyiyiz.sizler nasılsınız
Şükür iyilik hocam .Bu aralar arı bölüyorum hocam iyi mi yapıyorum kötü mü yapıyorum bilemiyorum hocam.
Oksalik asit buharlaştırma aparatım elime bugün ulaştı
Merak edilen bir kaç konuyu netleştirmek istedim tabi herkesde farklılıklar olabilir.Ben kendi yaşadığım durumu anlatmak istiyorum.Öncelikle aparat elime ulaştığından buharın çıktığı borunun sabitleme vidası hariç tamamen kurulu şekilde geldi.Tek yapmam o vidayı sıkmak oldu.Ürün setinin içinden pürmüz başlığı çıktı ama tüpe bağlanan vana ve boru çıkmadı dışarıdan almam gerekiyor o kadar fiyata göre içinde dahil olmasını bekliyordum.Kapak kısmında plastik conta değil, demir pul ile sızdırmazlık sağlanmış buda yüksek sıcaklıkta bile eriyip bozulacak bir durum yok.Son olarak ise aparatın yanında herkesde bulunan mehşur ölçekte gönderilmiş, dikiş yüzüğünden yapılma birde oksalik asitin az buharlaşmasından kaynaklı, ucunda tıkanıklık olabiliyormus bunu acmak için çerçeve telinden yapılmış bir tel eklenmiş.Yani yan ekipmanların kalitesi tartışılır, aparatı ise hiç kullanmadım. Merak edenler olursa yarından sonra uygulama yapacağım daha detaylı bilgi verebilirim.Maske olarak ise idris beyin dediği maskeyi aldım
elinde ana arı varsa sıkıntı olmaz. ama bahardaki kadar performans beklememek gerek diye düşünüyorum. yaş polen takviyesi yapmanı tavsiye ederim. kabarmış peteğin üzerine bir çay bardağı dolusu serp. ırgalayınca gözler doluyor. fısfıs ile şerbet püskürt 3. çerçevenin yerine çak. büyük ihtimal ile nektar gelmiyordur , , azar azar gün aşırı 1 su bardağı şerbet takviyesi yap.kış yavrusu hazır.
Bir iki yedek ana vardı onlara böldüm 2 er çıta bakalim ne olacak hocam.ana kovanları çokta zayıflatmak istemiyorum. Zamansiz bir bölme oldu bakalim ne olacak hocam.saygılar
hayırlısı kardeşim. gün aşırı azar azar besle. yaş polen takviyesi yap toparlar inşallah.
kardeşim ilk yaktığında bir iki defa su buharlaştır ki boru ısınsın. boru soğuk olursa çıkan ogzalik dumanı soğuk boruda yoğunlaşıp tıkama yapabiliyor. bir kaç denemeden sonra ısı ayarı yaparak hani cıgarayı derin nefes çeker de vapur dumanı gibi üflersin ya işte öyle borudan beyaz duman çıkar. kolay gelsin.
pürmüz alevine dikkat lütfen yangına dikkat aman deyim.
idris bey tavsiye ve önerileriniz için teşekkür ederim.Arılarım bahçemde çevresindeki otları düzenli olarak biçiyorum körük dahil yangın konusunda oldukça dikkatliyim öyle bir hata yaparsam ilk gidecek benim ev Ayrıca neredeyse kendi kaderine terk edilmiş bir forumda geçte olsa mesajlarıma cevap verilmesi ve okunması beni sevindiriyor sahibine maliyetli olan bir sistemden ücretsiz olarak faydalanıyoruz en azından manevi olarak foruma destek verilmesi konusunda buda sevindirici
sevgili kardeşim eşekten düşenin halini eşekten düşen anlar. tecrübelerimi aktarıyorum sadece. orman yakmadım ama yakayazıryordum az daha.sene 88.rabbim kolaylıklar versin .terk edilmiş kelimesi ağır olmadımı kardeşim.sanal dünyada günlük işlerden fırsat bulamayabiliniyor. nice büyük ustalarımız var. ben şahsen ne öğrendiysem bu siteden öğrendim. hem bak büyük şefimiz anında çözüm söyledi.ve beni büyük bir dertten kurtardı.Allah büyük ustalarımıza sağlıklı sıhhatli uzun ömürler versin .onları başımızdan eksik etmesin.Bu forum alelede bir arıcılık sitesi değil.amatör ruhlu, ama en profesyonele beş basar. bu siteyi kuranlardan yönetenlerden bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşan ustalarımızzdan Allah razı olsun. takıldığımız bir konuda önce site içinde arama yaparsak pek çok veriye ulaşırız.sabırlı olmakta fayda var.2011 de arıcılığa ilk başladığımda ben züccaciye dükkanına girmiştim .anladın sen onu selamlar.