ORA YASAK BURA YASAK BAŞKA NERESİ YASAK

Emekli oldukdan sonra boş oturmıyayım dedim ariciliğa başladım.
Kışın arılarımı memleketim olan rizede kışlatıyorum ama arıların tam gelişme ayı olan mart nısan ayları rizede sıslı ve güneşsız geçtiği için arılar iyi gelişemiyor.
Bırkaç sene evveline kadar komşu vılayet artvına arıları baharın götürüyördük ora yasaklandı Kafkas arı ırkını muhafaza etmek için.
Busene kışın arıları marmarıse götürmeyi düşündüm yerde buldum ama araba naklıyesi çok fazla olduğundan 3000tl vazgeçtim.
Kızkardeşim sınop ayancıkda otoruyor Erzurumdan arıları rizeye getiren kamyon karabuğe bir iş için gideceğinden 750 lıra verdim ve 75 kovanı arabadan hiç ındirmeden ayancığa götürdüm hem kışlama için uygun yer hemde kızkardeşime birkaç kovan veririm diye düşündüm ama işler umduğüm gibi gitmedi ayancığa arı girişi yasakmış. sınopun 4 kazasında bulunan bir arı ırkını muhafaza etmek için miş miş
Bizde başka bir araba tuttuk ve gerisin geriye arıları getirdık
Turkiyede başka yasak bölgeler varmı ne olur bilen yazsınki birdaha 2000 tl kazık yemiyeyim.

Götürmeyi düşündüğün yerin tarım il ve ilçe müdürlükleri ile en azından telefon görüşmesi yaparsanız size bilgi vereceklerdir. Selamlar.

  Bence en güzeli uzaklara götürüp o kadar masraf yapıp ayrıca zahmet çekeceğinize bulunduğunuz yerde yapmaya çalışın.Sanırım bulunduğunuz yerdeki durum arıları o kadar uzaklara taşımaktan daha kötü değildir.

Sayın ariciahmet ;
1-Ben bir ara Ordu-Perşembe(Vona)da kaldım.Kışın karlı havada yol olduğu için arka dağ sırtlarına çıktım.Günlük güneşlik.Aşağıya denize doğru baktım.Harika bir manzara.Bulutlar aşağıda,bulutlar arasında görünen o ağaçlar.Tabiiki deniz tarafı açık masmavi.
2-Tibet biliyorsunuz,takriben 8000 rakımda.Orada arıcılık yapıyorlar.Forumda yabancı sitelere lingi girmiştim galiba.
3-Rizedede bir araştırsanız iyi olur her halde.Bir deneyin.Kolay gelsin.

Vallahı biraz aç gözlümüyüm neyim bilemem. bülündüğüm yörede aricilik yapıyorum memnunumda ama bizim yörede bulunan orman gülü var balı değerli ve güzel ,çiçekleri nısan 15de fılan açar mayıs sonunda solar,bu çiçekden eskiden bal alınırdı havalar uygun giderdi ,son seneler orman gülünden bal alabilecek arı o mevsimde yetiştiremiyoruz,uğraşım o çiçeklerden bal alabilecek seviyeye arılarımı getirmekten ıbaret.

Ahmet abi, size uygulama önerecek yeterlilikte değiliz ama yetiştirmenin başka yolları yok mu?

Toplayın 75 kovanı 40 kovana… Dağın başındaki orman gülünü toplasınlar.

Arı güçlü ise bir ayda halleder herhalde değilmi?

Yeter ki bal akımı olsun. Güçlü 1 koloni, 10 günde stoğunu yapar…

Maşallah.Durmadan dinlenmeden,ekip halinde disiplinli ve düzenli çalışma.

Halil bey denemedim deyil iki güçlü kovanı birleştirerek çıkarıyoruz ama olmuyor
kovandaki tarlacı arılar kıştan çıktığından erken yok oluyor yanı bal mevsimi arı kendini geliştirmekle uğraşıyor,kovanda az olan tarlacı arılarda getirilerini yavru yetiştirmeye harcıyor gibi.
Bak bal akımı başlamadan 20 gün evvel bir kovana kapalı yavrulu çerçevelerden biraz cemetsek o kovandan bal almak mümkün oluyorda işte o kapalı yavrulu çerçeveleri martta bulmak çok zor.

sayın ariciahmet
geniş bi konu aslında … arı ırkınız bölgenize uygun mu acaba… bunu biliyormusunuz… iklimler değişiyor evet bunu kabul ediyoruz ama bizlerinde koloni yönetimi hakkında en azından ip uçları var… doğru üretilmiş genç ana arı ile çalışmanızı tavsiye ediyorum…pek çok kaynakta iki analı koloni yönetimi 2 analı kışlatma konuları işleniyor.bunları okuyun. son baharda varroa mücadelesinde etkin olan yöntemleri deneyin rulamit–(duman amitraz etken maddeli )kullanan pek çok arıcı baharda varroa yüksekliğinden şikayetçiydi) güçlü kışlatmaktan korkmayın ama arınızı erken uyandırmaktan sakının … evet karadeniz çetin bir bölge ama bu bölgenin yüzyıllarca kimsenin yardımı olmadan yaşamış bal üretmişbir arısıda var sonuçta… koloni destek yönteminde ( koloniler arası yavrulu çerceve trnsferi) dikkatli olun ki yavru üşümesi yada ya yavruya bakılmaması gibi sorunlar olmasın. ben bir soru sorayım son baharda hangi besleme ürününü ve şeklini kullanıyorsunuz ? uzun uzun konuşmak isterim bu konuyu saygılarımla

bence arının arıcılığın faydalarını öncelikle köylülerin ve çiftçilerin iyi bilmesi gerekiyor, arı çoluk çocuğu sokacak diyerek kimse merasına tarla kenarına arı koydurmak istemiyor, oysa ki arının meyvelerde döllenmeye olan katkısını bir bilseler…

Karadenizdeki durum muhtemelen özel bir durum. Oralarda sabit arıcılık yapan birileri mutlaka vardır. Belki onlardan bir fikir almak lazım. Ayrıca arıcılık yapanların en büyük dertlerinden biri de koloni indirecekleri yer sorunu. Bunun içinde özellikle tarla sahiplerinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Gerisi hikaye gibi geliyor…