Mrb arkadaşlar;
Organik arıcılık projeleri hakkında bilgisi olan var mı?
Bir bölgenin organik arıcılık yapmak için şartları uygunsa orada nasıl organik arıcılık yapabiliriz.
Devletin organik arıcılıkta destekleri nelerdir.
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
iyi günler
,Neredeyiz,sertifikasyonu,malzeme temini,sorunları?
Bu konuda 4-5 arılığın tek arılık gibi düşünülerek birlik de hareket etmesi;sertifikasyonu,malzeme temini,sorunların aşımı gibi konuları birlikte çözmeleri
Örnek;Bilecik de 5-6 arıcının bilecikliler gibi bir oluşum ad altında sertifikasyonu.ortak hareketi,malzeme temini,ürün pazarlaması.markalaşması
…
Sınırların düşünebildiğim kadardır.—Conficius dememiş.
İsmail bey merhaba
Önder bey sizi bize göndermiş ( Yeni açtığınız konu başlığı birleştirilmiş )
İş hayatımda ve çalışmalarımda her zaman ekip çalışmasının başarılarını savundum.
Farklı yetenekte insanların güç birliği başarı kapılarını açacaktır.
Sınırları belirlenmiş bu sepete bir çok şey koyabilirsiniz.
Fakat Ortak sertifikasyon bana biraz zor gibi geliyor
Belki yanılıyor olabilirim.
Belki de sertifikasyona mesafeli olmamdan kaynaklanan bir durumdur.
Tartışmakta fayda var.
İstemi Bey,
Birleştirme nedenim, İsmail Bey’in iletisinden önce de bu konunun tartışıldığını ifade edebilmekti.
Ortak sertifikasyona gelirsek, kısa yoldan söyleyeyim: Olmaz.
Nedeni de sertifikasyon kuralları. Şirket haline gelmemiş bir “ortaklık”, yasalar karşısında sorumluluk taşıyamayacağından söz konusu bile olamaz…
Tam anlamıyla organik arıcılık yapılacaksa tüm diğer şartları sağlasanız dahi yüzlerce km yakınınızdan uçak geçmemesi gerekir buna askeri sivil olmayan uçaklar da dahildir ki ülkemiz şartlarında pek mümkün değil.
Epey tartışmalı olsa da doğal karınca asidi bulmanız gerektiğini de buna eklemek gerek.
Bence organik tarım mümkün gözükmuyor. İyi tarım tamam da organik??
Sertifikason konusuna gelince bağımsiz sertifikasyon firmaları var. Bu firmalar gelir sizi denetler. İşin mantığı gereği ISO gibi bir sistematiğiniz olmalı. Bu sistemin dışına çıkılmamalı. Ayrıca ana merkezin teftiş edilmiş olmasının şubelerin denetlemesine engel oluşturmadığı anlamına da gelir, ki buda (çalışma sistemlerini tam bilmeme rağmen) ekstra maliyeti göze alma durumunuzun doğal olduğu sonucunu çıkarır.
Kişisel görüşüm; ortaklık yapılması, tam yapılması. Zira ortak sertifika olsa dahi sorumlulukları ayıramazsıniz. Burası Türkiye ayrı dava…
İyi günler
Peynir satıcısı bir firma hayvancılık yapılan köyde her eve standartlarları aynı olan peynir döküm yeri yaptırmış.kalıplar standart,ambalaj standart,üretileni ev ev toplayıp fabrikada üretilmiş gibi pazarlıyor du.Köylünün pazarlama derdi yok.marka ürün yapıyor.marketlere satış olanağı sağlanmış.
Organik Arıcılık…
Öyle sanıyorum ki, Forum üyelerinin çoğunun gönlünden geçen arıcılık şekli bu olsa gerek.
Ne de olsa pek çoğumuz amatör arıcıyız, hatta bazılarımız benim gibi ‘Meraklı’ kategorisinde.
Ürettiğimiz arı ürünlerinin, çoğunlukla da balın büyük bir kısmını, kendi ailemizde ve yakın çevremizde tüketmeyi düşünüyoruz sanırım.
Örneğin ben bal üretirken öncelikle çocuklarımın ve torunlarımın bunları kullanacağını düşünüyorum.
Bu arada, elime bir ‘Organik Arıcılık’ belgesi alıp, yakınlarıma övünerek göstermek isterdim.
Ama bu konuda yeterli bilgim yok, edindiğim bilgiler de bölük pörçük,
Forum’da da, bu konuya yeterince ilgi gösterildiğini söyleyemiyeceğim.
Neden derseniz…
Rakamlara şöyle bir baktığımızda görülen manzara şöyle.
Bugüne kadar ‘Organik Arıcılık’ bölümüne 26 konuda, sadece 477 ileti gönderilmiş.
Konuların çoğu da Sayın Gürkan YENİÇERİ tarafından açılmış,
Ama tartışma ortamına tam dönüşememiş, ya da kısmen dönüşmüş.
Oysa ki, Forum’daki diğer konulara gösterilen ilgi ve alakanın kıyaslanamayacak kadar fazla olduğu görülüyor.
Örnek verecek olursak ‘Koloni Yönetimi’ konusu…
307 konuda 6566 ileti almış, yani ’ Organik Arıcılık’ konusunun yaklaşık 14-15 katı.
Veya ‘Kovan’ konusu…
273 konuda 8059 ileti, yaklaşık 19-20 katı.
Veya ‘Ana Arı Üretme Yöntemleri’ konusu…
111 konuda 4511 ileti.
Ben, sayın Serhat GÖKMEN ve sayın İsmail KOCA’nın düşüncelerine katılıyorum.
Anlayamadığım nokta şu…
Organik Arıcılık konusundan isteyerek mi uzak duruyoruz,
Yoksa bu konu bizi aşar, hiç kurcalamayalım mı diyoruz,
Arı sütü üretiminden daha mı karışık acaba?
Saygılarımla.
Komutanım organik derken tam olarak neyi kastediyoruz. Piyasada gündemde olan organik mi? Sebze meyvalar gibi. Doğal olarak yetiştirebileceğimiz bal mı?
Zaten forum üyelerimizin tamamı kendi ailesi için doğal bal yetiştirme derdinde olduğunu düşünüyorum.
Mesut Bey, Merhaba!
Zaten bizim yapmaya çalıştığımız ve yaptığımız, en temizini, en sağlıklısını üretmek…
Uzak durduğumuz konu, yaptığımızın o sıfatla etiketlendirilmesi işlemleri.
Zorluğundan değil… Bence en önemli neden, küçük üreticilere yüksek gelen arıcılık dışı masraflar doğurması.
(Ben şahsen o kelimeyi kullanmam bile… Bana göre o kelimenin kullanılış biçimi yapmacık; suistimale açık; kavram kargaşası yaratmaya çok elverişli.)
Sayın Mesut TOMA:
Organik arıcılık olsun diye kim istemez ki.
Yakınınızda yapan varsa tanışın.
Hesabı dökümünü ve sıkıntıları önünüze koysun onu bir dinleyiniz.
Sonuçta başlamasaydım daha iyi olacaktı diyecektir.
Mesut bey Merhaba
Google da daha önce kısa bir araştıma yaptım kısa başlıklarla Organik arıcık ve istenilenleri çok kısaca sizlerle paylaşalım ve istenilenler nedir ? Biz ne yapıyoruz ? Hep birlikte değerlendirelim.
Sertifikasyon için;
- Organik arı yetiştiriciliği ve/veye organik bal üretme faaliyetlerinde bulunmak isteyen müteşebbis, bir dilekçe ile kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna veya kontrol kuruluşuna başvurur.
2- Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından müteşebbise ait bilgi ve belgelerin tamamlanmasını takiben kendi aralarında bir sözleşme imzalanır. ( Sözleşme, Organik arı veya arı ürünleri Organik tarım esasları yönetmelik hükümlerine göre yapılacağını ifade eder. )
3.-Sertifikasyon kuruluşu veya kontrol müteşebbisi geçiş sürecine alır. (Geçiş dönemindeki ürünler konvansiyonel ( geleneksel , alışılagelmiş ) olarak değerlendirilir. Geçiş döneminde kullanılan ekipmanlar Temizlik ve dezenfekte işlemlerinden sonra organik üretimde kullanılabiliyor.)
Organik arı yetiştiriciliği ve organik arı ürünlerinin üretilmesinde aşağıdaki kurallar dikkate alınması gerekir:
-
Organik arıcılık tüm arı ürünlerinde yapılabilir. Arı ürünleri; arıcılık sonucu üretilen bal, balmumu ve arı reçinesi, karamum gibi propolis içeren arı sütü, arı zehri, polen, ana arı, erkek arı, işçi arı ve oğul arılardır.
-
Kovan, organik üretime uygun olmalıdır.
3- Konvansiyonel bitkisel üretim yapılan alanlarda arıcılık yapılamaz.
4- Arıların taşınması sırasında stres yaratacak yöntemlere başvurulmamalıdır.
5- Arıcılık yapılacak alanda kimyasal mücadele yöntemleri kullanılamaz.
6- Arıcılık yapılacak alan Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşunca önceden denetlenmeli ve organik koşullara uygunluğu tespit edilmelidir. ( Tarımsal alan varsa uygun değil)
7- Karantina tedbirleri uygulanan alanlarda arıcılık yapılamaz.
8- Sağlık ve temizlik maddesi olarak kimyasal maddeler kullanılamaz.
9- Suni tohumlama yapılamaz.
10- Organik arı ürünlerin (bal dahil) üretilmesine, işlenmesine, taşınmasına, ambalajlanmasına, etiketlenmesine (yetkilendirilmiş kuruluşun adı, logosu, kod numarası ve ürün sertifika numarası bulunması, ürün etiketinde organik kelimesinin kullanılması veya ekolojik, biyolojik kelimelerinin kullanılması gibi),sertifikasyon kuruluşu dahil olur.
Ve son not
Gerekli sözleşme yapılmadan üretim yapılmaz !!!
İşin mali boyutları başlı başına ayrı skıntı
Ve hepimizin malumu suistimale açık bir konu
İyi tarım denilse eyvallah.
Cahit abim ve Murat hocam ifade etmiş
Bizim yapmaya çalıştığımız en temizi ve sağlıklısını üretmek.
Temiz ve sağlıklı üretilmiş bir ürüne sertifika var diye ekstra para vermelerine açıkcası üzülüyorum.
Hepsi tama da 9 uncu madde neden ?
Herşeye karışıyorlar ya
Ana arının işine karışmazlarsa olmaz.
Bence tam tersine
Ana arinin işine kimse karışmasın diye
evet Ana arida organik olmali
Balin “organik” olmasiysa amac, anayi insan tohumlamis etkisi nerde ?
insan mudahalesi ise " bu benim kovan " dedigimiz kovana da mudahale edilmis olmuyor mu ?
Sayın M. Cahit SÜMER hocam ve Sayın Murat AKIN hocam.
Açıklamalarınız kısa ama net, açık ve anlaşılır şekilde.
Teşekkür ederim.
İstemi Bey,
Konuyu gayet güzel özetlemişsiniz, teşekkür ederim.
Benim görebildiğim kadarı ile, ilk 9 madde olağan istekler,
Bizleri tedirgin eden madde sanırım 10’ncu madde, yani sertifikasyon kurumunun her şeye karışıp, masraf ve maliyetleri katladığı durumlar.
Bir de öğrenmek istediğim bir konu çıktı ortaya,
Çiftçiler için İyi tarım uygulamalarının yapıldığını ve belgelendiğini duymuştum.
Benzer bir uygulama, Arıcılıkta arı ürünleri için de var mıdır?
Bu şartlar altında organık arıcılık için sibirya ya gitmek lazım diyeceğim lakin orada da “Ayı” lar var ve uluorta çiş yapıyorlar. En iyisi gelin biz Mars’a gidelim.! ;D >:(
yalçın abi,mars pek güvenli değil ordada ufolar var.
sordum ben,organik arıcılık yapanlara çok kızıyorlarmış. ??? :-\