Ben yeni arıcılığa başlamış olmakla birlikte, elimdeki 5-10 peteği güveye kaptırdı. Düşünüyorumda acaba 100 lerce peteği olanlar ne yapıyor.
Arkadaşlar bu illetle tanışmam bana iyi bir ders oldu. internette birçok yerde 10 derecenin altında bu böceğin tüm evreleri ve yumurtaları ölür deniyor.
ben birkısım ballı petekleri Buzdolabının altına koydum. ve 10 gün sonra geldiğimde ne gördüm. biliyormusunuz. petek üzerinde göremediğim kurtcuklar, belki yumurtalar çatlayıp kurtcukta olmuş olabilir, cıkmışlar, buzdolabının kapak cantası veya kuytu aralıklarında koza örmüşler, gözlerime inanamadım. Yani bu canlı 10 derecenin altındada baya yaşıyor…
Ha pek abartmıyayım. bu tür bi peteği buzluk altındaki ufak saydam bölmeye koydum. hiç bir problem, veya güve hareketi görmedim.
Gecenlerde birde formik asiti denedim. ancak belki eksik oldu, bi kültablası içine biraz koyup, 2 katın arasına bıraktım. ancak petekler pek polenli olmadığından bi zarar görmediler.
ANCAK, benim binbir zahmetle ve mutfakta bir sürü tüp harcayarak, etrafı kirleterek, eritip, yaptığım 1 kğ petek, naylon içinde evde dururken, birde baktım ki bizimkilerce çöpe atılmış, nedeni, poşetin güvelerce delik deşik olması, HAYRET 100 derecede kaynattım. hala güvelenmiş…
SAYIN ARKADAŞLAR ben denemedim ama bizim burada GÜVE otu denen bi ot basıyorlar peteklere, biraz koruyabiliyorlar,petekleri…
SİZİN başka uygulamalarınız varmı ? yardımcı olursanız sevinirim…
Güveyi öldüren bütün ilaçlar arıları da öldürdüğü için bu zararlı ile mücadele oldukça zor. İki yol biliyorum, biri zor biraz. Biri kolay ama bir o kadar da tehlikeli.
1-Muhafaza etmek istediğimiz petekleri bir kaç gün buzlukta -18 civarında bir ısıda 2-3 gün beklettikten sonra kelebeklerin yeniden yumurta bırakamayacağı şekilde paketlemek. Bunun etki şekli güve larvaları ölüyor. Yumurtaları çatlıyor ve uygun ısıyı bulduklarında yumurtalar canlanamıyor. Zorluğu çok peteği olanlar bu uygulamayı yapamazlar.
2-Muhafaza etmek istediğimiz petekleri kapalı bir ortamda istif edip ortamın büyüklüyüne göre bir miktar kükürtü tam yanacak şekilde (gazeteye sarmak v.s.) bu kapalı ortamda yakmak. Yakma işi başlayınca ortam hava almayacak şekilde kapatılmalı ve uzun süre açılmamalıdır. Çıkan gaz bütün canlıları öldürür. Daha sonra kelebeklerin yumurta bırakamayacağı şekilde muhafaza edilmelidir. Tehlikesi: Yanma sonucu çıkan gaz tek bir nefes bile olsa kesinlikle teneffüs edilmemelidir.
Ben peteklerimi güveden şöyle koruyorum. Hurdacıdan ucuz iki adet bozuk ama kapağı, kapak contası sağlam olan eski buzdolabı aldım. Dolapların kapak lastikleri sağlam olduğu için güve kelebeği içeri giremiyor. Boş ve polenli peteklerimi raflara istif ediyorum. En altta kapaklı ama delikli teneke bir kab içine korlaşmış kömür koyuyorum. Bu teneke kabı bir mermer parçası üzerinde en alta koyuyorum ki kömürün ısısı dolaba zarar vermesin. Sonra korların üzerine iki kaşık toz kükürt atıyorum. Kükürt alevlenebilir. Peteklerin yanmaması için gerekli tedbirler alırım. Dikkat kükürt dumanı tehlikeli ve zehirlidir, solumayın.Duman çıkmaya başlayınca dolap kapağını kapatırım. Petekleri kullanacağımda üç gün önceden açarım ve havalandırırım. Selamlar, kolay gelsin.
Arkadaşlar ben bu sene duydum uygulaması basit bir şey ama sonu nasıl olur bilemem.Boş petekleri birkaç kovana yerleştirip içlerine defne yaprağı koyacaksın dediler, bizim buralar da defne yaprağı çok inşallah iyi netice verir,arada petekleri kontrol etmekte fayda var, herkese kolaylıklar. sinoptan-boykentli
Ben soğuk hava deposuna hiç kabarmış petek bırakmadım.Ancak dondurucuda 24 saat beklettiklerimde her hangi bir olumsuzluk görmedim.
Soğuk hava deposunda güveden korunmak mamacıyla petek bırakılabileceği bu konuda rüştünü isbat etmiş arıcılar bloklarında yazmaktalar.
Pratikte soğuk hava deposunda zun süre bekleyen peteklere bir şey olabileceğini düşünmüyorum.
Arkadaşlar bulunduğunuz yörede soğuk hava depolarında petekleri güzelce ambalajlayıp uzunca bir süre saklayabilirsiniz. bunu biz tecrübe ettik herhengi bir zararını görmedim.
yaş koyuluyor diye biliyorum. biraz parçalayarak koy.
biraz da kalın tuz (kaya tuzu deniyor galiba) miktarı kafana göre.
çerçeveleri depolarken ayrı ayrı istif etmelisin. çünkü siyahlaşmış ve probolisli çerçevelerde eskiden güve yavruları kalmış olabilir ya da yeni yumurtlayacaklar daha kolay bulurlar. guruplamaları şöyle yapabilirsiniz.
a) temiz beyazlar,
b) temiz kararmışlar,
c) polenli beyaz,
d) polenli kararmışlar,
e) diğerleri (her türden kesilecek ve eritilecek olanlar, çok siyahlar, bozuklar, kırıklar vs vs.)
Ben defne yaprağı kullanıyorum bu bölgede sınırsız bulunabiliyor bir den boş kuluçkalık içine bolca koyuyorum sonra üstüne ilaveyi çerçeveleride ilaveye ve üstünüde sağlam şekilde kapatıyorum böcek falan giremeyecek şekilde bir sorun olmuyor
arkadaşlar, bu kükürt yakma işini bende duymuştum, boş kuluçkalığın içerisinde bir kap içinde kor halinde mangal kömürü koyup üzerine kükürt attım ve boş ballıklarıda üst üste 4-5 adet içerisine petekleri koydum, fakat işi biraz abartıp kükürtü fazla koymuşum, çerçevelerin üzerinde kristalleşmiş kükürtleri gördüm aceba o kükürtlerin arıya zararı olur mu, ki büyük ihtimalle olur onun için ne yapmam gerekir aceba su ile temizlesem faydası olur mu? veya başka yapabileceğim işlem var mı? fikri olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa memnun olurum ???
selam arkadaşlar ben petekleri sandıgın icine koydum aralarına ceviz yapragı koydum benim duydugum ama daha bakamadım sonucu yazarım ama bu günlerde rahatsızım ilgilenemiyorum saglıklı ve iyi akşamlar
Ümmet Kardeş ben denedim kuru ceviz yaprağı güve için biçilmiş kaftan. Son baharda iki ballık arasına kydum tabii iki araya boş çuval da koydum yazın yaylada açtım en ufak bir zarar yok.