Petek_Isteme

Birkaç sorum olacaktı:

1. Arılara (5/6) gün aşırı şerbet (1/1) vererek petek kabartma sağlayabiliyor muyuz?
  2. Şurupluk altına dalak salma yerine çuval altına 4-5 cm yüksekliğinde 7 veya 8 adet petek örmek de petek istemesi anlamına mı gelir?
  3. Çuval altına örülen peteğin çuval ile petek arasını sabitlemek gibi bir amacı mı var)

Dalağı nereye taktığı önemli değil. Genç arı varsa kovanda bir de bal akımı varsa petek kabartma hızlanır. Özellikle şerbeti bol verdiğimde, hiç yer bulamazlarsa şerbetliğin içinde bile petek örüyorlar. (üst şerbetlik)

arıların özellikle petek kabartmalarını desteklemek için şerbetleme nasıl olmalıdır ?

Şerbetlik kabartılaçak peteğin yanında olmalı yada yakınında daha çabuk kabartırlar.Vereceğiniz şerbete ve arının gücüne göre hızlı kabartabilir bir iki üç günlük sürede.

2ölçü şeker 1.5 ölçü su olmalıdır.

İbrahim bey uzun süredir şerbet yapaçağım kabı yarıya kadar su dolduruyorum tam dolana kadarda şeker dolduruyorum.Kış ve yaz sezonu biraz değişiyor.

Hava ilkbaharda nemli her yer sulu olduğundan toplanılabilen bal özü de o oranda sulu yani 1 / 1 şerbet karşılığı gibi.
Bu dönemde arılar petek kabartmadan eski peteklerde yavru yetiştirirler.

Mayıs ayı yaklaşınca sıcaklıklar artar, bal özüde o oranda koyulaşmaya başlar. su oranı azalır yani 1 / 1,5 şerbet karşılığıdır.
Bu dönemde arılar yetişmeyen yavru alanları ve ilerideki ana bal akımı için petek kabartırlar.

Yaz sonunda ortalık kurur çok koyu bal özü akımı olur yani 2 / 1 oranında şerbet karşılığıdır
Bu dönemde kış için bal depolamaya başlarlar.

Bizde Şerbet yaparken mevsimi örnek alacağız.

Petek kabarttırmak istiyorsak 1,5 ölçü şeker, 1 ölçü suyla yapılan şerbet daha uygundur.

Murat Akın, Mustafa Kemal Alkoç, İbrahim Tural; cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Teşekkürler Murat abi bilgi için

Murat bey çok net bir cevap. Teşekkürler.

Ana arı yeni kabartılan petekte iyi kabaran kısma yumurta atmış. Diğer yerler tam kabarmadığından yumurta o kısımlarda yok.
Bunun nedeni; acaba gereğinden fazla ham petek verdiğimden dolayı mı arılar petekleri yarım yamalak mı kabartıyorlar, yoksa bu durum tamamen ana arı probleminden mi kaynaklanmakta?

Arıcı problemi…

Nektar akımının düşük seviyede ve arı nüfusunun yetersiz kaldığı dönemde kabartılacak peteklerde fotoğrafta görüldüğü gibi bazı alanlar ( yeterince ) kabartılmıyor.

Arılar bir nevi kabartılacak yüzeylerin karşısındaki peteklerin izdüşümünü çıkarıyor.

Bu dönemlerde kabartılacak peteklerin her iki yönüne tam örülmüş çerçevelerin verilmesi faydalı olacaktır.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/q82/s480x480/13226666_946435135470804_4245411367373349011_n.jpg?oh=f74bc66e82c97e1d4908e64cf08818a6&oe=57AA2BBE

Normalde bu bahsettiğim koloni ilavede ve 17 çerçevede. 17. çerçeve kabarmış.
Koloni yönetiminden okuduğum doğrultuda en iyi kabartılma yeri olan katta (en son çerçeve-1)’ e ve kuluçkalıkta 9 numaraya ham verme gayretinde oluyorum. Ancak şerbetlik altında dalak görme korkusuyla bazen aynı anda 2, 9 ve 16’ ya ham verebiliyorum.
Ama verdiğim hamlar hep petek aralarında. Bu yüzden çok petek verdiğimden dolayı arılar hepsini az kabartıyor gibi.
Bu durumda sanırım ya kata ham vermeyip sadece 9 ve 2’ ye ham vereceğim ya da 9 ve 16’ ya ham verip bu petekler kabartıldığında 2 ve 12’ ye alacağım yumurtlatma için.
Veya başka bir sistem olan sürekli 2 ve 9’ a ham verip (katta petek kabarttırmadan) sadece kuluçkalıktan kata kapalı çekeceğim.
Kafam karıştı bu konuda iyice.

Petek kabartılması için,ya besleyeceksiniz,yada akım olacak,aksi halde ham peteği nereye koyarsanız koyun kabartılmaz.

yani fıçının tahtalarından biri eksik olursa,fıçı dolmaz.

Ahmet bey, ham peteği öncelikle 9,16 koyun daha iyi verim alırsınız. 1,5 / 1 oranında şerbetle beslemeye devam edin.
Şahsen 2 numaraya ham verdikten sonra koloni yönetimini okuyup hata olduğunu gördüm.

Erken dönemde yeni yumurta atılmış petekleri 2 ye vermek sorun olmaz.

Evimde temiz ama yemediğimiz bal vardı.
Pudra şekeri ile balı karıştırdım,kek yaptım,poşete koydum ve 3 adet kovana verdim.
Faydası veya zararı var mı ?
Şerbetten daha iyi mi petek kabartır ?

Ana bal akımı dışındaki zamanlarda kovana giren balözü aynı olmaz.

Bu düzensiz akım arıları sıkıntıya sokar, stoktan tüketim yaptırır.
Böyle durumlar arıları saldırgan yapar: kovan gelişimini yavaşlatır.
Böyle durumlar bal hasatında arıcının defterine eksi olarak yazar.

Kovanın düzenli çalışması olması için ister besleme ister bal özü akımı olsun dengeli olmalıi

Bu dengeyi arıcı sürekli besleyerek de sağlar.

Sürekli ve düzenli besleme kek yoluyla olur.

Murat AKIN Bey, teşekkürler. Bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için.

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi