Petekli mi süzme bal mı daha iyi?

Her ikisinin ön hazırlığı ve işçiliği farklı olduğundan:

Biz arıcılar açısından süzme bal mı satmak daha iyi?

Yoksa petekli bal stmak mı daha iyi?

Arının kendi yaptığı balı pek süzme satmayacağımıza göre onu petekli satacağız zaten.

Petekli balda balmumu tüketimi ortada duruyorken nasıl yapacağız?

Petekli balın muhafazası zor oluyor. üç kat poşete koymama rağmen karınca girenler oldu

en güzeli ikisinide satmak bence. bizde tam dolu çerçeve her sene çıkmıyor zaten. çıkıncada satıyoruz. sağlık açısından tabiki süzme bal önde gider

Müşteri ne istiyorsa onu veriyorum şahsen. Fiyatı da aynı.

süzme bal ye ve yedir mum milli servettir besin değildir

Şevket abi süzme balı ağzıma sürmem diyenleri 2-3 şişe süzme vererek yola getirmeye çalışıyorum. Ama eski alışkanlık kolay bırakılmıyor da.

Eğer süzme balı ağzıma sürmem diyen kişi; benim gördüğüm şeyleri gördüyse sonuna kadar hak veririm.

-İyi yıkanmamış bal süzme makinaları
-Hijyenik olmayan şartlarda bal süzülmesi
-Ağızdaki sigara külünün süzülen bala dökülmesi
-İçinde fare ölmüş bal süzme makinası
-Yavrulu petekleri süzme ve sıcak ortamda o yavrulu peteklerin bir gün bekletilmesi ve leş gibi bir koku oluşması

Bunların hepsini gözlerimle gördüm ve bunlardan ders çıkardım.

Eğer bu işten para kazanacaksam, benim çoluğuma çocuğuma yedirdiğim balı müşterilerime yedirmezsem ben bu işi yapmam.

Ha o zaman düşük fiyata da bal satmam.

Petekli bala gelince 2 gün önce bir amcamızın bal sağımına yardım ettim. Körüğe kuru tezek koydu yakıt olarak ve o doğal petekli baldan bana da verdi yemem için. Eve gittim ağzıma alır almaz çıkardım. Çiçek balı olmuş tezzek balı! Bal biliyorsunuz kokuyu çeker.

Petekli balı ben asla körük sıkmadan alıyorum kendime. Arı kaçıranı koyuyorum 1 gün önce kovanlara ertesi gün 3-5 tane arı kalıyor katta. Çerçeveleri tek tek al koy boş bir kaba çok rahat oluyor.

Müşteri ya kasnak tipi bal istiyor, yada süzme. Temel petek takılmışlar çok yavaş satılıyor.

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ikiside benimsenmeli bence,ikisinin yeri ayrıdır,ben sabahları işe giderken kahvaltı yapma imkanım olmadan apartopar giderim,çıkmadan bi parça petekli balı ağzıma atar yol boyu işe varana kadar sakız gibi çiğnerim,hem dişlere faydası var hem nefesi temizliyor hem faydalı,süzme balı ise tereyağıyla…tereyağsız ooolmmaazz,nasılki rakı buzsuz içilmezse balda tereyağsız yenmeeeez… ;D ;D

Petekli bal tabii ki tüketmek için daha iyidir, tamamen doğalsa ancak petekli balın muhafazası bir sorun.

Geçen yıl kovandan almış olduğum petekli balı henüz bir ay geçmeden arkadaşıma verirken, ağ kurdunu petek üzerinde gördüm.

Arkadaşımdan özür dileyerek, balı vermek istemedim “bir kurttan mı, korkacağız?” dedi ve aldı.

Petekli balı ağ kurdundan nasıl koruyorsunuz?

Açıklarsanız memnun olurum.

Sayın Ctct;

Petekli balı ağ kurdundan korumak için -20 derece ve üzerinde derin dondurucuda 1-2 gün beklet.

Sonra gönül rahatlığı ile eşe dosta dağıtabilirsin.

Teşekkür ederim Mümün Bey.

Bu yöntemin bala herhangi bir etkisi yok mu?

Fiziki durumuna ve balın kimyasal yapısına?

Neden?

Anlamadım.

Balın kimyasal yapısımı var?

Bal donar mı kristalleşirmi demek istemiş abi.

Doğal oluşundan, alışkanlık olduğundan, arıcının müdahalesi olmadığından ve insanlardaki anlayıştan ve tabii ki kendi tüketimimiz için ayrıca en önemlisi hanım öyle istediği için. :-[

İçeriği itibariyle demek istedim:
BALIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Balın kimyasal bileşimi, birçok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu etkenlerin en önemlisi nektar ve salgının doğal bileşimidir. Ayrıca iklim koşulları ve arının bal yapma özelliği de, balın kimyasal bileşiminde etkili olmaktadır. Kimyasal bileşimi bakımından bal, fruktozu fazla olan koyu, indirgen, şeker sulu çözeltisi gibi olup; içinde az miktarda sakkaroz, dekstrin, azotlu maddeler, enzimler, anorganik kokulu ve boyar maddeler, uçucu yağlar, organik asitler, mumlar, polen taneleri ihtiva etmektedir.

Aşağıdaki değerlerde, White ve arkadaşları tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre, nektar ve salgı kaynaklı balların ortalama kimyasal bileşimleri verilmektedir.

Nektar Kaynaklı Bal: Kimyasal Bileşimi

Nem % 17,20 Fruktoz % 38,19
Glikoz % 31,28 Sakkaroz % 1,31
Maltoz % 7,31 Yüksek Moleküllü Şekerler % 1,50
Diğer Maddeler % 3,10 PH 3,90
Toplam asitlik(meq/kg.) 29,12 Kül % 0,169
Nitrojen % 0,041 Diastas Sayısı 20,80
Salgı Kaynaklı Bal: Kimyasal Bileşimi

Nem 16,30 Fruktoz 31,80
Glikoz
26,08 Sakkaroz 0,80
Maltoz 8,80 Yüksek Moleküllü Şekerler 4,70
Diğer Maddeler 10,10 PH 4,45
Toplam asitlik(meq/kg.) 54,88 Kül 0,73
Nitrojen 0,100 Diastas Sayısı 31,90
Yukarıdaki veriler incelendiğinde, toplam Karbonhidrat oranı;, nektar balında, %79,59, salgı balında, %72,18 olarak bildirilmiştir.

Yanlış anlamayın sadece hatırlatmak için bilgiyi buraya koydum.

Bal ısıtılınca zarar gördüğünden hareketle dondurucuda tutulmasının (-20 derece) balın içeriğine bir zarar verip vermediğini sormuştum.

Bal tüketeceğimize göre petekli bal içindeki balla süzme bal aynıdır.

Bal tüketmek derken petekte yemeye çalışıyorsunuz.

Balmumu insan gıdası değildir.

Bal denilince insan gözünün önüne gelen petekli bir görünüm olarak görmeye çalışmamızdan dolayıdır ama tükettiğimiz içindeki baldır yani petekli bal yemeye çalışarak kendimizi kandırırız.

Sağlık ve ekonomik yönünü de düşünmedim bile.

Kesinlikle katılıyorum hocam,
Petekli bal isteyen müşterilerime aynısını söylüyorum , tercih sizin diyorum. Peteğin insan vucuduna ne yararı ne de zararı var .
yeme zevki olarak tercih ediyorsanız petekli alın ama bal aynı bal,
%50 oranında o zaman süzme alayım diyen oluyor, diğer %50 alışkanlıklarından vazgeçmiyor :slight_smile:
ama biz bilinçlendirme görevimizi yerine getiriyoruz…

Dünya da tüm gıdaların ve canlıların bir kimyası vardır.

Benim demek istediğim endüstriyel bir kimyasal balda bulunmaz.

Buradaki üyelerden çok biliniyor, burada soru sorup cevap arıyormuş gibi yapıyorsak,

Öyle ise biz burada boşa vakit harcıyoruz.