Son baharda sıkıştırmak için çıkardığım peteklerin bir kısmında güvelenme olmuş.Petekler üzerinde gezinmiş.Petekler üzerinde kısa ve uzun yollar yapmışlar.
Bende güve yollarını ve görebildiğim güveleri peteğin tamamına zarar vermeden yol-yol temizledim.Tabi temizlik yapılan gözler bozuldu.
Soru 1:Bu bozulan gözleri arılar tekrar onarırlar mı?
Az temizlenmiş yani az özürlü petekleri arılar kolayca örerler.
Çok bozuk petek varsa atmaya kıyamıyorsanız çok bozuk yerleri kesebilirsiniz.
Burada kararı siz vereceksiniz eski peteği onartmak mı? yoksa yeni temel petek takılması mı?
Temizlik yapmadan arılara verilecek, İçine petek güvesi yuvalanmış petekler arılar tarafından, üzerindeki göz ve altındaki güve ağlarıyla birlikte temizlenir.
Bizim elimizde her bahar güveli peteklerimiz oluyor.
Özellikle “süzülmüş ballık çerçevelerini” güve bulaşıkken kata versek zararı olur mu?
Ben güveli petekleri her sene güve tüketmeden eritiyorum. Çok sayıda kabarmış petek kaybım oluyor. Özellikle sönen arıların kuluçkalık petekleri lazım oluyor.
Sayın berberoğlu, Murat AKIN hocamın dediği gibi hasarlı bölgeleri kesebilirsin.
Tabiki hasarlı bölge peteğin alt kımındaysa, güveyli peteği iyice temizledikten
sonra derin dondurucuya koyup kalan kurtçukları ve yumurtaları yok edince
peteğin üzerine şerbet püskürtüp arıya verebilirsin.
Değerli görüşlerinize sonsuz teşekkürler.
Petekleri temizledim ama illaki güve de kalmıştır.Peteklerde çok büyük hasar yok.1-2 tanesinde delikler oluşmuş;o bölümden aşağısını kesip çıkaracağım.Dün DİFRİZe de attım.Bakalım ne olacak.Murat hocamın görüşleri başta olmak üzere hepinizin değerli görüşleri beni gayet rahatlattı.
SAĞOLUN