PLASTİK ALTLIK ÜZERİNE...

selamun aleyküm hayırlı günler…

yeni tip kovanlarda kullanılan plastik altlık için neler düşünüyorsunuz…arı sağlığı açısından ne kadar sağlıklı, plastik olması ne kadar güvenilir ? bu konuda her hangi bilgisi olanlar varsa bilgilendirirse çok memnun oluruz…

Saygılar…

Aleykum selam.

Benim de merakt ettiğim bir konu, topu topu 4 kolonim var hepsi plastik altlıklı, bu konuda yorum yapabilmek için plastik altlığın en azından bence 5 yıl kullanılıp değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Bu güne kadar 7 aydır olumsuz bir durumla karşılaşmadım, hatta gayet memnunum.

Benim en büyük sıkıntım taşıma sırasında ahşap kadar güven vermiyor, kırılırmı diye insan aklından geçirmiyor değil bu yüzden çok dikkatli yerleştiriyoruz taşırken. Bulunduğum yerde sıcaklık farkları çok yüksek değil fakat doğuda çok farklı sıcaklık değerleri yakalanıyor bu sıcaklık farkına ne kadar dayanır onu araştırmak lazım.

Fakat ahşap her şartta candır. :wink:

aleykumselam

plastik altlik birtakım avantajlar sağladığı aşikardır gerek kovan havalandırması gerek polen toplama gerekse varoa mucedelesinde .

sauna kadar numanin söylediği gibi tasimada yahut gezgin aricilar icin sağlamlığı açısından tartışılabilir eger sabit atıcılık yapıyorsanız bu konuda problem yasamayacginizi dusunuyorum elbbete en doğru cavabi ustalarimiz verecektir.

yorumlarını için teşekkür ederim…kovan yaptırmak istiyorum normalde ahşap kovanlarım ve polen tuzaklı çok güzeller arkadan çekmeceli vs… fakat profosyenel bişey olduğu için plastiği de merak ediyorum inşallah daha değerli ve tecrübe yaşanmış yorumlar gelir… saygılar

Numan Bey hangi firmanın altlığını kullanıyorsunuz.

bende her firmanın altlığı var birinden menmun deyilim polenligi aktif hale getirince ar içerden biraz yüklenince menteşe (aparat geri atıyo)

Firmaya ilişkin bilgi yok, piyasa da ki en ucuz altlık olabilir :slight_smile:

en ucuz şu an bursa da üretiliyor

Gri renkli tabanlardan diyim o zaman.

yaşanan olumsuzluklar varsa paylaşalım ve alıp kullanmak isteyenlerde ona göre değerlendirme yapar… yorumlarınız bekliyoruz :smiley:

Yaklaşık olarak üç senedir bu altlıkları kullanıyorum. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Sabit kaldığım için taşımada herhangi bir olumsuz durumla karşılaşırmıyım bilemiyorum. Yalnız şu anda gayet sağlam gözüküyorlar ve sorun çıkacağını sanmıyorum.

Hayırlı günler. Bende 3 senedir plastik altlık kullanıyorum. Manavgat yazın çok sıcak. Her yazın yaylaya götüremiyorum. Yanımda ahşap kovan kullanan arkadaşlar var. Onların kovan girişi arı dolu. Havaldırma yapmaya çalışıyorlar. Bunlarda öyle bir sorun yok. Yazın alt çekmeceyi tamamen çıkarıyorum. En küçük toz parçası bile direkt aşağıya düşüyor. Arılar temizlik için ekstra efor sarfetmiyorlar. Nakilde de çekmeceler alındıktan sonra boğulma tehlikesi kesinlikle yok. Havalandırma süper. Kışın ahşap kovanlarımda rutubet olurdu. Bunlar bıraktığım gibi bahara çıkıyor. Artık bütün kovanlarım plastik altlıklı. Eski ahşapları bölmelerde kullanıyorum. Biraz gelişince aktarıyorum.

Denemek amaçlı bir plastik altlıkta ben aldım. Bu sene inşallah deneyeceğiz. Aklıma takılan soru ise şu. Ahşap polen tuzaklıda çekmeceyi kapattığızda tam olarak kapanıyor. Fakat benim aldığım plastiğin 4 tarafıda delikli. Propolis tuzağındaki gibi ince deliklerle tek sıra halinde çevrili. Acaba erken baharda sorun olurmu soğuktan dolayı?

Arınız sıkıştırılmış ise hiçbir zaman sorun değil. Ahşap kovanlarda rutubete bağlı küfle kesinlikle karşılaşma olasılığı yok. Ben çok sağlıklı görüyorum. Asla da ahşap altlık kullanmayı düşünmüyorum.

Merak ettiğim şeylerden biri de polen topladığınız zaman geciktirme olayı olduğunda polen küf ya da sulanma durumu oluyor mu ?

HEm plastik taban hem de ahşap taban kovan kullanan birisi olarak, (ki geçen yıl planımız tüm kovanları plastik tabanlı olarak yaptırmaktı ama bu yıl vazgeçtik.) plastik taban gerçekten kullanışlı, iyi, çürüme derdi yok, taşırken problem olmuyor, ama bizim arılık uzakta, ilkbaharda kovanları aktararak temizlik yaparken pürmüzle yakıyordum. Plastik tabanda anca su ile temizlenir. Biraz zor geldi bana. Hafta sonu 30 adet kovan siparişi verdim. hepsi klasik tabanlı, plastikten vazgeçtik. Tabanda su kontrası ve havalandırma deliği (10 cm çapında) istedik.
Ama bana plastik taban mı yoksa başka türlü mü diye sorarsan, komple kafes tel taban derim. Varoa kontrolü ve havalandırmada 10 numara iş görür, icabında Bölme tahtası gibi bir plaka ile yavru dönemindeki soğuk havalarda kapatabilirsin.

Bu konuda katılıyorum size. Ben tüm altlıkları çıkarıp plastikleri eve götürüp güzelce yıkıyorum. Ahşaplar pürmüzleniyor. Tekrar vidalanarak kullanıma hazır oluyor. Arılıkta yıkamak zor olabilir. Ama ben eve götürme zorluğuna değer buluyorum.

Temizlik konusunda bende plastik tabanda o kunuda takılmıştım, fakat arılıkta 1 adet şarzlı vidalama vede su varsa aradaki fark az da olsa kapanır.

Bir firmanın 6 farklı modeli var hangisini alıp kullanmalıyız plastik tabanların?
Bazılarının uçuş tahtası yok bazı modellerin var?Uçuş tahtası olmayanları kullanmak kullanışlı oluyor mu? Var mı arkadaşlar kullanan?

Bence uçuş tahtası önemli, sonra bal döneminde ek yapmakla uğraşşıyoruz.