Bildiğim kadarıyla, sarmaşıklar hem balözü hem de çiçektozu yönünden çok iyi kaynak oluşturuyorlar…
Balları çok çabuk kristalize olsa da sonbaharda balözü ve özellikle çiçektozu kaynaklarının iyice azaldığı dönemde çiçek açmaları, arıcılık yönünden önemlerini artırıyor.
Bu konuda en önemli olduğu söylenen tür, Mehmet Bey’in fotoğrafındaki sarmaşık:
Hedera helix=Duvarsarmaşığı=Ormansarmaşığı=Ivy=Common ivy.
Bu fotodaki sarmaşık için tuhaf olan, toprakla bağlantısı kesilmemiş olan türdeşlerinden çok daha diri ve bol çiçekli oluşu. Demek ki, kavak ağacını ve iklimi çok sevmiş.
Mehmet Beyin dediği gibi Polen deposu bir bitki. 1 ayı geçkin süredir takip ediyorum. Hala arılar hatta sarıca arılar ve başka böcekler üzerindek hiç eksik olmuyor.
Karşı komşunun bahçesindeki bu bitkiden dikmek istiyorum. Nasıl ve nezaman dikmem gerektiği hakkında bir kaynak bulamadım. Gerçek adını da tam bilemediğim için internete de bulamadım
İnternette biraz araştırma yaptım. Yanlış anlamadı isem bu bitkiler hem olen hemde nektar içeriyormuş. Google da arama sayfasındaki bilgiler şöyle;
[PDF]
Tozlaşma biyoloji ve meyve taşıyan çalı-çitin bitkilerin rolü…aob.oxfordjournals.org/content/104/7/1397.full.pdfBunu genel olarak +1’lediniz. Geri al
Dosya türü: PDF/Adobe Acrobat - Hızlı Görünüm
Çeviri yapılan dil: İngilizce
ve sarmaşık (Hedera helix) bazı böcek türlerinin polen ve nektar (ya da her ikisi birden) için ziyaret edilir, esas olarak, (arı ve arı) Hymenoptera Aculeate. Diptera (gerçek sinekler)…
Benim arılığın yanında da bu sarmaşıktan var. Rahmetli babam dikmiş bu günlerde üzeri arıdan görünmüyor. Son baharda arıların polen ihtiyacı için çok ideal bir bitki. Daha başka yerlere de dikmeyi düşünüyorum.
Aynı sarmaşık meşe ağaçlarında da yaşıyor.Geçen hafta arıların taşıdıkları polen miktarını görünce çok şaşırmıştım.İlkbaharda bile bu kadar çok polen gelişi yoktu.Etrafa bakınınca meşe ağaçlarını kaplayan bu sarmaşıklar üzerinde bal arıları , sarıca arılar va daha küçük arıcıkların bol miktarda faaliyet gösterdiklerini gördüm.Sanki oğul çıkmış gibi çok arı vardı.
Erken ilkbaharda dikilirse tutma olasılığı daha yüksektir. Yaz kış yaprak dökmez, süs bitkisi olarak ta yetiştirilebilir.
Daha çok nemli bölgeleri sever. Bizim buralarda ormanın kuzey yamaçlarında boldur.
http://l1306.hizliresim.com/1b/t/pl0tn.jpg Makilik alanlar bu sarmaşıkla kaplı arılar rağbet ediyor Arnavutköyde olan bu sarmaşığın nektar güçünü bilenimiz varmı?Sarmaşıkların eylülde açtığı söylensede bunlar açmış durumda.