- İki acemi arıcının kolonilerini kontrol ettim.
- birinin 1 diğerinin 50 kadar kolonisi var idi.
- Plastik altlıklı ve arka taraftan 10 cm kadar cekilen polen tuzaklı idi. cık olması gerekirken kıştan beri kapalı tutmuşlar. 50 kovandan 9 kadarında.
- Bana bu kolonilerde ana arı yok diye söylediklerinde ilk fark ettiğim polen tuzaklarının kapalı olduğunu fark ettim. Kolonileri kontrol ettiğimde kolonin polensizlikten sönmek üzere olduğunu gördüm.
- iş işten geçmişti.
1 kolonisi olanı anlarımda 50 kolonisi olan adam nasıl acemi onu anlayamadım.
Benzer bir endişem vardı.Bu tuzakları açık unutursak kovanda sıkıntı yaşanmaz’mı?Bir konferansta Devrim Oskay hocamıza sormuştum.Kolonilerin polen stoklarının olmaması,sönmek üzere olmasını sadece polen tuzağına bağlamak ne kadar doğru olur?Sonuçta bu tuzaklar arının taşıdığı tüm poleni almıyor.Arı İhtiyacı kadarını kovana taşıyabiliyor.
polen tuzağını açık unutan arıcı gravat takıp pijama terlik ile işe giden memur gibidir bence.
arıcılıkta edindiğim tecrübe : yapılacak işler günü gününe saati saatine yapılmalı.
arıcı mutlaka koloni takibi ve yapılacak işler için defter tutmalı.BİR KOVAN DA OLSA !!!
Halil BİLEN ustanın bir sözü vardı aklımın köşesine yazmıştım.
aklımda kalanı yazayım. ‘’ arıcılık fıçıya benzer tüm tahtalar aynı hizada olursa fıçı dolar.
bir tahta kısa olursa fıçı o kısa(kırık) tahtadan fazla dolmaz.‘’ saygılarımla.