Poşetle Sıvı Besleme Uygulamaları

Arı besleme en çok tartıştığımız konulardan birisidir.

nasıl beslemeliyiz ne kadar beslemeliyiz ne zaman beslemeliyiz kek mi? şurup mu ?tartışmalarını hemen hergün duyuyoruz görüyoruz.
Bu başlıkta besleme konularını detaylarıyla tartışalım eksikliklerimizi görelim istedim.
-üstten şuruplama
-kayık yemlikte şuruplama
-poşette şuruplama
Daha başka yöntemler teknikler mutlaka vardır.
Ancak şunu rahatlıkla söylüyebilirim ki en sağlıklı en rahat en etkili besleme yöntemi poşette yapılan beslemedir.
Biz bu başlıkta neden poşet besleme sorusuna yanıt bulmaya birbirimizi bilgilendirmeye hatta bilmediğimiz duymadığımız paylaşımları ve teknikleride belkide okuyacağız.

Onu biliyorumki Halil abi kızacak bu poşetle arı beslemeyi konusuna. :wink: :wink:

Ama bende uyğuluyorum bazı yemlik kabı olmayan kovanlarımda. :wink:

Poşette şurup verme uygulamam ilk defa 2013 şubat ayı itibariyle oldu
sayın Halil BİLEN önermişti denedim çok rahat olduğunu gördüm.
-Yaz kış ilkbahar ve sonbaharda uygulamak mümkün hiç bir zorluğu yok.
-hava kapalı hava açık arı uçuş yapmış veya yapmamış farketmiyor.
-Nem yapma küf yapma sorunu en minimum düzeyde gerçekleşiyor.
-En önemlisi yağma riski neredeyse yok denecek kadar az.

• diğer yemliklerde sıkça görülen arı ölümleri hiç gerçekleşmiyor.
    Tamamını yazmak istemedim aslında daha yazılacak çok olumlu getirileri mevcut arkadaşların katkılarınıda bekliyoruz.

Zayıf kolonilerde poşetle besleme rahatlıkla yapılabilir.
Güçlü kolonilerde ise poşetle beslemeyi tavsiye etmem.

Ertesi günü poşeti alamadın mı poşet parçaları kovan girişini tıkıyor ,
ve arılara iş çıkarmış oluruz.

Poşetle beslemenin avantajları tartışılmaz.
Ancak en rahat besleme yöntemi olduğunu düşünmüyorum.
Yapılan işte fazladan şerbeti poşete koyma,poşetin ağzını bağlama,kovan üst örtüsünü açma-kapama vs.işlemler var.
Ama dediğim gibi avantajları da çok. :-\

Hangi tür besleme yaparsanız yapın mükemmel sonuçlar alamayabilirsiniz.

Kuvvetli kovanlara fazla zayıf kovanlara az veriyorsunuz.
1,5 litre yanyana iki tane 3 litre verebilirsiniz kuvvetli kovanlara.
örtü bezinin açılmasına gelince en hızlı şurup verme yöntemi poşet kulanımıdır.
5 saniyenizi almaz.
Kuvvetli kovana büyük boy zayıf kovana küçük boy poşet kullanılabilir.

Sayın Göksel abi siz poşetle şerbetlemeyi kolaylık bakımından yapıyorsunuz dimi?

Sadece kolay olsun diye yapmak verimlilik olmaz.
Yağmacılığın önüne geçiyor bundan daha iyi yarar hangisi
dolayısıyle hastalıkların yayılmasıda azalıyor.

Konu başlığını değiştirdim.

Yahu, öyle bir anlatın ki…

Hiç kimse arada ileti yazmaya bile cesaret edemesin…

Hız kestim

Şimdiye kadar poşette besleme uygulamamıştım.Fakat yağma olayı başlayınca poşette koyu şekilde besleme yaptım yağmanın önüne geçtim diyebilirim.Herkesede uygulamayı öneririm.Bence kayıkta beslemeye göre zahmetli oluyor.Çünkü poşeti almak ve vermek için üst örtünün tamamı açılıyor ve arılar huzursuz oluyor hatta saldırı dahi oluyor.

Elinizde görsel materyal yok mu?

Aklıma gelmişken,poşetle beslemede kilitli buz dolabı poşeti kullanmanızı tavsiye ederim.
Çok pratik oluyor. :-\

Pahalı…

kilitli poşeti arılar delmede zorlanabiliyor, ince olanlar daha iyi. beslemeyi şuruplukta yaptığımda 2 dakika sonra kovanın birisine hemen yağma başlıyordu poşet çok güzel oluyor :slight_smile:

Kısa süreli deneyimlerime dayanarak, gece soğuk havalarda kovan içinden beslemek, sıcak havalarda üst yemlikle beslemek daha doğru yöntemler olarak geldi bana.

Üst yemlik kullanım açısından en pratik ve rahat uygulama.Ancak gece sıcaklıkları düştüğünde verilen yem alınmıyor.Gündüze kaldığında da çevreye daha çok koku veriyor.

Gece sıcaklıkları düştüğünde sık kontrol imkanı olanlar için poşet besleme çok uygun, ama yemi verip uzun süre bakamayacaklar için kayık veya bölme tipi iç yemlikler daha uygun gibi.

Bilmem doğru bir analiz oldumu ???

Yağmalama riskini minimuma endiren en güzel yöntem, poşetle besleme.
Üst örtüsü çuval olanlar kovanın tamamını açmadanda poşetle besleme yapabilirler.
Verilen poşetin havasını iyice alıp poşetide ucundan bağlıyorum, yayvan şekilde
kovanın üzerine verirken çıtalar üzerindeki arılara dikkat edilmeli, arı ölümleri olur " oluyor ."
Örneğin: 500 cc lik sıvı için en az 1 kg lık poşetler kullanılırsa yayılma daha güzel olur.
Biraz sıcak sıvı arıların ısınmasına yardımcı olur, poşetle beslemede eşit çerçevedeki arılara
eşit besin dağıtılmış oluyor.
Poşetin hazırlanması biraz zahmetli ve birazda eksteradan masraflı olur.
Çok soğuk havada üstten beslemenin güzel olduğu söyleniyor, güçlü kolonilerde tamam.
Ama zayıf koloni üstten verilen sıvıyı ne kadar alır, veya alabilirmi, buda tartışma konusu.

Sayın G.Hacıköylü

Sizinle aynı görüşte değilim.

Arılığa sık uğrayanların üstten veya çanta yemlikle besleme yapmaları daha uygun.

Bir sonraki kontrolü kısa süre içerisinde yapacağı için şerbeti almayanların tespiti ve arıcının şerbeti değiştirmesi ve geri alması söz konusu olabilir.

Poşetle besleme arılığa daha az uğrayanların uygulayacağı bir yöntem olarak görüyorum.

Sizinde ifade ettiğiniz gece soğuklarından sonra açık yemlikte kalan şerbetin yağmaya davet olduğu aşikardır.

Ayrıca; Buzdolabı poşetine konulmuş olan şerbetin hava ile teması kesildiği için bozulmadığını iki hafta önce şerbet verilirken unutulmuş poşeti boşaltıp tadına baktığımızda gördük.

Aynı şekilde şerbet dağıttığımız kova, temizliği yapılmadan kapağı kapatılmış halde bırakıldığında içerisinde kalan şerbet bulaşığın dan dolayı ekşidiğini de gördük.

Bu işin handikapı boşalmış olan poşeti arıları naylonu parçalayarak kovandan çıkartmaya çalışmaları.

Bir hafta sonra uğradığımızda naylon lime lime ediliyor.

Hasan bey.

Geçen yıl devrilip üzerine yağmur yağmış mevcudu yarı yarıya azalmış zayıf hatta çok zayıf 2-3 çerçevelik kovanlarda havaların çok soğuk olmasına rağmen Halil beyin tavsiyesi üzerine üstten besleme yaptık. 16 ruşetten 12 adetini bahara ulaştırdık.

Kısaca.

Hazırlaması zahmetli ama zamanında yapmadığımız :slight_smile: besleme işini telafi etmek ve çok zorda kaldığımızda sıvı besleme ihtiyacını karşılayacak ideal bir yöntem olarak görüyorum.

POŞETLE BESLEME

Malzemeler;

1. Leğen veya kova,
  2. Şerbet,
  3. Buzdolabı poşeti,
  4. Stoksuz arılarımız.

http://img542.imageshack.us/img542/741/eh9g.jpg

Resim 1. Malzemeler.

http://img689.imageshack.us/img689/1204/ix3o.jpg

Resim 2. Stoksuz arılar.

http://img163.imageshack.us/img163/7761/k5y1.jpg

Resim 3. Poşetler doldurulup, ağızları bağlandı. Orta boy benim için yeterli. (100 adeti 1,60-1,75 TL)

Uygulamaya geçmeden bir görüşümü yazmak istedim.

İlk poşetle besleme yaptığımda, bu besleme yönteminden iyisi olamaz demiştim.

Ama kovan sayısı arttıkça ve kullandıkça kararım değişti.

Bana göre,

Bu yöntem mecbur kalındığında uygulanabilir.

Eğer arılığımıza sık uğrayabiliyorsak, zamanında stoklarımızı halletmişsek poşet kullanmak gereksiz, hatta zahmetli.

Eğer bir defada 3-5 litre şerbet vermemiz gerekiyorsa, buna uygun şerbetliğe yatırım yapmak bana göre daha uygun.

Buzdolabı poşetinin sakıncası, balmumuna veya hafif pürüzlü bir yere sürtününce deliniyor, giriş deliğinden akıp geliyor.

Büyük hacimli şerbetlik bana daha pratik ve dışarı akmaya, taşmaya karşı güvenli geliyor.

UYGULAMA

http://img24.imageshack.us/img24/5125/atvs.jpg

Resim 4. Önceki beslemeden kalan poşetler. Alınıp bir kapalı kutu vb. içine atılır. Çevreye saçmamak gerekir.

http://img51.imageshack.us/img51/6204/pn92.jpg

Resim 5. Arıların içeriye çekmiş olduğu poşet. Tümü içerideydi, ucu görünmüyordu, çerçeve düzeltirken gördüm, el demiriyle çektim. Bütün olarak dışarıya çıkarmaya çalışmışlar.

http://img845.imageshack.us/img845/6480/wyyx.jpg

Resim 6. Poşetler çerçeve üzerine yerleştirilir. Poşetler konulduğu zaman yayılacak şekilde doldurulur. İsteyen 1, 2, 3 veya 4 adet koyabilir.

Kovan kapağı, kapatıldığı zaman poşeti ezip patlatmayacak şekilde üretilmiş olmalıdır.

Eksiğim var ise affola.

Adem Bey sizin kullandığınız poşetler biraz ince geliyor.
Aslında kilitli poşetler kalınlık olarak en ideali ama Halil Abi’nin de dediği gibi biraz pahalı kaçıyor.
Koloni sayısı azsa kilitli poşet uygun.
Hem yırtılma riski de az. :-\