Pudra şekeri ile varroa mücadelesinde bulunan varmı acaba...

https://www.youtube.com/watch?v=Y7C_pV9ig4c
Herkese selam ve sevgiler. Merak ettiğim normal nişastalı şeker pudrasının kullanılıp kullanılamıyacağı. Nişasta %1 olarak kullanlıyor bildiğim kadar. Oda pudra şekerinin topaklanmaması için. Uygulayan varsa bilgisi ile bizi aydınlatırsa memnun olurum. Çalışmalarınız hayırlı ve bereketli olsun.

toz şekeri iyice kırıp un yap öyle kullan nişastalı pudra şekeri kulanma

Sayın Mehmet Bi:

Hoş geldiniz.

“Bir göründün, bir yok oldun serap misali gibi”.

Değerli hocam kardeşim sayın AKIN;
Maşallah üyeler ne güzel çoğalmış. Ben eskisi gibi çalışamaz oldum. Üzerinize afiyet ameliyat geçirdim. Şimdi şükür iyiyim. Arı pek kalmadı sayılır. Forumdan sizin gibi değerli kardeşlerimden yararlandım. Karşılıklı sevgi ve anlayışla bilgi paylaşımı çok güzel. Hepinize içten selamlar. Sağlıklı ve bereketli çalışmalar dilerim.

Vedat uzel bey, şekerin kırılarak un haline getirilmesi sonucu varroa mücadelesi yapmak mümkün mü. Veya başarı oranı ne kadardır. Lütfen aydinlatin bizi

Kovan sayım az olduğu için çerçeveleri tek tek çıkarıp 15-20 derece eğimli tutarak çay süzgeci yardımıyla tüm arıları beyazlatacak kadar serperek kullandım bir saat sonra dip çekmeceye serdiğim gazete kağıdı üzerinde kımıl kımıl sayamayacağım kadar çok varoa gördüm hareketliydiler ancak bu ilerleme değil debelenme şeklindeydi. Sezon arasında kapalı gözlü yavruda olsa varoa’yı etkin zarar sınırına uzak tutmada faydalı olacağını düşünüyorum.

Çerçeveleri dışarıya çıkarıp, eğik tutarak yararını daha az görürsünüz.

Bir iyi olmayan tarafı da: eğik tıutup pudra şekeri dökülen peteklerde açık yavru gözü varsa: yavrular zarar görebilir.

Çerçeve çıkarmadan araya pudra şekerini dökerseniz arılar pudra şekerinin aşağıya inmesini önler ve şekere bulanırlar.

Daha az şekerle işi yaparsınız.

Arılarında akım döneminde yoğun varova olduğunu söyleyenler,bu bilgileri kaçırmasalar iyi olur.

1- Pudra şekeri varroayi öldürürmü yoksa sadece arının üzerinden mi düşürür?

2- pudra şekeri polen tuzaksız kovanlardada uygulanir mi?

Hiç kullanmadigım için bu sorular aklıma takıldı. şuan varroa problemi yok
Sezon sonu şerit takmayı düşünüyorum.

Bu yöntemi bal zamanında arıyı ayakta tutmak için kullanabilirsin.

Varroayı öldürmeden döker. Döküldüğü yerden dönememesi için varroa tuzağı lazım. Çoğu polen tuzakları küçük gelir. Tepsiye dökülebilmesi için tabanın tamamı ızgaralı olmalıdır.

Teşekkürler Adem bey

Örnek:

Belgesellerden maymunların bit, pire temizliklerini hatırlayınız.

Erişebilerceği yerdekileri kendi temizliyor erişemediklerini diğer maymunlara temizletiyor.

Pudra şekerne bulanmış arı telaşlanıyor harekete geçiyor, bunu üzerinden atmak istiyor.
Ayaklarıyla karın bölgesini sıyırıyor ama sıtındakini temizlek için bir yere veya hareket halindeyken birbirilerine sürtüyorlar ve bu şekilde varrao düşüyor.

Murat bey ,esasında petek gözlerine pudra şekerinin daha az girdiğini düşünüyorum zira şeker tozunu çok daha az kullanıyorsunuz . Açık yavru gözlerinde larvaların zarar görebileceği konusunda hemfikirim.

Bir kağıd vazin sürüp kovanın altına yerleştiriyorum. Böylece pudra şekerinin döktüğü varoalar kağıda yapışıyor ve tekrar ayının üzerine çıkamıyor…

ben şurupla denemiştim,yukardan şurubu fısfıla üzerlerine sıktım,2ci kontrolümde arılar pırıl pırıl geldi bana,yada güneş tam tepedeydi ve görmek istediğim şey bu olduğu içinde olabilir ::slight_smile: deneyen varmı abiler??

Murat abi hep merak etmiştim pudra şekeri nasıl oluyor da varova yı arı dan temizliyor diye , çünki varova yi genelde ilaçla ölen bi canlı olarak bildiğim için pudra şekeri de ilaç deyil bi türlü akıl erdiremedim

Yazdiklarimin tamamı çıkmamış

Abiler verdiğiniz bilgiler çok deyerli ariciliga başladığım günden buyana sürekli araştırıyorum okuyorum sayenizde hergün bişeyler öğreniyorum iyi ki bu foruma üye olmuşum emeği geçen tüm dostlardan ALLAH razı olsun.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

geçenlerde bala gitmeyen polen tuzaklı kovanlarda pudra şekeri döktüm ama sonrasında çekmecelerde hiç varroa göremedim oysa arıların üzerinde baya görünüyor. erkek arı gözlerini kestiğimde de ikişer üçer çıkıyor. Acaba pudra şekerini mi az döktüm ondan sonuç alamadım?

Varraonun azaltılması için kullanılan hiç bir ilaç bıçakla keser gibi varraoyu temizleyemez.

Pudra şekeri de öyle belli süre sonra varraonun bazı organlarına zarar vererek düşmesini sağlar.

Pudra şekerini belirli aralıklarla yaparak varraoyu baskı altında tutabilirsiniz.

Pudra şekeri bal tüketici açısından hiç bir zararı olmadığından sürekli kullanabilirsiniz.