RESİMDEKİ KARA KOVANLAR FENNİ KOVANA NASIL AKTARILIR?

http://i.hizliresim.com/Yv9G22.jpg

BU KOVANLARDA SONA KADAR PETEK ÖRÜLÜ …HİÇ BALI ALINMADI ÖYLE KIŞLATILDI.
ŞİMDİ FENNİ KOVANA ALINMASI GEREK …
YAPILACAK EN SAĞLIKLI NAKİL NASIL OLUR…
ÜSTADLAR BİR FİKİR BEKLİYORUM…DÜŞÜNEMEDİĞİM BİR ŞEY MUTLAKA VARDIR…
TEŞEKKÜR EDERİM ŞİMDİDEN…

Ersin bey kovanları aktarmayı düşünüyorsunuz fakat görüntüye bakarsan kara kovanların hemen arkasında ve yanında fenni kovanlar var bunların önünde aktarmaya kalkarsanız kesinlikle yağmaya uğratırsınız o kovanların ayrı ayrı biraz
uzakta olmaları gerekir. biliyorsunuz arılar yakın mesafede yerleri değiştirilmez
çünkü eski yerlerine dönerler en iyisi onlardan oğul çıkmasını bekle kışın yerlerini
değiştirirsin veya 4-5 km. uzak bir yere taşı orda bir hafta beklet teekrar uygun
bir yere yerleştir ondan sonra konuşalım.(ardımcı olalım)

1 Hafta bekletmek yeterli bir süre değil,en az 20 gün olmalı bir haftada eski yerlerine geri gelirler.

Karakovanı kaldır, yerine kovanı koy.

İçine birkaç kabarmış petek koy. Bal yoksa çerçevelere biraz koyu şerbet doldur.

Petekleri kesip arıları yeni kovana süpür.

Arı güzel sıkışık olsun, iki taraftan bölme tahtası koy… Sıkıştırma iyi olsun ki, salkım çerçevenin altına kadar gelsin, çerçeveleri tamamen arı kaplasın. Merkezdeki çerçeve giriş deliğinin karşısında olsun. Giriş deliğini daralt. Sonra sıkıysa yağma yapsınlar.

Şerbetini poşetle ver tamam.

Kuluçkadan vazgeçmem dersen, kuluçkayı üşütmeyecek havaları bekler, çerçevelere takarsın,

Çerçevenin ortasına uzunlamasına destek çıtası çak. Boşluğa göre kuluçkalı petekleri kesip yerleştir. Düşmesinler diye pamuklu iple sar.

değerli abilerim aktarılması konusunda bir öneri istiyorum rica ederek…
diğer konuları bilmekteyim…
ya alıcam ya da bekletip oğul çıkarmasını bekliyeceğim…
hasatta artık ne kalırsa içinde ve alabildiğimiz oğullara bakıcaz…
ama değişik önerilere açığım…bilmediğimiz mutlaka bir şey var …
zaten hep öyle oluyor…
teşekkür ederim zahmet edip yazdığınız için…

adem abi yazdıkların cepte…anlaşılmıştır…çok teşekkür ederim…dediğin gibi hava ısınsın biraz yavrular heba olmasın…

Mandirali Bey, Sakarya benim yasadigim iklime yakin sanirim.
Kis Arilari bitmek üzere,yaz Arilarida yeni doguyorlar, Kolonilerin en zayif oldugu zamanlar yani.
Ben olsam, nasil yapardim önce Kovani hazirlar icine yemli polenli ve bos kabarmis 4-5 petek koyardim
aksam a dogru , önce üsteki kovani yerinden kaldiririr,yerine hazirladigim kovani koyardim. kara kovani uygun sekilde acar petekleri tek tek yerlerinden alir Ana ariyi yere düsürmeden arilarini hazirladigim kovana silkerdim. bunun icin (Rahmetli Dedemin Egdi dedigi) bir alet e ihtiyacim olur.
Yavrulu petekleri Bos cercevelere monte etmeye calisir, cerceveleri kovana yelestirirdim.
dikkatlice, 3-4 km uzaga iki -üc haftaligina tasirdim.

ertesi aksam ayni islemi öbür Kovan icin tekrar ederdim.
Kilic /Kalkan olayini atlamamak lazim, bununla ilgili hic tecrübem yok.
Cumburlop diye atladim yine…
Allah isini rast getirsin.

Beklersen yavru alani cogalir isin zorlasir bence , Yeni Petege yumurtlasa daha iyi degilmi?

muzaffer abi olan olmuştur artık …arı kalabalık şu an sona kadar petekleri örmüş hava hafta sonu iyi olursa yapacağım…
kılıç-kalkan kafama takıldı…???
ben şu şekilde düşünüyorum…ısıtılmış bal mumu ile alacağım petekleri çıtalardaki kasnaklara yapıştırıp versemmi aklımda birşeyler var…sığmayanları traşlarım…
ballı çıta takviyesi yaparım birazda kabarmış petek herhalde yeterli olur…hava bir ısınsın yeter…
şu uzağa götürme işi bende yok …
zaten böleceğim arıları yakında… her yer karışacak birbirine ama …önlemler alınmış sorun yok…
petekler arkaya dikine örülü bu kılıçmı…?
kılıç ve kalkan da neye dikkat edeceğiz…?
bilemedim şu an?

http://i.hizliresim.com/07ZQyY.jpg

bu şekilde kasnaklara mumlamak olabilirmi?

Kuluçka alanı genişleyip petekler ağırlaşınca nakletmek zorlaşır.

Karakovanda çok arı yoksa, arı çerçevelerde yeterince yer kaplamazsa, değişik bir sıkıştırma yöntemi lazım.

Çerçeveleri ikiye bölecek bölme çıtası kullanma. Amaç arının kovan gerisine gitmesini bir süre engelleyip, birkaç çerçeve koyabilmek.

Eğer karakovan arıları 2 çerçeve gelirse kuluçka alanını genişletmesi zorlaşır. Arıları öne doğru sıkıştırıp, çerçeve sayısını artırmak için çerçevelerin arasına konturplak gibi bir bölme tahtasını dikine sok, peteğe girsin.

Yani çerçeve uzunluğu içten içe 420 mm iken biraz daha kısalacak. Zamanı gelince çıtayı alırsın, bozuk yerleri onarırlar.

Benim 2 veya 3 adet kovanım çok zayıf. Kuluçkaya başlasın diye stoklama kutularına aktaracağım.

adem abi işim kolay değil…
en az 6-8 çıta arı var içlerinde…2 hafta öncesiydi bakmıştım…
kovanlar güçlü aslında güzel bir şekilde kasnağa alınsa hemen yapıştırırlar onları …
kafamda çok şey oluşuyor …
bir yol seçicem bana uygun olan yapabileceğime inandığım…

Tasimayacaksan Kovanlari üstüstemi koyacaksin,
kilici kalkani unut gitsin. ama dedigin sekil Kilic ci
Selamlar

üst üste koyarım muzaffer abi…daha önce yaptım sorun olmadı aynı yerde üst üste…

Ersin bir yol daha,

Langstroth kovanın çerçevesi bazı karakovan peteklerinden büyük olduğundan, arı diski alanları da farklı olacaktır.

Karakovanın dar gibi. Arı diski de alan olarak küçük olacaktır. Mesela karakovanda 7 arı diski varken, modern kovana aktarıp, sıkıştırınca arı diski sayısı 2 adete düşebilir.

Eğer aktarılan karakovan zayıf ve destek istiyorsa.

Ana arıyı tüpe veya ana arı kutusuna al. Diğer kovandan işçi arılı destek ver. Nektar akımı başladıysa, yeni kadrolarla koloni yenilendiyse, iki tarafın arısına şerbeti sık, çerçeve arasına gazete koymadan, arada az boşluk olacak şekilde çerçeveyi direk ver. Akşama çerçeveleri yanaştır.

Üçüncü gün ana arının kekini aç.

Arı birleştikten sonra eşitlemeye devam.

Kadro yenilenmesinden amaç, tarlacılar uçup kaçınca, verdiğin çerçeve boşalmasın.

Vereceğin çerçeveyi, boş bir kovanda genç işçilerle zenginleştirip, bir müddet bekleyip tarlacıları uçurabilirsin.

Boş bir kovana, frenlemek istediğin kovanlardan arı çırp. Çırparken üzerlerine şerbet sık. Tarlacılar uçunca, birleştir. Doping olur.

not alıp çalışıyorum bunları adem abi teşekkür ederim…
matematik denklemi gibi bu iş çalışmadan olmuyor :slight_smile:

Önerilerin  hepsi  güzel... Hiç  vaktim  yok  dersen , kendi  haline bırakırsan bol  bol oğul alırsın .

Ben olsam önce arılıktan uzak bir yere götürürüm. Koloni 4-5 gün kalsın. Yanıma bir yardımcı alırım.

Yere bir kilim sererim , başlarım arkadan petekleri almaya tek tek yeni kovana silkelerim.

Yavrulu petekleri boş çerçevelere pamuk ipliğiyle bağlar yeni kovana koyarım.

Kovan bir hafta daha orda kalsın ondan sonra alır götürürüm.

ah şeref abi ah…oğul takip edecek kimse yok olanlarda meşgul .her ihtimale karşı oğullları yakalamak için kovanlar hazırlıyacağım.
kovana aalmayada çalışacağım…
hafta sonu bir gidelim bakarız artık duruma…
hayırlısı olsun…

Yagmaciliga kovan aktarimi sirasinda dikkat edilmeli

orcundeniz