Havalar ılık gidince ne olur ne olmaz deyip kek yoğurup kodum birer kg. Mayalı olandan.
Uzumleri esek arisi yiyor polen yok eylulden beri. Yabani arilar ac kaldi. O koyluyu tespit edip bal satmam onlara. Cahil insanlar var malesef. Naftalin kullanan ariciyi uyarmamiza ragmen kullanirsa halkin sagligini bozmaktan ilce tarima basvuru yapabiliyormuyuz? Suc mudur bu durum?
Bugün yaptığım kontrolde bir kovanın önünde 3 tane ölü ana gördüm.
Kovan dan çerçeve çekip bakmadım. Benim düşüncem bu kovanın anası öldü yeni ana yaptı bu analardan ölenler dışarı atıldı.
İçeride muhtemelen bir bakire ana var.
Yanlışım varsa belirtin.
Bu kovan için bişey ler yapılabilir mi…?
Aynen dediğin gibi abi ana bir şekilde ölmüş yeni analar doğunca işe yaramayanları kesmişler.
İçerideki bakire bir işe yaramaz bu mevsimde.
Hazır ana bulamayacaksan ki bu mevsimde çok zor kovanı diğer kovanlara paylaştır acilen.
Peki içerdeki ana mart sonuna kadar dursa. Sonra içerdeki bakire anayı alıp bu kovana günlük versem? Fazla mı hayal kuruyorum.
Diğer kovanlara dağıtınca bu arılar gittiği kovanın anasını keserler diye korkuyorum.
Yumurtlamayan ana yok hükmündedir fon en olmadan olmaz birleştir gitsin erken baharda bölersin
Arı Kaç çerçeve bal durumu ney Şuan salkimdami
Görmeden birşey söylemek zor ama şu bir gerçek o arı baharı görür .Geçen sene Şubat kontrolde 1 anasız kovan çıktı .Senin hesap günlüklü çerçeve verdim Mart ayında .
Doğdu çiftleşti ama yavru kapattıktan sonra anayı kestiler .Çünkü Ankara’da martta çiftleşme yapan ana fazla erkek bulamaz.benim kovan 5 çerçeve ve çok güçlüydü
Kovan 6 çerçeveydi galiba güçlü bir arı. Bugün hava 10 derece civarında ve salkımda değildi. Diğer kovanlara dağıtıp onların anasını riske atmak istemiyorum.
Bak daha Mart 6 da memeler kapanmış ti
Var hesabını sen yap
Dağıt gitsin abi düşünmeye değmez 2şer veya kovanın çoksa birer çerçeve dağıt gitsin.
Dağıtacağın çerçeveleri fısfısla şerbetle bi problem olmaz.
Peki kardeşim birer dağıtabilirim amma ana kesme riski hiç yok mu?
Yaz döneminde çiftleştirme kutusuna biraz destek yapayım dedim anayı hallettiler.
Ben 2şer çerçeve verdim bişey olmadı.
Sen çerçeveleri fısfısla şerbetle varsa birazda gülsuyu kat şerbete biiznillah bişey olmaz abi.
Yasin adam konyada .
Sen hiç bu aylarda konyaya gittin mi buz buz
Ne islatmasi
Abi kulu bana 33 km mesafe yakın diye ben bekle dedim.iklim Aynı .süz bizden birazdaha soguksunuz
Karar senin yorumlar ortada yapılan uygulama da ortada .
O kovana ne oldu dersen 3 tür yüksük baktırdım .En son kendi anasını yaptı 5 çerçeve fıstık gibi kısa girdi
Zaten bugünden itibaren hava soğuduğu için kovan açamam. Islatırsam herhalde hayvancağızlar kesin ölür. En iyisi baharı bekleyip ana yapmalarını denemek olacak. Gelişmeyi buradan paylaşırım tecrübe kazanmış oluruz.
Bide bu kovanda bakire ana varsa çiftleşmediği için keserler mi? Yoksa beklerler mi? Ben o anayı değiştirene kadar
Ruhi bey merhaba
Bence hiç dokunmayın bırakın öyle dursun
İçerde dölsüzde olsa bir ana var
Bu arı bahara çıkar zaten mevcut iyi anlattığınız kadarıyla
Erken baharda başka bir kovandan günlük yumurtalı bir çerçeve verin kovandaki anayı imha edin
Geçen yıl ilk kontrolde benimde bir ana arım kovan tabanında ölü buldum ölümü son uygulamadaki formikasit bağladim
Başka bir kovanda arılar kayık yemliğin altına dalak aşmıştı günlük yumurtada vardı yemlikle beraber anası ölü kovana verdim
Ana doğdu kovanlarda erkek arıda yoktu çiftleşme sorunu olacağını düşünüyordum
Bir gün bir baktım ana yurmutluyordu yavrular kapandı işçi ana bir şekilde erkek bulmuş
Size tavsiyem bırakın bahara böyle çıksın baharda günlük yumurtalı çerçeve
Hem şimdi kovandaki ana dölsüz kaldığı için bakarsın erkek yumurtalar baharda erkek arıda hazır olur [emoji6]
Biraz uzun oldu ama
mustan
Aynı arılıkta çerçeveler dağıtılmaz. Özellikle genç arıların olmadığı böyle bir kovanda. En yakınındaki kovanla usulüne uygun birleştirilebilir.Çünkü arılar çıktıkları kovana geri dönerler. Havaların soğuk gittiği arıların hareketsizkaldığı şu günlerde uygun olmayabilir.( Bahara kadar bekle günlük yumurta koy)Buda çözüm değil. Bukadar uzun süre bekleyen arının yeni jenerasyona kadarki gücü ne olur. Sayın Eren, tavsiyem iyi havalarda birleştirmek.
O ana belkide çiftleşti.
Yada ilk bulduğu fırsatta çiftleşebilir.
Siz baharı bekleyin.
Bu mevsimde arı dağıtmakta birleştirmekte sakıncalı.
Bence de cem beyin dediği ihtimalleri değerlendirin
baharı beklemek lazım
Çiftleşme için bu zamandan sonra uygun ortam bulamaz. Belirli bir zaman süresince çiftleşmesi gerekirdi.
halil bilen bu haftaki youtub.da bu konuyu da işledi.