sabah şerbet verince gündüz kovan önü coştu

merhabalar;
arıcılıkta 2.ci senem ve hiç kovanlarımda yağma olmamıştı şimdiye kadar. 8 tane kovanım var. şerbeti her zaman akşamları veriyorum. fakat bu hafta 16:00-24:00 çalıştığım için bir kaç gündür kovanlara sabat 7:30 civarı verdim şerbeti. bu sabah biraz da fazla koydum. öğleden sonra baktığımda bütün kovanların önünde normalde hiç görmediğim bir hareketlilik olduğunu gördüm. belli bir telaş var. hiç sarıca arı yok kovan önlerinde.

arıların giriş deliklerini 2 cm’ye kadar kapattım hemen kovanların önünü sarmaya başladılar.
yağmacılık olup olmadığına emin olamıyorum. belki de normal bir durumdur ama;

ben riske atmamak için; arılarımı bu gece kayınpederin köyüne taşımayı düşünüyorum (10 km uzakta). 3-5 gün orda bıraksam sonra geri getirsem doğru bir şey yapmış olur muyum?

kovanların durumu şöyle;
kovanların hepsi katlı. kata ham petekleri kabarttıkça verdiyorum. (genelde 6-7 çerçeve var şu an katlarda) mevcut olarak güçlü kovanlar diyebilirim. çektiğim çerveler tamamına yakını arı ile kaplı oluyor.

saygılar…

16-17 çerçeve güce ulaşmış koloninin girişini sıcak havalarda uzun süre daraltmak sıkıntı yaratabilir.

Tasimaya gerek yok aksam sakinlesirler. Fakat sabah serbet vermeyin bir daha. Kovanlar yagma yaptiysa
Arilar iceri giren yabanciyi öldürür cünkü kalabaliklar şuan. Kovan önlerinde bakarsiniz ölü varmi

İsmail bey, ben daraltınca daha iyi koruyabilirler diye düşünmüştüm. kovanlarımın altında havalandırma deliği var. kuluçka ve ballıkta da havalandırma deliklerini açtım.

Özgür bey; şu an vardiyaya geldim. ama gelmeden önce bakımdım kovan önünde ölü arı tespit etmedim hiç. çok aşırı bir kavga da görmedim kovan önünde. bir çok arıyı içeri almamaya çalışıyorlardı ama yoğun da bir giriş çıkış vardı

Daraltma işini zayıf kolonilerde ve bölmelerde uygularız.
Acaba diyorum, yavru uçurdukları için olmasın o karışıklık.

Tarlacılar şerbet verildiğinde kendilerini dışarı atarlar,

diğer kovanlar bu sesten etkilenir onlarda savunmaya geçer

arılık bir anda karışır

arılıkta çok zayıf savunmasız koloni yoksa endişeye gerek yok

ama asla birdaha erken saatlerde şerbet vermeyiniz.

İstanbul arıcılık fuarına gittiğimizde sabah kahvaltısında hataylı bir arıcı sabah beslemesinden bahsediyordu. Kendisi gezginci arıcı.
Bir sene arıları çok zayıflamış. Her gün sabah namazından sonra şerbet verdiğinde arıların daha iyi geliştiğini gözlemlemiş. Sebep olarakta, sabah şerbet alan kovanın güne moralle başlaması ve karnı tok olarak tarlaya çıkmaları olduğunu söylemişti.
Ama veriği miktarı hatırlamıyorum. Muhtemelen arılar dışarı çıkana kadar bitiyordur.

Ertuğrul bey,

sabah beslemesini yanlış yorumlamışsınız

o arıcı sabah namazında vermiş

yukardaki arkadaş saat 07 de vermiş

aradaki fark bu.

güneş doğduktan sonra verilen şerbet risk yaratır.

İbrahim bey,

Ben doğru yorumladım. Dikkat ederseniz benim mesajım bir anektod içeriyor. Son cümlede “arılar dışarı çıkana kadar bitiriyordur” yazıyor.

Buradan şu sonuç çıkarılabilirdi. Madem sabah beslenecek. O zaman arıların dışarı çıkmasından önce bitecek şekilde zamanlanmalıdır

merhabalar;
bugün kovanların önü normale döndü.
dün kovanlarda İsmail bey’in dediği yavru uçuşu davranışları da gördüm aslında ama olağan yavru uçuşundan farklı bir karmaşa olması da sabah şerbeti vermemden dolayı İbrahim bey’in dediği davranışı da tetiklemiş olabilir belki de.

bugün vaktim olmadığı için kovanları açıp bakamadım. kovanların önünde aşırı ölü arılar tespit etmedim. giriş çıkışlar normaldi ama ben giriş deliklerini tamamen açmaya cesaret edemedim. yarıya kadar açtım hepsini.

yalnız sabah bir kovanımda koca bir avuç arı kovanın altında salkım yapıp sabahlamış. bir kısmının ayaklarında polenler vardı. avuçlayıp kovanın içine bıraktım ama hepsini alamadım. koyduğumda kovanda bir kavga da görmedim. bilemiyorum doğru mu yaptım?

foruma bu sorunu yazmasazdım kovanlarımı taşımayı düşünüyordum. beni çok uğraştıracaktı. bilgi ve deneyimlerinizle bana buradan yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.

yarın kovanları kontrol etmeyi düşünüyorum inşaallah korktuğum gibi bir yağmalama olmamıştır.

Bazen bir arıcı istemeden de olsa arılarına
Çok büyük zarar verebilir.

Bu nedenle çok okumak gerek .
Bu da yetmez aynı zamanda iyi gözlemci olmakta gerek.

Yağma anı ve sonrası hemen uçuş tahtasından belli olur.Kovan girişi ve uçuş tahtası şerbet-bal kalıntılarıyla kirletilmiş olur.

Rüşdü bey; bahsettiğiniz tespiti bilmiyordum ama o gün ve sonrasında kovanların önünde hiç şerbet-bal kalıntısı görmedim.

bugün kovanları kontrol ettim. her şey normal görünüyor.

bu olay bana bir tecrübe olmuş oldu. Allaha şükür zararsız atlattık.

bir daha sabah şerbeti vermeyeceğim demek ki.

Bence her şey normal şerbet verdikten sonra arı kendini savunmak için hareketlenir
bir müddet sonra da normale döner sıkıntı yok.