Bu gün Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Şeker Dairesi Başkanlığını aradım.Bulunduğum ilçede şeker pancarı üreticilerinin sorunlarından bahsettim,dönüm başına şeker pancarında çiftçinin 3 bin lira masraf ettiğini,artan şeker fiyatlarının sebebini,Türkiyede arıcıların şeker fiyatları yüzünden zor durumda olduğunu,böyle giderse vatandaşın bal yiyemeyeceğini çünkü arıcıların maliyetinin arttığından bahsettim.Konuştuğum kişi konuya oldukça hakim biri izlenimi verdi sorularıma net ve detaylı cevaplar verdi yaklaşık 10 dakika kadar konuştuk.Şeker fiyatlarının artmasında bir ara yurt dışında şekerin pahalı ülkemizde ucuz olduğu için yurt dışına satıldığını,sonrasında ukrayna-rusya savaşından dolayı artan emtia fiyatlarına şekerinde katıldığını(mısır,buğday,Şeker,pamuk,ayçiçek yagi…vb gibi)sonrasında da ukrayna ve rusyadan firmaların ülkemize yöneldiğini fakat tüm bunlara rağmen stok sorunu olmadığını,sadece vatandaşlarında fiyatlar artacak diye evine şeker stokladığını üretimin ülke tüketimine yeterli öldürdüğünü söyledi.Ve sonra dedim ki ne olacak bu arıcıların hali ülkede bu gidişle arıcı kalmayacak dedim.Cevaben:Arıcılık birliklerinden şimdiye kadar bize gelen bir talep yok,şeker fiyatları arttığı için zor durumda olduğunu bildiren herhangi bir arıcı yok,arıcılık birliğinden bir protokol ile ülke arıcılarına ucuz şeker verilsin diye bir talep yok ilk defa siz aradınız dedi.Hic bir birlikten yada vatandaştan dilekçeyle bile başvuru yapılmadı bu konuda birliklerden talep gelse oturulur düzenleme yapılır arıcılar madur edilmez dedi.!
Anlaşılan ülkemizdeki aricilik birlikleri ve merkez birlik yıllardır olduğu gibi salla başını al maaşını anlayışına devam ediyor.Şeker dairesi başkanlığı birliklerden topluca talep gelse madur olmazsınız suç bizde değil talep gelmeyince biz ne yapalım ne bilelim diyor.Evet arıcı abiler kardeşler arkadaşlar bu sorunu konuşma zamanı geldi önümüz sonbahar ve kışlık stok beslemesi ihtiyacı olacak.Bu şeker konusunda görüşleriniz nedir?
Kovan başına 2.5 kg şeker verilecek deyip belirleyen onlar.
Talep yoksa nasıl oluyor.
Arıcılara verilen şekerler ambarlarda yatmaktan taş olmuş.
Kışa girerken piyasada çuvalı 200 tl olan şekeri şimdi almaya gitseniz 1500 tl ye zor alırsınız.
Murat abi konuştuğum adam şeker idaresinde denetim biriminden sorumlu biriydi santralden bağlattım,sanki gezeteciymişim gibi şeker fiyatları ve şeker pancarı üretimiyle ilgili araştırma yapıyorum dedim adam birde bu sene ton başına üreticiye 1200 liradan aşağı ödeme yapılmaz dedi.Ülkemizde ortalama bir dönüm tarladan 7 ila 9 ton arasında pancar üretiliyormuş ve 7 ton pancardan 1 ton toz şeker elde ediliyormuş.Valla ben cimere 3 defa yazdım kış başından beri bu arıcıların hali ne olacak diye ama birlikler aktif bir şekilde 81 ilde ortak hareket edip tarım bakanlığına bastırmazsa bişey yapacakları yok adam talep yok ki bize gelen diyor.Depolarda şekeri tutup azar azar piyasaya verecekler anlaşılan ki yüksek fiyata satsınlar.Birde şunu dedim geçen yıl üretilen mahsül ve ozamanki gübre elektrik döviz mazot işçilik maliyetiyle üretilen ürüne sürekli niye zam geliyor önce 320 liraydı sonra 400 sonra 550 sonrada 770 liralara geldi bir çuval şeker devletin fabrikalarında dedim.Bana cevaben satılan şekerden kazanılan parayla bu seneki mahsül için üreticiye ödem e yapılacak o yüzden dedi.Alenen yalan söylüyorlar ve ne yaptıklarından haberleri bile yok bu yaptıklarıyla şeker fiyatlarını daha da arttırıyorlar,sonbaharda arıcıların durumu hiç iyi olmayacak görünen o.
Bilgi tamamlayayım:
Arıcılar birliği 80 ilde var.
Ortalama 8 ton pancardan 1 ton şeker çıkıyor.
Sözleşmeli ekim yapıldığından tarlanın kaç dekar olduğu belli, dekardan 10 tondan fazlasını almıyor, bu fazlalık orada, burada atılıyor veya hayvan yemi oluyor, şansı olanlar pancar pekmezi yapımında kullanılıyor.
Kış gelince besleme zorluğu çekeceğiz.