sepete arı konulacağında nasıl olmalı

merhaba ustalar ben bir sepet yaptım içine 3-4 cerceve arı sığacak şekilde dışını camurla sıvadım ama içinin nasıl olduğunu görmediğim için bilmiyorum birde içine koyacağım arı oğul olurmu yoksa kovandaki arıyımı aktaracağız bilgisi olan bana bu konuda yardımcı olursa sevinirim yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

saygılar…

ustalığı kabul etmemekle birlikte yinede cevap vermek istedim…
Sepete koyulacak arının oğul olması daha iyidir

sepetten kovana aktarımı defalarca yaptık fakat kovandan sepete ,
açıkçası görmedim,
daha sonra sepetten kovana nasıl aktarırım diye düşüneceksiniz, tabi sizin maksadınızı bilmemekle birlikte, bize kolay gelsin demek düşer

sepetin içini sıvamadan bırakmalı arı kendi bildiğince işliyor

kovan çerçevelerini alıp sepetin önune koydugumuz bir tahtanın uzerine silksek ve anayıda alıp spet kovana koysak yada yönlendirsek diğer alılarda girmezmi?

dedem bi kere sıgırlara saman vermek için keletir(buyuk sepet) örmüştü ondan taktik alıp bende örücem gidince konu banada faydalı olacak teşekürler…

yardımınız için teşekkürler benim düşüncemde oğulu koymak acaba marmara bölgesindeyim buranın arısı sepete uygunmu yani ırk olarak değişirmi

Önce sepet sıvasını yazalım:
Sepetin pek sıvanmaz, arıların çubuklara peteği bağlaması kolay olur.
Ancak arıların yapacağı peteği yönlendirmek amacıyla çıkıntılı sıvanabilir.

Sepeti dışı sıvanırken Tozak saman denilen ince kılçık saman, toprak olarakta çorak kullanılır. saman olabildiğince çok olmalı ki sepet kovan içine su girmesin.

kılçık saman bulunamazsa yerine kırda otlamayan dişi dana gübresi de kullanılır. Erkek hayvan gübresindeki kokudan arılar hoşlanmıyorlarmış.

Arı koymaya gelince genelde çıkmış bir oğul sepete alınıp arıcılığa başlanır.
Çerçeveli kovandan sepet kovana pek arı arı aktarılmaz.
Ama uygulama yapılacaksa sepet kovandan arıların ayrılmaması için eğer bulunabilirse çok küçük yavrulu bir petek parçası en üstte takılır, bulunmazsa oğul otuyla ovulur.

Dört, beş çerçeveli bir bulunup, sepet önüne serilen bez üstüne çerçeveler silkelenip, duman verilip, arıların sepete girmesi sağlanır.

Sepet kovana arı koymakla arının ırkı değişmez.
50 yıl 100 yıl önce arılar nerede bakılıyordu?

Fenni kovanın üstüne kat atar gibi sepet kovan monte edilse arı yukarı çıkmaz mı?

Yapılabilir.