Herkese selamlar bol bereketli sezonlar. Ben de gerçekten uzun bir zamandır forumu takip ediyorum (Hiç ileti göndermemiş olsam da). Nasip bugüne imiş arılık açmak için. Sezon yoğun olarak devam ediyor. Uygulayıp veya uygulamaya çalışıp denediğim, dinlediğim ve izlediğim videolar - Özellikle Halil Bilen hocam ve Muhsin Hocam -, forumda okuduklarım neticesinde bolca aklıma takılan soru mevcut. Bunları en kısa zamanda sorup tatmin edici cevaplar bulmak dileğiyle…
Herkese değerli vakitlerini ayırdığı/ayıracağı için şimdiden teşekkürler…
Arılığınız hayırlı olsun, hoşgeldiniz.
Profil fotoğrafınızı saat yönünün tersine bir tık çevirin size bakarken boynum ağrıdı
Arılığınız hayirli olsun, o halde arılığızın ilk fotoğrafını bekliyoruz…
SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hayırlı olsun Kelbar ters te olsa resm koyabilmişin biz onuda başaramadık.
İyi dilek temennileriz için teşekkür ederim. Kelbar yaklaşık 22 senedir kullandığım internetteki sanal adım. Kendimi tanıtacak olursam yaşım 35. Çanakkale’de arıcılık yapmaya çalışıyorum. Arıcılık yani o muhteşem hayvanları YÖNETME ve YÖNLENDİRME sanatını. Bu tanımı sonuna kadar hakediyor bu iş. Okuduklarımı, izlediklerimi ve duyduklarımı elimden geldiğince uygulamak için yoğun çaba sarfediyorum (maalesef kısıtlı zamanımda - Haftasonu 1 tam gün, hafta içi saat 6 sonrası arılığa gidebiliyorum. İyi ki 10 dakikalık mesafe arılık. )
Yapmaya çalıştıklarım;
- 3 Şubat 2019 ilk kontrolü müteakip Mart başında koyu besleme, sonrasında Halil Bilen hocamın söylediği ve uyguladığı yağmur dahi yağsa düzenli sıvı besleme ( iki günde 1 yarım litre - iki çuval bitti)
- Başlatıcı koloni oluşturuldu ve iki gün önce W petek verildi. Bugün baktığımda 13 adet ana gözü sımsıkı arı maşallah.
- Kolonilerin tamamına yakını katta olduğundan haftalık ana memesi kontrolü ki bal sezonuna kadar oğul vermesin diye uğraşıyorum.
- Temiz ( Çekmece temizliği ) Polen toplamak,
- Vazgeçilmez VAROA mücadelesi…
Fotoyu değiştirmek istedim ama olmadı
En kısa sürede hallediyorum…
Sorularım olduğunu söylemiştim. Vira Bismillah diyelim…
Arıları çoğaltma konusu. Nasıl? Bölme? Ana arı nereden? Ne zaman bölelim? gibi soruların cevabı sürdürülebilir koloni yönetimi açısından çok önemli. Sezon 365 gün ve bir önceki gün yapmamız gereken bir hamleyi yapmamamız bizi geriye taşırken yaptığımız ufak bir hamle bizi bir hafta 10 gün öteye götürebiliyor. Ne demek istiyorum. Aralıksız bir hafta 10 gün yağmur yağdı. Koloni atak yapmış ama bu kadar uzun bir zaman dışarı çıkmaması dolayısıyla polen ve nektar gelmemesi = petek örülmemesi, yavru faaliyetinin aksaması.
Geçen gün arıcılar birliğine gittim 55-60 yaşlarında bir abi:
- Kaç kovanın var yeğen?
- (Ortalama 12 çerçeve ve 40.000 desek) 600.000 arım var dayı.
- Onu değil kaç kovanın var?
- Var 10-15 tane.
- Oooo. Ben de bişi sandım. Ben de 35 kovan var.
(Fitili ateşledi.) - Dayı benimkiler 15-16 çerçeve. Seninkilerde kaç çerçeve var?
Bu zamanda o kadar çerçeve olur mu? Bölsene. Kaç tane oğul verir o yetişemezsin…
Muhabbeti 10-15 dk. dayıyı sıkıştırarak sürdürdüm. Sonra izin isteyip çıktım.
Söylemek istediğim de tam olarak bu. Dayının arılar 6-7 çerçeve. Ben 3 katlı olarak bal sezonuna girmek, kendi kolonilerimi bölmek, polen toplamak, kalıntı yönetmek üzerine planlama yapıyorum.
haydi bismillah hayırlı uğurlu olsun serdar bey,
Tüm canlılarda olduğu gibi arılarda da akraba ilişkisi. Yani ana arı üretimi ve orta vadede verimsiz analar, işçiler, mozaik yumurtlama vb. sıkıntılar okuduğum ve anladığım kadarıyla. Dolayısıyla kendi ana arımızı nasıl üretelim? Ürettiklerimiz sadece acil ihtiyaç durumlarında mı kullanılsın? Her koloniden üretelim ki gen çeşitliliği mi oluşsun?
Sadede geleyim. Planım şu.
Öncelikle kendi ana arımı üretmeye çalışıyorum. Amacım farklı yöntemleri denemek, uygulayarak bilgi sahibi olmak ve elimde hazır ana arı bulundurmak. Bu sene için miller W. Planladım ve uyguluyorum.
Arıyı nasıl çoğaltacağız, koloni sürdürülebilirliği nasıl sağlanacak dersek;
Ana nektar akımı öncesi,
- Düzenli besleme yapılmış,
- Koloni yonetim esasları uygulanmış,
- Düzenli ana gözü kontrolü yapılmış ve
- En az 20 çerçeve arıya ulaşmış kolonimiz var diyelim.
Koloniyi şöyle düzenledik. Açık yavrulu çerçeveler kuluçkalıkda birer duvar çerçeve ile. Kapalılar, ballı polenliler ballıkda. Ana arı ızgarası atılıyor. Uygulanması gerekenlere (Gerekirse kontrol formu yapılıp) dikkat ediliyor. Hiçbir husus atlanmamalı.
1.GÜN: 2 en genç yavrulu çerçeve ve mümkünse (ki Hocalarımız ne kadar dese de önceki senelerde planlama iyi yapılmadıysa ya da arıcılığa yeni başlandı ise pek mümkün değil) 1 ballı 1 ballı polenli çerçeve ile bölme (BÖLME 1) yapıyoruz. (Bir tarafına yemlik diğer tarafına bölme tahtası dememe gerek yok diye düşünüyorum). Arılıkta ayak altı olmayan bir yere koyuyoruz.
Koloninin kuluçkalığına 2,4,7,9 ham petek giriyoruz.
5.GÜN: BÖLME 1 kontrol ediliyor. Kapalı gözler imha ediliyor ve besleme yapılarak yaklaşık 1 ay rahatsız edilmiyor.
6.GÜN: Verdiğimiz ham peteklerden 2 tanesi ( kabartılmış ve yavru atılmış olmalı-besleme önemli-) ve 2 ballı- ballı polenli ile bir bölme daha (BÖLME 2) yapıyor, ayakaltı olmayan bir yere koyuyoruz.
Koloniye 4 ham petek daha ilave ediyoruz.
10.GÜN: BÖLME 2 kontrol ediliyor. Kapalı gözler imha ediliyor ve besleme yapılarak yaklaşık 1 ay rahatsız edilmiyor.
11.GÜN: Verdiğimiz ham peteklerden 2 tanesi ve 2 ballı- ballı polenli ile bir bölme daha (BÖLME 3) yapıyor, ayakaltı olmayan bir yere koyuyoruz.
Koloniye son 4 ham peteği variyoruz.
15.GÜN: BÖLME 3 kontrol ediliyor. Kapalı gözler imha ediliyor ve besleme yapılarak yaklaşık 1 ay rahatsız edilmiyor.
Biraz uzun oluyor ama kusuruma bakmayın…
Son durumda elimizde ne var???
- 20+ çerçeve bala hazırlanmış (kuluckalık ana arı için yeterli yumurtlama alanına sahip, ballıkta da yavrulu göz kalmadı, tarlacı sayısı çok bakıcı sayısı az) güçlü bir koloni,
- 3 tane de önümüzdeki yıl kullanacağımız bölme.
Peki bu 1.GÜN ne zaman. İlk ve bence en önemli soru. Teoride ana nektar akımından 15-20 gün önce. Peki benim gibi daha MERAKLI bir Arıcı bu zamanlamayı tutturabilir mi? Bakalım inşallah.
Aslında daha yazmak istiyorum ama biraz mola. Bu arada abilerimden arkadaşlardan planlama ve yazdıklarımla ilgili kafasına takılan veya yatmayan, uygulayan ve farklı durumlar ile karşılaşan varsa mesajlarınızı bekliyorum ki daha planlama aşamasında planı revize edebileyim…
kelbar bu hızla gidersen biz senin hızına yetişemeyiz biraz yavaş tane tane.
Abi haklısın; ama zaman geçiyor ve en azından planlamada hata yapmak istemiyorum. Örneğin niye şimdi bölme yapmıyorum da nektar akımı öncesi yapmayı planlıyorum? Şuan bölme için tüm şartlar mevcut halbuki. Bunları sorgulamak ve optimum doğruyu bulmak istiyorum. ( Cevap yazarken bile uzun oluyor)
Şimdi bu planlamada bölmeler için alınan her 4 çerçeve yerine 4 ham petek kuluçkalıkta 2,4,7,9 a giriliyor. Şöyle bir problem var. Kuluçkalıktan her bölme için 2 (en genç larvalı açık yavrulu) çerçeve alıyoruz ve yerine 4 adet ham petek giriyoruz. İyi de boş yer sayısı 2.
Kuluçkalıktan ballığa yavrulu çerçeve çıkarmadığımıza göre? Acaba ham petekleri yanlış yere mi koyuyoruz? 2,9 ve 12,19 mu olmalı???
Yardım bekliyorum…
Nisan ilk hafta fotosu…
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190418/a29c91ecbba0f83a8017e777271937dc.jpg
SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bir kovana koyacağınız ham petekli çerçeve sayısına takılmayın.
Kovana 4 çerçeve koymak için çok sıkışık kuluçkalık olmalı.
Hele bölme aldığınız kovana 4 çerçeve koyarsınız sonuç hüsran olur.
Merhaba kelbar sen de sayı takıntısı var gibi,sayıları bir tarafa bırak arı senden ne isterse onu ver,önce arıyla konuşmasını öğren,kolaygelsin.
Haklısınız ne diyim. Tek derdim planlama hatası yapmamak. Plan hatalı olursa telafisi 1 sene sonraya
Aklımda General Eisenhower’ın bir sözü var.
“Bu güne kadar yaptığım planların hiçbiri maalesef tutmadı; ama PLANLAMA AŞAMASI benim için vazgeçilmez. Başarılı olmayı buna borçluyum.”
Elimdeki koloni sayısı fazla değil maalesef. O zaman aklımdan geçenleri, takıldığım yerlerde forumdan okuyarak ve buradan sorarak deneyerek öğrenelim bakalım.
Bu arada denediğim/devam ettiğim beslemenin (özellikle arının dışarı çıkamadığı uzun süreli yağmurlarda) faydası gerçekten muhteşem… Okumaya dinlemeye izlemeye devam…
SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Murat hocam,
Prof. Muhsin Doğaroğlu hocanın önerileri aslında bu yazdığım; ama arıcılık geçmişim sizin gibi hocalarımın yanında gerçekten MERAKLI olabilecek BEN de kesinlikle size hak veriyorum. Koloniden 4 çerçeve (arısıyla) alınıp 4 ham petek verilmesi ve bu işlemin 5 gün arayla 3 sefer yapılması sonrası koloninin durumu içler acısı bir hal alır gibi. Ya ben birşeyler kaçırdım ya da plan hatalı.
Bana en mantıklı gelen erken baharda değil de bal akımı hemen öncesi bölme yaparak,
Bir sonraki sene kolonilerinin hazırlanması,
Dolayısıyla bakıcı sayısı azaltılarak tarlacı sayısı daha fazla olarak nektar akımına gidilmesi…
SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arılığın hayırlı olsun Serdar.
Evet Hem sayılara takılıyor.
Hemde çok fazla hayal kuruyor.
Galiba senin zamanın çok Serdar.
Plan yapmak iyidir ama arıcılıkta herzaman 2*2-4 etmez.
Hikayede bahsettiğin ihtiyari 6-7 çerçevelik arıları ballığı bal doldurur.
Senin 15-20 çerçevelik arıların kendini doyuramayabilir.