SIR ALMA BIÇAĞI ÖNERİLERİ

Bal süzümünde önemli bir yeri olan sır alma bıçağı hakkında tecrübesi olanlardan öneri bekliyorum

Arıcılık malzemesi satılan yerlerde sanal marketler dahil hep klasik aynı tip model bıçaklar var

Aslında benim aradığım termostat ayarlı elektirikli bıçak ama hiç bir firmada bulamadım

Elektirikli olan var termostat ayarlısı yok

Belki elinde becerisi olan bir üyemiz çıkarda bu bıçaktan yapabilir ve isteyene hediye edebilir :slight_smile:

Sıcak suda ısıtmalı çift bıçakla çalışmak,piknik tüpüyle buharla ısıtarak çalışmak külfetli ve işgücü kaybına yol açar

Elektirikli ama termostat ayarsız bıçaklarda aşırı ısınmadan dolayı petekleri eritip bozma riski var

Bu sebeple belirttiğim özellikte bıçak arıyorum

Elektirik bulunmayan ortamlar içinde ayrı bir bıçak daha arıyorum

Bıçakla sır alma işinde meydan okuyan Mustafa Kabaoğlu hocamızdan öneri almak isteriz fakat bu sıralar forumda yoklar

Dediğine göre piyasadaki bıçakların bileme yönü tersmiş bileme yönü peteğe doğru olmalıymış

Peki çift taraflı bilenmiş daha iyi olmazmı tersi düzü olmamış olur

Bir arıcı abimizde görmüştüm döner bıçağı kullanıyordu sır açarken çift tarafıda keskin gayette iyi iş yapıyordu

Birde bıçağın dişleri lazer diş dediğimiz tırtıllı olması daha iyi iş çıkarır görüşündeyim

Doğrumudur ::slight_smile:

Malzemecilerde hazır satılan bıçak değilde bir bıçak üreticisine tarif ederek özel sır alma bıçağı yaptırmayı düşünüyorum

O yüzden bıçak hakkında önce bir fikir alışverişinde bulunmayı uygun gördüm

Daha bal süzümüne 25 günümüz var acelemiz yok :slight_smile:

Bıçakçıya nasıl bir bıçak tarifi vereyim ?

Bana da lazım…

benimde almam lazım ceyransız olsun

http://img560.imageshack.us/img560/8960/11124032012cumartesiarc.jpg

Benim kullandığım bıçağın teknik özelliklerini yazayım:

Ağzı peteğin bakmayan taraftan yani dışa doğru bilenmiş.

Birinci bileme düz olarak yapılmış.

Aynı ağız ikici olarak bıraz daha dik olarak dalgalı bilenmiş.
Dalgalı bileme ağaç testerelerinin çaprazı gibi güşünülebilir, kesilen peteğin kolay ayrılmasını sağlıyor.

Aynı ağız kesimi işlemini arttırmak için ince, kıl, tırtıl düz diş açılmış.

Arka yüzeyde çerçeve ağacına dalmaması için çok az ağız eğimli bilenmiş.

Bıçak kullanırken yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya ilerletirken, bıçağı ileri geri hareket ettiriyorum, bu işlem de kesmeyi kolaylaştırıyor.

Bu diş durumlarından dolayı bıçağı soğuk kullanıyorum.

Gezginci arıcılarda gördüğüm: düz ağızlı bıçakları her defasında sıcak suya sokup çıkarıp ısıtmış oluyorlar.
Bu işlem de bala az da olsa su karışmasına neden olabiliyor.

Bıçak kolay çalışması ellerin ballanmaması için sapı “Z” şeklinde yapılmış.

murat hocam eline sağlık bana böyle bir bıcak yeter şimdilik peki belirlenmiş bir marka varmı

ben bir model üzerinde çalışma yapıyorum termostatlı…

bıcakcıya modeli verdim bıcagı yaparsa birtek montaj işi kalıyor…başarırsam resim yüklerim…

Tez zamanda bekliyoruz :slight_smile:

Zafer anlaşılan bu sene arılar ormanın, sen de balın tozunu atacaksın. Dikkat et! bal fazla 

gelipte kovanların altından akmasın :D.Tenekeleri ayarladın heralde. Hayırlısı bakalım inşallah,

bereketli sezonlar dileğiyle.

Eğer bal çok olursa şimdi HB der onlara, ben size ovaya inin demedim mi diye… :stuck_out_tongue:

Kamil abi perşembenin geleceği çarşambadan belliymiş ya bizimkide o yönde bir umut işte

Olacak inşallah

Orhangazi’nin avantajını köydeki diğer arıcıların oranlarıyla kıyaslayınca göreceğiz

Zafer'im baharda Orhangazi'de yetişen arı hakikaten farkediliyor. Umarım bu sene semeresini 

görürsün. Bu farkı, buradaki arıların yeterince gelişemediğinden çok daha iyi anlayabiliyorum. İmkan

olsa arıyı Orhangazi’de baharda yetiştirip kestaneye öyle girmek isterim. Allah herkesin mahsülünün

bereketini artırsın.

Sır alma bıçağı ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. :stuck_out_tongue:

Bıçağın siparişini verdim bıçakçıya bakalım nasıl bir şey yapacak bizim bıçakçı

Yarın gidip alacağım

bide fotosunu cekersin bide kaca mal oldu onu söylersin

Vitrinde bir döner bıçağı gördüm ustura gibi

Bunun çift tarafını lazer diş yapabilirmisin dedim yaparım dedim

Ucunuda sivrileştir ve eğ biraz dedim tamam dedi

30 tl bıçağın kendi fiyatı idi

5 tl de dediklerimi yapmak için alırım dedi

Tamam dedim yap :slight_smile:

Bıçağın ustura gibi keskin olması iyi değil. çalışma anında zorluk çıkar.

Keskin ağız her yere dalar, sürekli geri çekmek zorunda kalırsınız.

Çalışma anında çerçevenin ağacına dalmaması için bıçağın ağzı özel bilenmeli.

zafer kardeş benden bir öneri.

bıçakçı arkadaşa iki adet delik deldir… neye istinaden dersen…bir tüyo vereyim benim bal yok ama

sana lazım olacak tesisat kaynak makinaları var plastik kaynak yapanlardan…

onlar termostatlı bıcagı buna monte edersen biraz kubat görünüşlü olur ama bence

harika iş görecek gibi geliyor tabi elektirik varsa kullanacagın yerde istediğin derecede ayarlayabilirsin

o sen bunu kullancan tutarsa bizde yaptırcaz tutmadı kendi işimize bakıcaz

Tertibim doğru söylüyor Zafer :slight_smile: Acele et.

Termostat ayarlı su tesisatı borusu kaynak makinesi ::slight_smile:

Mantıken süper fikir

En küçüklerinden bir makine araştırmasına gireyim şimdiden

Bende varda yapılacak işe göre çok büyük