Sır alma tankı için bir beyin fırtınası oluşturmak için bu başlığı açıyorum. inşaallah faydalı olur…
sağdan solan bir kaç resim yürüttüm Acaba ideal bir sır alma tankı nasıl olmalı neler olmalı yada neler olmamalı görüşlerinize göre bende hemen bir sipariş vereceğim
Abdullah bey bende bir sır alma tankı yaptırmak istiyordum, paylaşım için teşekkürler… Bence üstteki belki biraz fazla yer tutar ama en kullanışlısı… Sacı döndürüp yapmak işçiliği kolaylaştırmış ve petekten sızan balı minimum düzeyde dipte tutmayı sağlamış :-\
resim kullanışlı az yer kaplar gibi gözüküyor ama çerçeve dizme tepsisi dibinde zigzaglanmış kısım sağımdan sonra yıkansada tamamen temizlenemez ve hijyenik olmaz ???
Bizim burda öyle 304 - 430 çelik sac bulmak imkansız sanırım… Dolayısı ile benimde bir sorum olacak galvaniz sacdan sır alma tankı yapılabilirmi? Yada çam tahtadan : Hani tahtadan bu iş olursa ben kendimde yaparım, hatta birçoğumuz kolaylıkla yapabilir… Tahta bal ilişkilerinde deneyimi olan paylaşırsa bizede ışık tutar… En önemlisi hijyenik olurmu? Herkese kolay gelsin…
Abdullah bey konu ile ilgilendiğim için takip ediyorum, sizin bu konu pek bir beyin fırtınası oluşturmadı gibi…
Ben bu sır alma düzeneğini tahtadan yapacağım kafaya koydum : Murat abi nin bahsettiği önemli şey sır almayı ne ile yapacaksak ona göre tasarlamamız lazım…
Yalnız, arı kovanına çomak sokmak gibi olacak ama sıcak hava tabancası ile sırlar eriterek pratik bir şekilde bu işi hallederiz diye düşünüyorum… Gerçi daha önce bahsini ettiğimde, Halil bey sıcaklarda gezme demişti
Fikirlerinizi paylaşırsanız ona göre bir çalışma yapıp paylaşmayı düşünüyorum… Belki faydalı olur :
İlk fotoğraftakinin 30 çerceve alanı nı kullanıyorum, memnunum. Gezgin arıcı ile sabit arıcının kullandığı malzemeler çok farklıdır.
İdeal bir sır alma teknesi arı sayısıyla orantılı olduğu gibi pratiklik ve yer konularıda önemlidir…
Başkanım haklısınız kovan sayısına göre hareket etmekte fayda var şöyle söylüyeyim hala oğlu ile beraber kullanacağız bu yıl için yaklaşık 80 kovan sağılacak… İlkinin fiatı biraz tuzlu gibi ama bir kere alınacağı için düşüneceğiz artık…
Ali bey fırtına da olur kasırga da merak etmeyin yaz dönemi üye arkadaşlar biraz yoğun haliyle… Tabi cumartesiye kadar bitirsek süper olur o ayrı mesele
Evet Abdullah bey bende aynı videolara baktım sabahleyin… V şeklindeki bıçakların altından buhar borusu geçiyor buharla ısıtmalı… Bu fikri tuttum ve malzeme arayışındayım şimdi… Tek sorunum bıçakların altından geçecek ince boruyu kaynak kim yapabilir…
Kazanı yaptırırsan çerçeve eninde olsun, böyle bir sır alma makinesini üzerine monte edip kullanabilirsin
Elektrik ile termostatlı olması lazım ayrıca güvenlikli olması için önlemleride alırsak pahalıya gelebilir… Yinede elektrikçiye danışmak lazım… Buharlı olursa termostada filan gerek yok araştırmalarımda daha sağlıklı olduğuda söyleniyor… Ayrıca arılıktada piknik tüpü ile elektrik olmadan kullanım kolaylığı var…
http://img14.imageshack.us/img14/2876/buharlbak.jpg
Çerçeve ölçüleri bakımından bu sır alma makinelerini düşünürsek yapımı bana sorun olmaz gibi geliyor.
Çünkü çerçeve yükseklikleri bölgelere göre standart dışı olmasına rağmen, genişliklerde pek fark yok, yani 440 mm ölçüsü genelde hep uyulan ölçü oluyor.
37 mm ölçüsünü sağlamak için yanak ağaçlarına bırakılan çıkıntı aparat yapılırken ayrı bir işçilik istiyor.
Murat abi onlar işin kolay yanı… En önemlisi 1 defada kesim yaptığından, peteklerde deformeyi en aza indirmek için bıçaklar ve bıçaklara ısı verecek düzeneğin sağlanması… Akü ile bıçaklara ısı sağlıyabilirmiyiz acaba Ham peteği çerçevedeki tellere geçici temas ile sağlıyarak yaptığımız gibi… Denemek lazım 8)
Kenan abi bu düzenek hemen hemen dik olarakta kullanılabilir…