SIR BIÇAĞI YA DA TARAGI

Arkadaşlar ilk defa bal hasadi yapacagim.Sagimda sir taragimi yoksa bicagimi kullanmak daha verimli olur?Tecrubeli arkadaslardan yorum alablir miyim?Bir de bal makinesi kullanmadan direk petek olarak alicak olursak gene balin sirli kisimlarini almamiz gerekiyor mu?

Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum.

Petek bal sırlı olmalı.

Hemde tam sırlı. :wink:

Isı tabancasi daha seri olur bende bıçak var ama tarak daha kolay geliyor ben tarak kullaniyorum tercih sizin

GT-S7562 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

petekler dolu ise sır bıçagı kullanmanız dahi iyi olur petekteki sırlanma düzgün dehil ise ozaman tarak kullanmalısınız bereketli olsun

ilk defa sağım yapacağınız için sır tarağı verimli olur. sır bıçağı kullanmak biraz ustalık ister.

Hem sır bıçağı hem de sır tarağı yanınızda olacak.

Üst çıta hizasından dışarı taşmış olan sırlar sır bıçağı ile alınır.

Üst çıta hizasından aşağıda gerçekleşmiş sırlar ise sır tarağı ile alınır.

O mu bu mu diye birşey olmaz.

Şevket bey , “ısı tabancası daha iyi olur” demişsiniz , çok pratik olacağı şüphesiz , ancak yüksek ısı bala zarar vermez mi?

Şevket Bey iletinizi yanlış aktarmışım “daha iyi” değil “daha seri” demişsiniz , seri olduğu şüphesiz tabi , tek şüphem acaba yüksek ısı bala zarar verir mi?

Sır bıçağı aynı yükseklite düzgün kabartılmış ballı peteklerin sırlarının açılmasında kullanılır.

Sır tarağı dengeli olmayan oyuklu kabartılmış ballı peteklerin sırlarının açılmasında kullanılır.

Balı hasat edilmiş peteklerin hasat sonrasını düşünürsek:

Sır bıçağı çalışırken çerçeve ağacına dayayıp kesme yaptığından petek gözü ana arının yumurtlayacağı derinliktedir.

Sır bıçağı kullanırken çerçeve ağaçları standart ölçüde olmalıdır.

Sır taragı yamuk ve çarpık petek yüzelerindekisırları kolay alır.

Sır tarağı petek gözlerini parçaladığı için arılara tamir işi çıkar.

Sır bıçağıyla çalışırken daha fazla balmumu ve bal artık olarak çıkar

Tesekkür ediyorum Halil Bey verdiginiz bilgilerden dolayi sizden cok sey ogrendim.Bu arada bende Bursa`dayim.Sizle birgun tanismayi ve bilgi alisverisinde bulunmayi cok isterim,saygilar…

Kısmet

Birde sır rulosu varmış. Kullananlardan ve geri bildirim alabilir miyim?

Rulo iş yapmıyor demişti bir arkadaş.

Sır bıçağını geçen sene aldım ilk defa, tarakla resmen işkence çekiyormuşum.
Bıçakla tam sırlı bir çerçeve 20-30 sn de tamamdır. Bozuk yerler tabiki gene tarakla olacak.
Bir de bıçakla kesilen petekli çerçeveler cillop gibi oluyor.
Biraz mum israfı olduğu doğrudur ama, bal israfı olduğunu söyleyemem.

Bir de buharlı bıçak olsa var ya…

Yoplam cıkan mum ne kadarki sır bıçağıyla israf olsun :slight_smile: bence asıl israf sır tarağıyla bozulan petekler.

israf derken mum neden israf olsun ki, atmıyoruz sonuçta, bıçakla kesilen peteklerde arıların bir miktar kabartma yapması gerekiyor. Aslında bunu demek istemiştim.
Gene de devede kulak misalidir.

Buhar makinalarının devri kapanalı çok oldu. Elektrik icat edildi. Artık Elektrikli sır alma bıçakları var.

Eğer çerçeve düzgün sırlanmış ise bıçak çok kullanışlı. Ama bazen dalgalı olabiliyor. Bu durumda tarak gerekiyor.

Peki bu artıklar ne şekilde değerlendirilmeli?