Samsunun Yakakent İlçesinde arıcılık ile uğraşmaktayım ramazan nedeni ile sağım yapamadım kovanda sırlanmış petekler mevcut bal akımı az da olsa birşeyler gelmeye devam ediyor kovanlarda 1. kat üzerinde ana arı ızgarası mevcut sırlanmış peteklere ramazan bayramına kadar bir zarar gelirmi yoksa ramazan falan demeyip almakmı gerekir
Ben olsam;
sırlı olanların tamamını alırdım
Olmuşları toplamak lazım …
Ramazan bitinceye kadar beklemesinin zararı yok… Ramazandan sonra alınıp, varroa mucadelesi yapılırsa iyi olur… Yoksa ekime kadar bal kovanda kalsa sakıncası yok… Bala kovanda ne olur…
Arılar tarafından yenebilir…
Geçen sene bizim amcanın arısı öyle yaptı.
Izgara üzerinde sırlı petekler.
Toplam kaç koloni var ki?
Sabah saatlerinde alıverin, olsun bitsin.
Ramazanın bal hasatına etkisi olmaz.
Ne olur, biraz yavaş olur.
Genelde kuluçkalık merkezi yerdir; arılar balı merkezi bir yerde toplarlar.
Kendi kışlama durumunu düşünüp balı depolarlar yoksa siz alasınız diye bal depolamazlar.
Siz balları zamanı gelince almazsanız, bir bakarsınız balların çoğu kuluçkalığa taşınmış, kemer yapılmış altında da yavru var.
Genelde arılar kuluçkalık boşaldıkça balı bu kata taşırlar, eğer daha dışarıdan bal akımı gelmeye devam ediyorsa balı kuluçkalığa taşımakta acele etmezler.Eğer petekler kovanda durursa güve olmaktan korunurlar. Dışarı alınıp bekletildiğinde güve olma ihtimali vardır…
yorumlarınız için teşekkür ederim bu gün akşam serinine bakacam arılara yarın akşam serinine de alırım kısmet olursa o zaman
Bir ata arıcı der ki…
Balı buldun mu alacan…
Akşam serininde balözü akımı azaldığımdan kovanda işlem yapmak zor olur, arılar hırçınlaşırlar.
Serinde ama; bunu sabah serini yapsak daha iyi olur.
Tam sırlanmış olanları alıpta; yarım sırlı ve gözler dolu ancak sırlanmayan petekleri bıraksak bıraktığımız petekleri arılar panikle tüketirlermi acaba.
arılar ihtiyaçtan fazlasınını yemezler panikle yeseler bile sonra peteklere tekrar bulaşır. ama tadı güzelmiş diyenler çıkabilir tabiii
Bence vaktini tamamladıysa (sırlamışsa tamamlanmış) alınmalı. Ne olur? Ne olmaz?
Aldığımız sırlı peteklerin yerine boş petek koymamızın bir zararı var mı?
Boş petek koymak pek anlamlı değil.
Bir yerde balözü akımı azalmışsa sırlama bile yapılmaz.
Balözü akımı kesilmişse, eğer bir ballıkta sırlanmış petekler varsa; yanındaki az sırlı peteklerde ki nem oranı tam sırlı olanlara yakındır, onlarda hasat edilir.
kovandaki balı tek seferdemi alalım parti parti alsak olurmu
Teşekkürler Murat Bey.
Trakya da balözü akımı daha bitmedi azda olsa geliyor.Yani bu durumda sadece tamamen sırlanmış olanları almalıyız herhalde.
Evet bitmedi ama;
Bugün hasat yapıyordum bir sıkıntı yok.
Üç gün öneki gibi bol balözü gelmiyor, artık gece dışarıda yatan pek yok.
Toprak nem oranı azaldı, balözü akımıda o oranda azaldı.
Çünkü nem azalmasının belirtisi ayçiçeği alt yaprakları sarkmaya ve solmaya başladı.
Birde ayçiçekleri sarı yaprak uçurmaya başladı, olgunlaştılar.