soğukta kovan değiştirilirmi

öncelikle kolay gelsin
kontrollerimde varoa şerit kovan dibine düşmüş idi
aldım günü dolduğu için attım yenisini takayım derken bi baktım
2 cm uzunluğunda bi beyaz kurt hemen bir parmak darbesiyle ıhh pıt etti
arılar atar diye ellemedim zaten acemiyiz sokarlar felan ::slight_smile:
sonra forumu okuyunca yüksek şüphelerim üzerine mum güvesi kurdu olduğunu anladım ama çerçevelerde herhangi bir hasar yok
diyeceksiniz ki hemen sıkıştır ( ah işte şu sıkıştırma işi yanında bi bilen olmadan olmuyor abi ne kadar okuduysam da yavruluyu bırak diğerini silkele arı tam çerçeveye bassın vs işte bi bilen lazım neyse :slight_smile:
kovanı önce çamaşır suyuyla sil sonra pürmüzle yak bak bu kolay yaparım elimde bi başka kovan var
ama gel gelelim gündüz sıcaklığı 15-20 c gece 0 c kadar şüzen Ankara da öğle saati kovan değiştirmeye kalksam koloni sönermi uşurmü terk olurmu
ustalardan yanıt bekleyen acemi :cry:

Sn Süleyman 15-20 derecede değiştirilebilir. Arılar artık biraz daha saldırgan.
Sakin, zaman kaybetmeden; arılara, anaya zarar vermeden.
Gerekirse yakınından işi bilen arkadaştan yardım alarak. Bir kaç kere yapıldıktan sonra daha kolay olacaktır.
Başarılar.

Arılar daha bu kadar soğuktan etkilenmezler ancak yavrular etkilenir.

Yavrulu çerçeve yoksa değiştirmekte sorun olmaz.

Yavrulu bile olsa üşümemesi için çerçeveleri tek, tek değilde ikişer, ikşer alıp yeni kovana koyarsanız daha iyi olur.

Güneşli bir günün öğlen saatında değişim sorunsuz olur.

Değişim yapılırken çerçevelerin sırasını bozmadan yapınız.

acemiyim
riske atamam tek kovanım kaldı bu gün malzeme aldığım arıcı mum güvesinin arıyı sıkıştırırsan halleder dedi ilk bahara bıraktım bende

MUM GÜVESİ KOVAN İÇİN ÇOK TEHLİKELİ GENELDE ESKİ SİYAH PETEKLERDE OLUR.MÜCADELE ETMEK GEREKİR.

bende 20 tane strafor kovan yaptım.arılarımı aktarmak istiyorum.pazar-pazartesi sıcaklık 19-20 derecelerde gösteriyor.sanırım aktarma için uygun sıcaklık.

geçen ay kış için düzenledim kovanlarımı.düzenleme yaparken bazı kovanlara yağmacılar dadandı, aktarma yaparsam nasıl olur kestiremiyorum.aktarma sırasında yağmanın önüne geçebilmemin yolları var mıdır?kovanlarımın 6 tanesi 10 çerçeve diğerleri 6-7 çerçeve oğul kovanlar.

sizce strafora aktarmalı mıyım kolonileri? yağma için ne gibi önlemler almalıyım ?

Kovanlarınız alttan havalandırmalı ise ve bal stok durumu iyi ise gerek yok.
Eğer illaki yapacağım diyorsanız;
Hızlı hızlı 3 er çerçeve kaldırıp hızlı hızlı aktarın.
Birde aktarma yaparken bi baştan bi ortadan bi sondan yapın.
Yanyana sürekli yaparsanız yağma daha fazla oluyor.
Hızlı hareket edip girişi daraltın.

strafor kovanları kış için kullanacağım için havalandırma yapmadım.daha iyi olur gibi geldi bana,bir mahsuru olur mu ?

Alttan havalandırma kovan içi rutubet için çok önemli kışın altı açık olursa nem rutubet olmaz.

Aynı şekilde benimde olan altı kovan arımı yapmış olduğum strafor ruşetlere aktardım. Ruşetlere alttan havalandırma yapılması uygun olur. Gerçi arı nüfusu yoğun ise olup olmaması çok etkilemez bence o zaman küflenme fazla olmuyor.(sonuçta doğayı dikkate alrsak çoğunda giriş deliği hariç delik olmuyor.)
Aktarmayı hızlı bir şekilde ve öğle saatinde yaptım. Yalnız arı Müthiş saldırıyor. Tek kovanı aktarma sorun olmaz bence. Hem sıkıştırmak için ve stok kontrolü içinde son bir fırsat oluyor.Kovanı yerinden kaldırmaya çalışırken hissettiğiniz ağırlık veya hafiflik stok hakkında az çok fikir vermekte. Belirli bir ağırlık var ise aktarmaya bilirsiniz.
Aktarmaktan çekinmeyin bir şey olmaz hemen aktarın. Arınızın türüne göre biraz saldırgan olabilir. Onuda idare edin artık.

soğukta kovan değiştirmek zorunda kaldım birkaç kez bende.

ancak çerçeveleri tek tek çıkarmadım yavrular üşümesin diye. yavrulu alandaki çerçeveleri iki elimle tutarak bütün halinde kaldırıp diğer kovana aldım her seferinde. şuana kadar zaiyat yok.