Sonbaharda varraonun etkisi:

Kış yaklaştıkça kovanda yavruların ısıtma sorunu yaşayacağı için ana arı yumurtayı azaltır hatta tamamen kesebilir.

Yavru azaltmasını aza indirmek veya yumurta kesimini önlemek için kovan az da olsa sürekli besleme yapılır.

Kovanda varrao sürekli katlanarak çoğalır ama yavru az olunca bir göze giren varrao sayısı daha çok artar.

Dolayısıyla hasarlı çıkmış arı ve ölü daha çok kurtçuk ölümü olacaktır.

Kovan uçma delikleri sürekli incelenirse çokça ölü kurtçuk dışarı taşındığı görülür.

İşte burada sonbaharda ilaçlı mücadelenin önemi ortaya çıkıyor.

Hatta sonbaharda kış hazırlıkları sıkıştırma gibi işlemler varrao üremesini azaltır.

Murat hocam bu dedikleriniz Trakya da Ağustos 15 ile Eylül 15 arası yaşandı.

İlaçlama yapıldıktan sonra Eylül 25 ten sonra arılar da kuluçka artarak ve mevcutları toparlanarak arttı.

Şu an ise polen gelişi ve kuluçka gayet güzel.

Kurak bir mevsimde çiçek olmayınca yavru da yok. Yağmurlar başladı bir kaç gün sonra çiçek tozu gelmeye başladı. Artık hava nemli olduğundan çiçekler havalar iyice soğuyuncaya kadar devam eder. Hava sıcaklığı oranında yavru da çıkar.

6058X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

PLOS One’da 12 Aralık’ta yayınlanan bir araştırma, ilk defa - ve video görüntülü belgeler - Varroa akarlarının çiçeklerden arılara toplanarak nasıl atlayabildiğini açıklıyor.

https://youtu.be/Oij1HOxD3iU

…send from my device with using tapatalkPro.

ilginçmiş ilk defa görüyorum duyuyorum şimdi bu soruyu sormak lazım o varoa çiçeğe nereden geldi.

Başka bir arıdan tabi ki

Peki Ruhi varoa arıyı bukadar severken neden terkediyor kavgamı ettiler acaba

Sn.ÇILGINDAĞLI

Polination(tozlaşma) esmasında varroğa bu zıplama özelliği sayesinde çok kolay mekan değiştirebiliyor.

En basit izahatı, iki farklı arılıktan iki arı bir çiçeğin üstünde karşılaştıklarında, varroa bir diğerine çok kolay transfer olmaktadır bu zıplama saesinde, veya çiçeğe yerleşip diğer bir arıyı pusuda beklemektedir.

Varroğa mücadelesinde, o neden ile, yerel arıcıların birlikte hareket etmelerinin önemi tamda bu sebepten dolayı fazlası ile önem kazanmaktadır.

Siz, isterse kovanlarınızda varroayı sıfır mertebesine indiriniz, lakin hemen yanıbaşınızda, veya arılarınızın uçuş mesafesinde bulunan diğer arılıklar varroğa mücadelesi yapmıyor/henüz yapmamış ise, sizin kovanlarınızda varroa varlığı kısa sürede tekrar artacaktır, bu arıların uçuşu da devam ettiği sürece maalesef engellenemeycektir.

O sebep ile mutlaka komşu arılıklarla, hatta bölgesel olarak aynı zaman dilimleri içinde varroa mücadelesi gerçekleştirmek, varroğa populasyonunu azaltmak adına son derece önem arz etmektedir.

Eğer bu arada kovanlarınızda ki parazitlenme seviyelerini sürekli testler ile takip etmiyor iseniz, “ben bu sene varroa mücadelesini tamamladım” ifadesi, maalesef sizi/bizi varroadan alıkoymuyor.

Güzel bir animasyon daha:

https://youtu.be/XxKdSk4G7AU

…send from my device with using tapatalkPro.