Supersedure

Arıcılıktaki supersedure sözcüğünün Türkçe karşılığı:
Arıların Ana Yenilemesi.

Ayrıntılı bilgiler forumun değişik sayfalarında…

Cahit abi, sabırla eğitime devam diyorsun yani :slight_smile:

Cahit hocam
Sorumu yineleyeyeim o zaman
peteğin kener ve alt kısımlarındaki memelerin yanında ortadaki memenin anlamı nedir.

Sayın hamravat,
Sorunuzu yinelemenize gerek yok. Uygun yanıtlar, emin olun, ilk sorulduğu sayfada gelecektir. Belki de gelmiştir bile.

selamlar benim iki kolonim mayıs başında yeni ana çıkardı şu anda yumurtluyorlar bunlar supersedure mi oluyor teşekkürler

Süleyman bey,diyelimki dediğiniz gibi değil kafalarınımı sıkacaksınız bırakın yumurtlasınlar.

sadece merak

Sayın Cahit bey, ingilizcede “super” üstün anlamındada sonuna “sedur” eklenince anlamı mı değişiyor acaba da ana değiştirme oluyor bunu bir türlü çözemedim. :smiley: ;D

Yalçın Abi,
Supersedure sözcüğü supersede sözcüğünden türetilmiş.

Sözcük sadece arıcılıkta kullanılan bir sözcük değil. O nedenle sadece arıların ana yenilemesini ifade etmiyor.

Arıcılıkta bir arıcılık terimi olarak kullanıldığında ana yenileme anlamını yükleniyor.

Hepsinin kökü super olsa bile supersede sözcüğünün anlamındaki üstün olmaya (süper olmaya) atıf bizim yüklediğimiz kadar değil.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4433.msg98228#msg98228
Üst satırdaki linkten alıntı:

İngilizce’de ‘‘supersede’’ diye bir sözcük varmış. Ben hep ‘‘supersedure’’ sözcüğünü aradığım için gözden kaçırmışım. Olayı açıklayan bir metni orijinal haliyle sunup İngilizce bilen arkadaşlardan yardım isteyecekken gördüm ki ‘‘supersede’’, Türkçe’de şu karşılıkları buluyormuş:

to supersede       yerini almak                                        [i]  fiil  [/i] Bilgi Teknolojileri
 to supersede       yerine geçmek                                     [i]  fiil   [/i]
 to supersede       yerine başkasını koymak                      [i]   fiil   [/i]
 to supersede       yerine başka bir şey koyarak iptal etmek [i]   fiil   [/i]
 to supersede       ilga etmek                                           [i]    fiil   [/i]
 to supersede       yürürlükten kaldırmak                              [i]  fiil  [/i] 
 to supersede a judgment       bir mahkeme kararını iptal etmek  [i] fiil   [/i]
 to supersede a system           yeni sistem getirmek              [i]    fiil   [/i]
 to supersede an official           bir memurun yerine geçmek       [i]   fiil   [/i]
 to supersede an old machine       eski bir makinenin yerine kaim olmak   [i]  fiil   [/i]
 to supersede by a new contract       yeni bir sözleşme ile eskisini iptal etmek    [i]  fiil   [/i]
 supersedeas       tehiri icra emri (aşağı bir mahkeme kararının icrasını durduran yüksek mahkeme emri)

Konu anlaşılmıştır yani “değiştirme” anlamına geliyor. Teşekkürler.

Konturollü değişim diyelim isterseniz
Daha öncede bahsetmiştim geçen ay bir kovanda yaşadım ana iyi yumurta attığı halde birtane çok iri meme yaptı.
Kovanı takibe aldığımızda ananın çıktığını ve eski anayla birlikte kovanda gezindiğini gördük yeni ana çifleşip yumurta atmaya başladığında eski anayı iki çıta arıyla başka bir kovana ayırdım,
Hala iki kovanda devam ediyor şimdiki gözlemleme nedeni rüşete koyduğumuz eski ana sıkıştığında tekrar süpersedure mi yoksa normal oğul memesimi yapacak göreceğiz.

Bence tekrar supersedure yapmaz hatta oğul memeside yapmaz normal yumurta atmaya devam eder zaten iki çerçeve ile ayırmışsınız,yorumum sadece tahmin üzeredir bereketli sezonlar.

26 nisanda verdiğim hazır analı kovanımda tam ortada birbirinden uzak iki adet meme yaptıklarını gördüm muhtemelen anayı beğenmediler genç ana olduğu için bir şans vermek istedim memeyi bozdum hafta sonu tekrar meme yaparsa bozmak niyetinde değilim.

göksel bey son durumu bildirirseniz sevinirim…

Dün itibariyle kapanmamış bir adet açık meme gördüm.Meme kapanmak üzereydi.
full dolu üç çerçevelik bir kovan çok şağlıklı bir ana olur mu soru işareti bekleyip göreceğiz.

Dün ikinci çerçevenin ortasında bir tane ana arı memesi gördüm. Başka meme yoktu. Ana arıyı bulup kanadını kesmeme gerek var mı?

Bu kovan oğula çıkar mı?

Oğul verme olasılığı çok, çok düşük.

Buna karşın, ben olsam o anayı bir ya da iki çerçeve arı ile bir başka kovana alırdım.
Belki de anamemeli çerçeveyi dört-beş çerçeve arıyla alırdım bir kovana… :slight_smile:

Cahit abi,

Teşekkür ederim.

26 nisanda hazır ana kullnarak bölme yaptım günlük yumurta ve açık yavrusu yoktu.
ana bir iki gün içinde yumurtladı ancak yumurta sayısı bir çerçevede yirmi kadar bile yoktu bir kaç gün böyle devam etti.
işçilerde anında tam ortya kocaman bir meme yaptılar bu arada on kadar geçti
derken yaptığım kotrolde ananın bir anda büyüdüğünü sinek kadar ananın parmak gibi olduğunu gördüm aynı zamanda memeyide imhat etmişti yanımda götürdüğüm başka bir anayı bu kovana verecektim vazgeçtim çünkü ananın eksik çifleştiğini uçuşunu tamamlamadan bana gönderildiğini anladım
ana çifleşti ve yumurtladı çerçeveleri ful yumurta doldurdu.

Adem bey bölmelerde nedenler önemli neden meme yaptı az çok sinyal verir.
oğula gelince yok denecek kadar az

Buda benim Supersedurem…

http://imageshack.us/a/img713/1021/fotoraf0127m.th.jpg