Şurupluk_Konumu

Kat atarken kuluçkalıktaki şurupluğu 10. çerçeve yerinde bırakıyor muyuz? Yoksa; 10. çerçeveyi kuluçkalığa ilave edip şurupluğu kata mı alıyoruz?

ahmet bey,

kat verilirken kuluçkalık 10 çerçeve olmalı,hatta 9 .çerçevede yavru olmalı.

kat verildikten sonra besleyecekseniz

kata 3 adet ham verin yanına şerbetliği verin

katı Z şeklinde çuvalla kapatın alttaki yavru üşümemiş olur.

size bir tavsiyede bulunuyum

lütfen kat verme konularını okuyun.

İbrahim bey,
Dün forumda yayınlanan Muhsin Doğaroğlu’nun eğitiminde şurupluk devamlı 1 numara olacak ve 12 ay yerinden alınmayacak diyor.
Bu konudaki yorumunuz nedir?

Aslında güzel bilgiler var videoda

hocanın dediği gibi yapılabilir hatta daha iyi olur

birinci çerçeve yerine şerbetlik konulursa arı şerbeti daha kolay alır.

bunu zaman zaman murat hocamda söylüyor zaten.

Tek sakincasi şurup verirken kati kaldirmak gerekiyor.
Ariyi huylandiriyor.
Şurupluk altta kalacaksa kata ham verilmeyip hep kuluçkaya konmali.

Kata sıra geldiğinde Bal akımı yaklaştı Arının bal toplama gücü arttı demektir o ana kadarda stoklar yerine getirilmişse sezon sonuna kadar

şerbet kesilebilir 3 ,4 ay.

1. çerçeve olarak şurupluğu kullanan ve kat verince yerinde bırakan yok sanırım.
    Ben de kat attıktan sonra şurupluğu son koyduğum çerçevenin yanına koyuyorum.
  2. ballıktaki mumları örene kadar da 1-1 beslemeye devam ediyorum.
    Kovan başına ortalama 5 kg ilkbahar beslemesi yapıyorum.
    Herhangi bir problemle karşılaşmadım.
    Şurubu da gayet hızlı alıyorlar, mumu da güzel öruyorlar.
    Tabi bu durum genç analı ve güzel gelişim gösterenler için geçerli.
    Varroa mücadelesi için, önümüzdeki yıl şurupluğu değil de boş çerçeve vererek yapmayı düşünüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=AxoPOpjRIZM

muhsin hocanın güzel bir videosu var. kuluçkalığın 1. çerçevesini şurupluk kullanımını tavsiye ediyor,yarım şurupluk altına örülen erkek gözlerini kesmek için.

Muhsin hoca kata çıkıldığında alttan iki kabarmış (bunlar hep söylenen 2/9 olacak ve şurupluk çerçeve sayılcağı için kafa karışmasın şurupluğun yanı) yukarı alınacak , yerlerine varsa kabarmış yoksa ham , ve BURAYA DİKKAT : şurupluğa şurup diğer tarafa da yani şurupluk 1. çerçeve ise 10. çerçevelerin üzerine poşet ile şurup veya kek verin diyor , bir videosunda.Video da forumda bir yerde izlemiştim ama indirip arşiv yapmadım.