Tanisma

Sayin ari sever yetistiriciler,
Öncelikle burada bilgilerini paylasan, vakit ayirip yazilar yazarak, insanlari aydinlatmaya caba harcayanlar, sizlere kendi adima tesekkur ederim.
Yillardan beri yapilan uygulamalarin bazilarinin yalnis, bazilarinin dogru oldugunu, yeni bilgilerin paylasildigini, tartisildigini görmek … Daha iyisi olabilir mi?

Kendim Almanya da ari bakiyorum, arilar konusunda Türkiyede yeterli bilgi kaynaginin olmayisi, internet ortaminda veya yazili organlarda yeterli bilginin bulunmamasini, veya bilimsel verilerin basit ariciligin, bilim kaynaklarinca halka, yani basit kullaniciya indirilemeyisini anlamis degilim…

Bir Devrim Oskay, bir Muhsin Bey disinda pek veri paylasan göremiyorum, ki bu veriler de kopuk, bölük, eksik, devami olmayan bilgiler. Görsel destek icermegen, bu daginik bilgiler toplayabilirsen topla hesabi ordan oraya surf yaptiriyor…Ve tabii, internete yani, para kazandirmayan halka ULASTIRILMIYOR…

Iste bu sebeple isim vermesem de burada yazi yazip, bilgilerini paylasanlar, bu yaptiginiz is ile, sistemdeki acik bilgi eksigi ve uygulanan yanlis uyarlamalar sebebi ile (örmek gecmis tarihte Marmara da Ege de Kafkas uygulamasinda ki yanlis dayatma vb gibi)
kendini ari pazarlamacisi yapan, gözünü sadece para hirsi bürümüs, en degerli olgusu para olan, ve hic bir sekilde kendini zengin etmek disinda düsüncesi olmayan insafsiz saticilarin eline sizler sayesinde düsmeyen, sorgulayan okuyan, arastiran bir arici (gerci okumayi pek sevmeyiz ama) kesimi olustu… SAGOLSUNLAR.
Mesela hala Türkiye de NASIL OLUYOR ISE Buckfast ana ari üretiliyor…Bunu sorguluyorlar…

Benden bu kadar benim arilarimi sorarsaniz bir kisim kovanlarim, Carnica Rosental, bir kisim Carnica… Vakit ayiran herkese 2. Bal hasadinda bol ballar diliyorum. Her daim tadiniz yerinde olsun. Memlekete selam…
[email protected]

Erhan bey

Foruma hoşgeldiniz,anlaşılan bayağı bir dolusunuz, :slight_smile:

Sayin Tural,
Gercekten gülümsedim, hemde icten :smiley:
gerci 2 yana da giden bir laf,
bilgi acisindan evet bilgim var, dertlilik acisindan evet derdim de var…

Uzun yillar gecti, saglik, gecim, tahsil, hayat kosturmasi vb.
Buradaki cabalamayi kosturmayi gördükce üzülüyorum…
Ayni konular tekrar tekrar soruluyor, yazanlari okuyanlari yoruyorlar,
tabii biliyorum okumayi cok sevdigimizden oluyor bunlar…

Bu arada bizim insanimizin sucu ne.
Cahillikle, gecim sikintisi ile, her türlü olumsuzlukla ugras var (yasim 57) 57 senedir hep ayni…
Insanlar bir damla bilgi icin, gecim derdi ile ari misali, ordan oraya dört dönüyor.

Bu sekilde mi olmali idi… Dünya 2.si ariciligimiz…
Hep kisisel cabalar… Eski yanlislari tekrar yapmayalim diye, devamli sizler yeni yollar yeni bilgiler aktariyorsunuz…
Sizin gibi yorulanlara emek, zaman harcayanlara ne desek, ne kadar desek az bile…

Ben o sebeple buna siz de dahil, ilk mesajda isimleri yazmamistim,
ari seven bir Türk olarak kendi adima tesekkur ediyorum…

Haaa bu nereye kadar devam edecek iste soru bu.
Forum yapimcisinin insafina, ekonomisine, zamanina kalmis bir durum, ben birakiyorum dese…

Benim icin sitede gördügüm en önemli eksiklik resimlerin özellikle eski resimlerin görüntülenmemesi…
Umarim ve desteklerim ki bu aksaklik bir sekilde son bulsun…

Web adresli bir site belki de cözüm , su anda söylemek zor örnek… iste 2 örnek
http://www.imkerhandel-schulze.de/imkereibedarf-bochum/index.html
http://www.immelieb.de
Bu iki sitede egitimcilerin enstutulerin destekleri ile bilgi veriyor…
Kisisel ve dolu dolu, youtube da videolari ile halkini aydinlatiyor…
Bizim neyimiz eksik, dünya 2. si olarak…

Erhan bey foruma hoş geldiniz.
Arıcılık konusunda bilgi ve tecrübeniz ne kadar, forumdan ne kadar istifade edersiniz bilmiyorum ama; Özellikle Alman ekolünün arıcılıktaki uygulamalarını araştırıp deneyip edindiğiniz bilgi ve deneyimleri bizlere aktaracağınızı ve ülkemiz arıcılığına katkıda bulunacağınızı umarak tekrar aramıza hoş geldiniz diyorum.

Erhan bey hoş geldiniz , bende siz gibi çok okuyup araştırıp mantık çerçevesinde kafama yatan şeyleri uyguluyorum maalesef ismini vermesenizde o bahsettiğiniz arkadaslarla çoğu arici arkadaşım muhattap olmuştur , bende dahil oyleki damızlık bi ariyi öve öve bitiremezler alırsınız hemen hemen 2 yada 3 katı para sayarsiniz bi sorun olur aradığınız zaman telefonu dahi cevaplamaya tenezzül etmezler hepsi için konuşmuyorum tabi çok samimi olan bu işin ticaretini yapan dürüst insanlari töhmet altında bırakmayayim, 8 yıldır arıcılık yapıyorum ticari bi beklentim hiç olmadı kendi urunlerimizi tuketip eşe dosta katkisiz bal verebilmek gayem , bu forumda arkadaşların ve usta abilerimin samimi ve gerçekten ariyi ve arici yi güçlendirmek ve bilgilendirmek amacı ile samimi olarak tüm sorularimizi cevapladiklarini düşünüyorum ALLAH hepsinden razı olsun tekrar Hoş geldiniz inşallah daha uzun uzun sohbet ve bilgi paylaşımında bulunuruz saygilarimla. …

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Erhan bey aramıza hoş geldiniz,benim bir hafta önce yavru çürüklüğü meselesindeki söylemek istediğim çoğu şeyi söylediniz,maalesef her yeniye karşı hep eskide kalmış arıcılar var,teknoloji yi takip edil,teknik arıcılığı uygulamalıyız…

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sayin Güloglu, Yücekaya, Akyüz hosgeldin mesajiniza tesekkur ederim
Sayin Güloglu size Avrupa ariciligini bilerek söyleyebilirim ki,
Türk ariciligi son derece SAHIPSIZ…
Alman ekolu dediginizi acmak gerek…

Aricilar aynidir, bildikleri uygulamalar pek fark göstermez bir ana bal akiminda yeterli arin yok ise, nufus kalabalik degilse balin eksik olur. Nufus ne ile olur koloni yönetimi, saglikli hijyenik bakim, iyi secim bir ana, ariyi basibos birakmamak ile olur…
Belirli hastaliklar karsisinda ne yapman veya ne yapmaman gerekliligi arici tarafindan zaten bilinir…
Ve biliyorum eminim ki bizim hic de kücümsenmeyecek bir aricilik kültürümüz vardir…
Simdi o ekolden bahsedeyim… Celle Bienen Enstütüsü eyaletindeki aricilara program dahilinde
ana ari dagitir…Evine 50 km uzaktadir…
*Arilarin ciftlestirilmesi icin kontrollu bölgeler olusturulmustur, ciftlestirme kutusunda götüreceginiz ana ari ve yanindaki arilar (cam duvarli kucuk bir kovandir) erkek ari olmayacak sekilde kontrol edilir erkek arilarin safligi korunur, F1 ler böyle takip edilir…
*Adada ciftlestirme bölgesi kurulmustur, gene ayni kontrollu ciftlestirilir (Insel königin) 5,50 euro ana ari basina fiyat, http://images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.bienenzucht.de%2Fbilder%2Fm_baukontrolle.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.bienenzucht.de%2Fmerkblatt%2520inselbeschickung.htm&h=505&w=800&tbnid=kOwD8_JZDOFspM%3A&docid=8E9X4s-Xpv7PxM&ei=us6FV_OcMefKgAaezZuIDw&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=689&page=7&start=123&ndsp=20&ved=0ahUKEwjz4cft1-_NAhVnJcAKHZ7mBvE4ZBAzCDUoGTAZ&bih=691&biw=1205

http://www.bienenzucht.de/inselbel.htm
Ve *suni tohumlama ile kontrollu üretim.
Bunu da istegen egitim almis ögrenmis olan, aletini bulunduran, belgeleri ile destekleyen her kisi yapabilir…Yok ögle zorluklar, sacma dayatmalar…

Simdi gene kontrol geldi bakin her üretici bir kontrol numarasina sahiptir ve bu kontrol numarasi ile üretim yapar TC nosu gibi bir sey, adaya bu numara ile girer, veya bu numara ile bölgede ciftlestirir arisini, veterinere zaten bildirim yapmistir bile, görevli gelir bakar ortam pis mi, yanina cöplük, lagim, atik isleme var mi, hasta kovan vb olumsuzluk var mi, daha yolun basida kontrolu yapar…Iste devlet destekleri bunlardir… Niye sahipsiz dedim belki biraz anlamissinizdir…

Buckfastin fiyatlari ve ureticisi ve kod nolari icin http://images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.imkerei-kuenzel.de%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F10%2FShop_bee-queen.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.imkerei-kuenzel.de%2F&h=972&w=1296&tbnid=FLmLp9UhYNMr7M%3A&docid=o13UKzYHl2LXEM&ei=XsiFV66ULsuNgAaL8IK4Cw&tbm=isch&iact=rc&uact=3&page=1&start=0&ndsp=22&ved=0ahUKEwiuu5_l0e_NAhXLBsAKHQu4ALcQMwgqKAYwBg&bih=691&biw=1205
Bakiyorum da Türkiyede herkes Buckfast üretiyor… Yahu sen nasil üretim yapiyorsun …
Bunun safi, bunun erkegi, bunun üretilmesi 1 kereye mahsustur… al kullan at modelidir, Toplama bir aridir, verimlidir ama 1 kereye mahsustur…
Saftan ürettin hangi erkeklerle ciftlestirdin… Alan arici kendi anasini üretemez, üretse de sapma yapar… (Ana arinin saflik derecesi kanadindaki bir damardan anlasilir)… Falan filan …

Bal ürettin… Senin bir kimlik numaran bulunur, bir egitim alirsin, en basitinden bal dolumu esnasinda ortamda su bulunmamalidir, ölcüm yaparsin baldaki su orani 16-18 yüzde ile siselenir. Agzinda sigara, camur gibi eller, üst bas pis icinde, yavrulu cerceveden bal alamazsin, tahlilde mutlaka cikar…Balini doldurup kod nosunu son kullanimin yazip aslan gibi satarsin, hediye de etsen bu bilgiler etiketler olmak zorundadir…

Iste Alman ekolunden size örnekler… Türk arici soruyor abi serbet verdim bala karisir mi coluk cocuguma yedirecegim…Zaten o serbet kabi yada meyden serbeti 8 ay duruyor ortamda… onda bile ucuz seker kullaniliyor o da ayri mesele, kadinlarin agda sekeri vardir, fabrika satar ucuz yollu sekerdir… Ari bala karistirmasin olacak sey mi bu … Sen bal mi üretiyorsun yoksa recel mi… Ariya belirli durumlar haric yemleme yapilmaz… Yemleme ile BAL üretilmez… seker yedirme yavru cürüklügüne sebeplerden biridir.
O yemleme de arinin tüketecegi miktarda olup satisa cikmaz…
Iste Alman ekolu, simdi sorgulanmasi gereken aricilar mi yoksa devlet mi cevabini siz verin…

Bakin normal adada ciftlestirilmis Bckfastin soy agaci… Anasi babasi kiz kardesleri verim filan… Buckfast üretenlere satanlara sorun bunlari cok iyi bilirler…Hele Türkiyede…

http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/B76(TR).14.html

Bunlar da dünyada ki Bucfast üreticileri…
Bakin bakalim hic Türkiyeden kimse var mi…
Ama catir catir üretim yapip bu isimle satis yapan var…
Nasil oluyor, niye kimse dur demiyor…
Iste kontrolun önemi…
INSANLARI KANDIRIYORLAR…
Her zaman oldugu gibi.
Yazik bu ariciya … Hemde cok yazik… Sahipsiz…

http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/vge.html

erhan bey öncelikle hoş geldiniz,  bu sitede arı ırklarının reklamını yapanlar zaten çok benimsenmiyor. arıcılara kendi arılıklarında seleksiyon yaparak iyileştirme öneriliyor.
   ıslah çalışmaları zaten bireysel olarak çok zor. devlet eliyle, üniversitelerin ve  arıcıların katılımıyla ortak çalışılması gereken bir konu. 
   benim görüşüm arıcıların hastalıklarla doğru mücadele ederek ve koloni yönetimini iyi yaparak verimde çok güzel sonuçlar alabileceğimiz .

Ari irkindaki seleksiyon ile basari bir yere kadar gider…
Arap yaris atlarindaki durumu dusunun…
Saf kan derler, parayi basar alirlar, neden.
selekte etseniz de ayni verimi alamazsiniz, onun icin.

Elinizdeki en uyumlu irki, en verimli kullansaniz, selekte de etseniz,
bir saf kan, verimi tescillenmis bazi ari irklarinin verimine ULASAMAZ…

Uyum icin önce iklim, sonra flora, sonra da irk öne cikar…
Siz esege altin semer vursaniz, en baba saf kan at ile ciflestirseniz,
önüne her gün arpa elma koysaniz, amazon ormanlarina da koysaniz,
at olur mu, cikan, katir olur.

Ve bizim aricimiz bunlarla vakit kaybeder… Kendi anasini üretecek arici bunlari bilip düsünmeli… Ne sebep ile avrupada bunca enstutu kurulmus , o zaman hic kurulmasin masraf niye, herkes islah sonucu kendi anasini yapar.

Bakin dünya global, bilgi internet ile cok hizli yayiliyor,
bu selekte edilmis arilari (secme arilari) nasil verimli hale getirip kullaniriz yerine, hazir üretilip saf hale getirilmis, bölgemize uygun ariyi neden kullanma yoluna gitmiyoruz, benim sorum bu…

Yoksa bir Italyan arisi, Israil arisi, Carnica arisi, Kafkas arisi vb bize niye uzak oluyor da, biz selekte ile ugrasiyoruz…
Bu kontrolu devlet yaparsa saf verimli irklar halkimiza ulasir…
Yapamiyorsa anlasirsin bir veya birkac üniversite ile enstutu ile devletler bazinda, hic kimse de üretilen satilan arinin marka ve modelinden kusku duymayacak sekilde arisini satin alir, kullanir,
haa ondan sonrasi sana kalmis ister üretim yap,
ister sat… Alan varsa, alan memnun; satan memnun…

Verimli irkla calismanin tadi cikar. Ürünü bol olur …
Bosa kurek cekip ugras yerine, verimi tescilli hayvan kullanalim…
10 kilo süt veren anadolu inegini hangi bogaya katarsan kat, selkte et en pahali yemi koy önüne, istersen yirtin, salona al besle ama 40 kilo veren holschtein inegi olamaz…

Iste Alman ekolunden size örnekler… Türk arici soruyor abi serbet verdim bala karisir mi coluk cocuguma yedirecegim…Zaten o serbet kabi yada meyden serbeti 8 ay duruyor ortamda… onda bile ucuz seker kullaniliyor o da ayri mesele, kadinlarin agda sekeri vardir, fabrika satar ucuz yollu sekerdir… Ari bala karistirmasin olacak sey mi bu … Sen bal mi üretiyorsun yoksa recel mi… Ariya belirli durumlar haric yemleme yapilmaz… Yemleme ile BAL üretilmez… seker yedirme yavru cürüklügüne sebeplerden biridir.
O yemleme de arinin tüketecegi miktarda olup satisa cikmaz…
Iste Alman ekolu, simdi sorgulanmasi gereken aricilar mi yoksa devlet mi cevabini siz verin…
[/quote]
kesinlikle katılıyorum,şurup verilecek ise sulandırılmış bal versin şerbet şekerinden daha iyi,illaki karışıyor…

Bakin dünya global, bilgi internet ile cok hizli yayiliyor,
bu selekte edilmis arilari (secme arilari) nasil verimli hale getirip kullaniriz yerine, hazir üretilip saf hale getirilmis, bölgemize uygun ariyi neden kullanma yoluna gitmiyoruz, benim sorum bu…

erhan bey ben kısıtlı bilgimle, kendi mantığımla cevap veriyorum, eminim bir çok usta arıcı  farklı görüşler sunar.  bölgemize uyumlu saf ana arı vardı da biz mi kullanmadık ( alıntı bir cümle gibi oldu biraz ;D) 
   holschtein ineğini getirsem karadenizde otlatsam aynı verimi alabilir miyim, tabi ki hayır. verim arttıkça adaptasyon yeteneği düşer, hastalıklara direnç düşer. bu kesin bir bilgi. bu çalışmalar yapılacaksa ülkemizde yapılmalı ve gen kaynakları muhafaza ederek yapılmalı.

Yukarida yazdim,
Uyum icin önce iklim, sonra flora, sonra da irk öne cikar…
Sizin holschtein inegi yerine kullanabileceginiz iklim ve floraniza uygun bir cok irk vardir emin olun…
Türkiyenin bir cok bölgesinde (Mugla, Ege, kars, Karadeniz, vb) lokal iklim ve bitki türü vardir. Ve bunlara uyumlu daha verimli irklar da vardir , dünyada tek özellikli bir bölge degil ki Karadeniz, size holschtein degil de BROWN SWISS önerilir… GUERNSEY veya baska irk vardir ayni iklim kusaginda yakin florada bir sürü irk bulunuyor ve verimi bizden yüksek irklar iceriyor.

Dünyada tek karadeniz yok emin olun…
Mesela alplerin güneyinde yetistirilen Carnica Rosenthal benim de kullandigim bir irktir acin bakin bakalim nasil bir iklim ve florada yetisiyor sogukluk yükselti yagis bitki cok yakin karadeniz degerleri tasir peki bu ariya sans verildi mi… Hic arastirildi mi veya arastirildi da halka söylendi mi …
Ama ben bu global dünyada sadece kendi irkimla calisacagim derseniz, ona bir sey demek bana düsmez.
Karadenizde üretilen arilarin verimi konusunda bilimsel degerleri belki Karadeniz üniversitesinde bulabilirsiniz… Varsa tabii
Verim uyum konusunda arastirma yapmadan denemeden veya denenmisi kullanmadan karsi olmak bana göre degildir ve bizim ülkede yapilan gen kaynaklari muhafaza edilerek yapilan calismalar kusura bakmayin ama bana pek inandirici ve dogru gelmiyor (yapiliyor mu onu da bilemem) Ama ceviz konusunu iyi biliyorum, yapilan sahtekarliklar ayyuka cikti…
Mesela simdi varoa toleransli ari üretildi (Türkiyede degil ) …
Siz karadenizde bunu kullanamayacaksiniz, neden cünkü sizin yöreye iklime uygunlugu yok diye… Bu olamaz.
Biliyormusunuz bilmem ama CAY da karadenizli degildir, arastirin isterseniz…

Siz Karadenizlilerin özellikle sag taraf Rize Ardesen Hopanin Artvin insanlari cok güzel olur, kizlari sarisin renkli gözlü, boylu poslu, erkekleri yapili, ince uzun ve karadeniz burnu yoktur…
Bunlar da Karadenizli, kavruk ufak tefek karadeniz burunlularla alakasi yoktur… Iste bu irk Gürcistandan Ruslardan bize gelen genler ile bu sekilde güzel olmustur. Aynisi Trakyada da vardir…Umarim anlatabildim
Capensi biene, Scutelatter biene, Nordische biene, Ligustica, hayatta bunlar da var…

aslında ben anlatmak istediğinizi anladım, sorunları zaten biliyorum diyelim. ama dışarıdan arı ithali dediğiniz şey yine de mantıklı gelmiyor. çekincemi  şöyle açıklayayım, türkiye tavukçulukta dünyada hatırı sayılı bir sıralamada. ama kendi ürettiğimiz bir yumurtacı ya da etçi tavuğumuz yok. dışarıdan ithal hep. arıları aldıktan sonra kendimiz  ırkları nasıl koruyup çoğaltacağız. işin o kısmı çok çetrefilli. arıcıların kendi imkanları ile yapabilecekleri bu bağlamda sıkıntılı gibi. yapılabilir bir yol bulan olursa saygı duyarım.

Alper bey bende sürekli yurt dışındaki arıcilarin videolarını izliyorum

hakaten kiskanmamak elde deyil

Bu sene için almanya farnkfurttan 2 ad. Carniol getiririm

2 adette gebzeli bi aricidan 2 adet carniol getiririm

Sonuç olarak tüm param boşa gitti

Analari benim arılara ne yaptıysam kabul ettirmedim

Verdiğim parayami yanarsin yıkılan hayallerimemi

Kesinlikle katılıyorum bu işi devletimiz gerekli Bakanlığı el atıp universtelerdende bu konuda yardım alıp kendi Arımizi üretmeleri lazım

İnşallah bir gün ıslah edilmiş verimli ve sakin arılarla bizde çalışırız. .

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bakin size söyle anlatayim,
elimizde bir irk ari var veya koyun veya keci veya sigir…
Bunun verim parametresi sudur, elde edilen ürün, hastaliklara direnc, bakim kolayligi, uretim…
Yumurta irki bir tavuk varsin ki yabanci olsun, biz bunu üretip kendi kisir irkimizdan fazla verim aliyor isek, bakiminda beslemesinde, uyumunda sorun yasamiyor isek neden kullanmiyalim…Adi ayse degil de susan olsun…

Kendi koruyacagimiz irk verimsizse (neticede herkes parayi kovaliyor) ne demeye cogaltip kullanalim…
Varsin verimli irkla calisalim…Caba ayni verim fazla…

Kaldi ki hibrit olmayan bir ari üretime de cevap verir, verime de, arici gene ayni…
Ama calistigi hayvan verimi bol, bakimi, hastaligi kendi irkina göre daha basarili ise eski irka bu israr niye anlamiyorum…

Örnen zanen kecisi…
Bizim Anadolu kecisi ile ayni degil…
Ama verim ve üretim icin pek de güzel cevap veriyor…
Dünyada artik koruma diye bir konu kalmiyor … Kapali kalan disarida kaliyor, bu lafimi unutmayin…Globallesme internet cok önemli
Kendi irkini degil verimli irki korumaya adapte olmaliyiz, cünkü verim alinan irk bu, digeri bana göre müzelik. Zaten irklar icinde dogal seleksiyon vardir, basarili irk hayatina devam eder. O sebeple korkmayin derim…
Bakin bu gün hibrit tohumlar var, üretiyorsun ama tohum alamiyorsun… Bu konu iste ap ayri bir konu…

Arida hayvancilikta böyle degil…
Anasini da erkegini de üretebiliyorsun gelen arinin…
Yeter ki ön arastirmasi iyi yapilsin, parayi degil milletimizi düsünsünler, gecen gazetelerin birinde okudum 100.000 bas hayvan geliyormus Türkiye ye… Sebep bizde yeterli hayvan olmayisi… Neden verimsiz hayvan…Üremesi yemi, bakimi, ancak kendini idare ediyor… Ari da getirilsin devlet eli ile, bizim caliskan tasi siksa suyunu cikaran insanlarimizin ne eksigi var bunca zaman verimsiz saldirgan kovana baktilar. Ben evin bahcesinde kovan basina aldigim verimin aynisini Türkiyedeki aricilarda da görmek icin yaziyorum burada , umarim birileri okur da kafasinda soru isareti kalir…

Erhan bey

Arılığınızı görmek istiyoruz,

Kendinize bir arılık açarsanız ve resimleri bizimle paylaşırsanız,daha faydalı olur diye düşünüyorum.

Ana kabulunde burda cokca yazilmasina ragmen, en büyük yalnislardan biri acele davranmak oluyor…
Bu acele anayi kovana yanlis yere koymaktan, yanlis zamanda koymaktan,
beslemeden, yumurtadan, sahte anadan, kokudan bir cok etkenden olabilir en dogru yöntem ana öldürülür, kovana atilir. 5 gün sonra acilir memeler bozulur, ertesi gün tekrar acilip meme kontrolu yapilir, kapali yavrularin üst ortasina saat 11 gibi tarlacilar disarda iken sikistirilan ana kafesine sekerli veya balli su fisfislanir kek kismi acilmaz, ertesi gün kontrol yapilir kafesi isirir hareket varsa beklenir, ne zaman ki arilar sevgi ile anaya sarmak ister o vakit ana kek kismi acilir, bu arada serbetle besleme yapilan ve 5 gün kesinlikle dokunulmayan kovana ana kabul olur… Tabii ki ana ciftlesmis ve yumurta atmis olmalidir…

Sayin Tural
Kendinize bir arılık açarsanız ve resimleri bizimle paylaşırsanız,daha faydalı olur diye düşünüyorum.-

Bunu anlamadim kendime arilik nasil acayim…
Kovanlarin durumunu mu soruyorsunuz onu yazayim, Segeberger strafor kovan kullaniyorum… resimleri burada var satin aldigim yer…

http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/280/XTCsid/01e2c5f6d5a23491034fe1d2e398da95