Tarımda Gen Kaynakları

        Arkadaşlar hayırlı akşamlar. Bu almanyadaki ana arı reklamı neden Türkiye anadolu arısı diye reklam ediliyor. Yoksa bizim nasıl yabancı ülkelerden gelen ana arılar güzel diye ragbet ediliyor diye Almanyadaki arıcılarada daha fazla ana arı satabilmek için Anatolica(anadolu) arısı deyip daha çok satmayı hedefledikleri içindir bence. Ancak bir gerçek varki bizim ülkemizdeki yerli ırklarımız korunsa ve korunması için mücadele veriyorum. 
       Trakya Edirne ENEZ ilçesinde Boz ırk dediğimiz Pilevne ırkı, Balkan savaşı resimlerinde görürüz beyaz renkli öküzler. Bu pilevne ırkının tohumlarını israil biriktiriyormuş.
       Montofon dediğimiz yerli kahve renkli  ineklerimiz,
       Kars ve Erzurum yerlisi,   Artvin karası, Kırşehir nevşehir boz yerli ırkı. Ağrı ığdır Küllüsü , Bunlar benim bildiklerim yerli inek ırkları. Devlet bunları korumuyor. 
       Koyunlarda. Karaman konya ırkı. Çeşme Kıvırcığı, Trakya Sakız ı Kastamano merinos u 
       Keçilerde, Trakyada Maltıs ırkı 5 yavru yapar.  Ancak devlet yerli ırklarına teşvik vermeyip yabancı ırklara teşvik veriyor. 
       Bugday , Mısır da da Patates, Sarmısak tada böyle 

Kastamonudaki kılçıklı kırmızı buğday değerli kanser ve şeker yapmayan tek buğday olarak biliniyor. Kastamonu sarmısak ta öyle daha bir çok şey yazabilirim.
devlet desteği olmayan ne ırkı olursa olsun. bitmeye yok olmaya mahkumdur.
Dikkat ederseniz yerli değerli ırk ararken Anadolunun fakir hücra köylerinde ararız. Sadece arı da değil diğer bütün aradıklarımız her şeyi fakir gariban kalmış veya öz değerlerine sahip çıkan insanların yaşadığı yerlerde ararız. demek oluyorki. Eski değerlere sahip çıkan insanlar, para kazanan veya kazanma peşinde olmayan insanlardır.
Neyse canım sıkkın iyi yazamıyorum. Çünkü devlet herşeyi özelleştirdi. Neden özelleştirdiğini kendisi de bilmez. Devletin, devlet olma amacını unutmamalıdır.

Herkes arıcılık adına elinden geleni yaparsa azda olsa ama doğru olarak muhakkak yerini bulacaktır.

Hasan bey, bilginizi tazelemekte fayda var.
Gerek keçi ve koyunda olsun gerek yerli ırk sığır, mandalarda olsun, Tarım bakanlığının koruma ve ıslah planları var. Hatta ekstra destek veriyor.
Mesela damızlık manda üretecek çiftlikere hayvan başı 500 tl destek + faizsiz işletme kredisi + %50 hibeli yatırım kredisi veriliyor.

Koyun ve keçiler için araştırma enstitüleri var. Islah ve saflaştırma çalışması yapıyorlar. Karacabeydeki çiftliği bir gezmenizi tavsiye ediyorum. 10 Numara kıvırcık hayvanlar var orada.

Bu yıl Kocaeli İl Tarım Müdürlüğünün Boz ırk ıslah projesi bu sene başlıyor. Bakanlıktan 40 bin liralık kaynak aktarıldı.

AMa biraz geç kalındı, biraz değil bayağı geç kalındı. o ayrı

Aklınıza gelmeyen hayvan ırklarımızın yayılma alanlarında korunması ve geliştirilmesi için tebliğ ve destekler var.

Aşağıdaki tebliğde var.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120717-11.htm

Bulunduğum yerde Ankara Keçisi için yetiştiriciler destek parası alıyorlar. Çiftçinin taahhütleri de var, her kırkılan hayvanın yapağını tek tek tartıp kayıt bile tutuluyor.

Arılardan sadece Kafkas ırkı koruma altında.

Bitki çeşitleri de koruma altında. Lisanslı çok çok fazla bitki türümüz ve çeşitimiz var.

http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Bitkisel%20Üretim/Tohumculuk/Islahçı%20Hakları/Korunan_CesitList.pdf

Batıya göre gelişmelerimiz geri ama yitirmeden koruyacak ve korunan epey gen kaynağımız var. Sahipsiz değiller.

Tohum ihracaatımız da yıldan yıla arttığına göre gelişme var demektir.

http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Tohumculuk/Tohumculuk-Istatistikleri

Adem bey,Trakyada Tekirdag bölgesinde de bir alan korunmaya alinmadimi ?

Muzaffer abi, bir de havza bazlı tarım destekleri var. Amaç bitkisel ürünlerin ekolojik olarak yetiştirilmesinin en uygun olduğu bölgelerde üretilmesini teşvik etmek. Bunun yanında bir ürün konusunda uzmanlaşma, örgütlenme, pazarı geliştirme ve üretimin daha iyi planlanması gibi amaçları var.

http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.14262&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=havza

Tarım havzaları oluşturuldu.

http://www.tarim.gov.tr/Konular/Tarim-Havzalari/Tarim-Havzalari-Haritalari

Mesela, aşağıdaki linkte Trakya bölgesinde, son sayfada Meriç Havzası ve Kuzey Marmara Havzasında ürün farkı desteklemesi verilen ürünler görülmektedir. Bu iki havzada Yağlık Ayçiçeğine ürün farkı primi ödenirken, Doğu Karadeniz Havzasında prim ödenmez.

Orta Anadolu havzasında nohuta ürün farkı primi ödenirken, Meriç havzasında nohuta aynı prim desteği verilmez.

Ürün fark desteklemesi, bazı ürünlerin satışını gösteren mustahsil makbuzunun tarım teşkilatına dilekçeyle verilmesiyle ödenen desteklemedir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150408-13-1.pdf

Hayvancılıkta da var.

Çanakkale ve Edirne’de Boz Sığır Irkı,

İstanbul ve Kırklareli’de Kıvırcık Koyunu,

Tekirdağ’da, İstanbul’da Anadolu Mandası Irkı,

Çanakkale’de Gökçeada Koyunu, Karakaçan Koyunu.

Aşağıdaki linkte, şehir isimlerini aratınca (arama kısayol tuşu: CTRL+F) korunan hayvan ırklarını görebilirsiniz,

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120717-11.htm

Bahsettiğin yer Kırklareli’de abi.

[b]https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4375.msg229620#msg229620[/b]

Tesekkürler…

Moderatörümüz ilgilenirse…

         Hayırlı günler değerli arıcılık ailesi. Tüm arkadaşlarım içimden gelen sevgi ve neşeyle selamlıyorum. Arıcılık güzel olduğu gibi bu ailede olmak daha güzeldir. İnsan kitap okurken nasıl zevk alıyorsa, bu arıcılık bilgilerini hem zevk alarak okuyor, hemde mutlu oluyorum. Fazla yazma zamanım olmadığı gibi okumakla yetiniyorum. 
        Şimdi yerli tohumları biriktirmek ve halkın elinde olmasını sağlamak için her tanıdığımızdan hangi ürün tohumu olursa olsun alıyorum. çevremdeki arkadaşlara dağıtıyorum. Ancak işlerimizin yoğunluğu veya şöyle söyleyim. Yarın a plan yapamadığımızdan dolayı bitki ve arıcılık konusunda zorlanıyoruz. Çünkü yarın ne ile karşılaşacağımızı bilemediğimizden ileriye dönük planlarımızda aksama oluyor. Zamanında ekemediğimiz yerli tohumlar ziyan oluyor. Bende elime geçirdiğim yerli tohumları çevremdeki kişilere dağıtarak çoğalmasına katkı sağlıyorum. 
       Çevrenizde yerli olabilecek tohumları alıp bana kargo ile gönderebilirsiniz. Tohum ve kargo parasını karşılıyorum. Yerli ayçiçeği (Gündöndü) tohumu arıyorum. Artık yerli tohumların halkın eline geçmesini sağlamak istiyorum. 
       Yerli ırkların devlet tarafından korunma altına alınması çok sevindirici. Birde korunma altından halka yayılma aşamasına geçilse 
      Bitki veyi Hayvan ürünlerinde yabancı ülkelerin hep çok üretme taktiği vardır. Hayvanda çok süt verme, Bitkide çok ürün alma. Ancak kaliteli ürün ve süt değildir. Sadece posa bizim yerli ürünlerimiz çok değerli vitaminler içerdikleri kesindir. O yüzden yerli yaşamalı.