Tarlamı Arılık Yaparsam

Arkadaşlar yarın köydeki tarlamın çevresini belirlemek için tapu kadastrodan gelecekler. Etrafını tel örgüyle çitiletmek istiyorum. İleriye dönük arılık yapma ihtimalim var. Arılık yapacak olursam ne gibi bilgilere ihtiyacım olabilir ? Öğrenmemin iyi olacağı bilgiler var mı ? Nelerdir ?

Çok rüzgar almayan bir yer olmalı (az rüzgar gerekli ki arılık nemi az olsun)

Yerleşim alanına yakın olmamalı

Ulaşımı kolay olmalı

Arıların uçuş yönünden yol geçmemeli

Çok nemli arazi olmamalı.

Güneye bakan eğimli arazi daha uygundur

Arılık karşısında kuzeye bakan büyük bir alan olmalı.

Arılıkta süreli akan su bulunmalı.

Tuvalet bulunmalı.

Ooo murat hocam nerede böyle bir yer şaka bir yana güzel anlatmışsınız
şimdi benim eksiklerimi daha net görüyorum

Tamamdır Murat Abi.

Çok Nemli Arazi derken neyi kastettin Murat Abi ?

Arılık karşısında kuzeye bakan büyük bir alan olmalı. ’ derken arılığın önünün açık olması gerektiğini mi vurguladın abi ?

Tabanı çamur olmayan arazi.
Bazı arazilerde su kaynakalrı vardır, baharda su sızıntısı olur, nem kovanları etkiler.

Kuzeye bakan arazilere güneş eğik vurduğundan topraktaki nem uçmaz, sürekli çiçek vardır.

Arılığın karşısında kuzeye eğimli arazi olması iyidir.

Birde o tarlaya korunga ekseniz tadından yenmez.

Murat Abi söylediklerin rehberliğinde Hekimdağ tarafında bir arılık kurmaya karar verdim. Hekimdağ bölgesinin kötü yanının rüzgarının biraz fazla olduğu yönünde fikir belirtenler oldu. Bu konuyu aydınlatır mısın ? Rüzgarı az olan dere yatağı gibi biryer bulmanın isabetli olacağı söylendi. Bunu nasıl belirleyebilirim ?

Ah hocam o konulara hiç girmeyelim. İşimizi düzgün yapalım.Bize rehberlik yapan iyi insanların değerini bilelim.

profiline baktım, 10 tane arısı olan ve arıcılığı da kovanları evinin önüne koyarak bal almaya çalışan bir arıcı nın dediğini hayretle okudum, , Arıcılığı kendi evinin önünde yapıldığını sanan kişiler ile gerçek anlamda arıcılık yapanları ayırmak gerekir, (bu ara bende gerçek anlamda arıcı değilim, benimkisi hobi ) Arıcı geçim kaynağını arı iş ve işlemleri ile yapan, bal alımı ile sağlayan ve bu nedenle evinden, ailesinden zorunlu olarak ayrılan belki 5 yada 6 ay evine uğramayan ve çok türlü zorluklar ile karşılaşan, nafakasının peşinde koşan, ve bu iş ten başka bir geliri olmayan gerçek anlamda arıcılar ın uğradıkları zorluklar için yetkililerin bir çare bulması için gereken çaba nın bulunması için arıcılar için köy dışında, köylü yada tarla sahibinin tarlasının dışında mülkiyeti hazineye ait olan yerlerin belirlenmesi ve arıcılara bildirilmesi ile mümkün olunacak yerlerin tespit edilmesi gerekir, diye düşünerek bunu dile getirmek gerekir, her kes tarafından bilinirki, tüm köylerin sınırlarını belirleyen arazilerin özel mülkiyet olmadığı, çoğunluğunun hazine arazisi, yada tarlası olduğu bilinir. ama bir şekilde sahiplenme olunmuştur. ve bu sahpilenme sonucu arıcının arılarını konaklamasına karşı koyarak doğal ortamda kendiliğinden oluşan çiçeklerden faydalanmayı engelleme yoluna gittikleri bilinmektedir. halbuki çiçekler zaten kısa bir süre sonra kurumakta, arılarda bir fayda bulmamakta, bu nedenlerle yetkileler tarafından arıların bal alabilecek yerlerin belirlenmesi için çaba gösterilmeli, halbuki BAL MİLLİ GELİR dir, tüm topluma ve ülkeye faydası var, ekonomiyi canlandırır, ülkeye ekonomik katkısı olur, bir çok kişinin geçim kaynağıdır, işsizlik sorununun kısmen ve geçici de olsa çözer, bu nedenle ve her bölgede hatta her il de bal alımı için elverişli olan yerlerin yetkililerce belirlenmesi gerekir, bu yerlerde arıcıların konaklanması sağlanmalı, köylü yada tarla sahipleri ile karşı karşıya gelmemeleri için önlem alınmalı, derken, vay benim tarlam, benim balım, benim çiçeğim, diyen şahısların da arıcıları rahat bırakmalı sağlanmış olunacak , diye düşünmek gerekir,
İletiyi düzenle

Arkadaş ne demişti ki şimdi :frowning:

hangi mesajı okusam sizin mesajı görüyorum Hasan bey,

tek bir konu başlığında açıp yazın bence veya kendi arılık sayfanızda yazın, bu tür bombardıman iyi olmamış…

tabi ki sorununuz olacak ve paylaşacaksınız ama her konu başlığına yazmayın bunları lütfen…

‘‘Arıcılık yönetmeliği’’ başlığında İzzet beye verdiği cevabı yanlışlıkla Görkem beyin konusuna da yazmış, karıştırmış konuları heralde Hasan bey

Hekimdağ da her yıl bal olmaz oradan başka yer bak.

Daha önceki önerilerimi unutma.

Önerilerine önem veriyorum.

Bugün Hekimdağ Mihalgazi Mutalıp bölgesini gezdim.

Uludere veya Eğriöz veya Taşköprü(karadere ile aynı diye biliyorum) bölgesini mi önerirsin ? Hangisine öncelik vereyim ?

Önceki önerilerini unutma derken hangileri ?

Bunların içinde en iyisi Eğriöz, sırasıyla Uludere Taşköprü, Tekeciler, Avlamış, Behçetiye.

Ama sana yine kendi köyünü öneririm.

Git-Gel alacağı süre 1 sefer için eğriöz’e göre 1 saate yakın fazla. Haftada 3 kere gittiğimi düşünsem haftada 3 saat boşa giden süre. Bu yüzden daha yakın biryer düşünmüştüm.
Murat Abi bildiğin nedir neden köyümü öneriyorsun ? Özelden mesajda atabilirsin.