Sayın mustafa kemal alkoç:
Ülke adı belirtmemişsin ama, görünüm olarak bu uygulama Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde yapılıyor.
Forumda Halil Öner’in yapmış olduğu kamyondan hiç bahsedilmediğini gördüm. Konu eski ama bilmeyenler için aşağıdaki linki veriyorum.
- dakikadan itibaren sistem anlatılıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=KLf-ccoFqmQ
Selamlar,
Traktörlerin çektiği römorklara kovan koymak için rampalar yaparak bu işi çözmüşler. Ancak bu römorkları traktörlerle uzak yerlere götürmek zaman alacak. Hızlı giden Minibüs arkasına takılacak gibi daha hafif yapılmalı. Her tarafa rahatlıkla gider arıları indirmeden balı alır taşımakta zorlanmazsın.
Merhabalar,
Gezgin arıcılık yapan arkadaşlar, neden bir kamyon alıp kasadan kovanları indirmeden bu işi yapmazlar !
Düşüncem,
bir kamyon almak
kasasının uzunluğu 8 metre, genişliği ise 3 metre
çift katlı 4 adet üst üste, yanyana da maximum 15 adet kovan konabilir…
raylı çekmeceler yapmak. toplam 120 çekmece. bu da 120 kovan demek…
kamyon kasasının her iki tarafına kovanlar dizildiğinde orta kısmı koridor gibi kalıyor Takribi 150 cm.
çekmeceler içeriye doğru çekilip, gerekli düzenlemeler yapılıp yerine itilir şekilde dizayn yapılır.
dolayısı ile, istediğiniz yerde istediğiniz sürede kalıp maximum verim sağlanabilinir.
Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum… saygılar
ticari araç vergilerini düşünürsen kamyon almak kiralamaktan daha masraflı olur bence belki tır kasasına yaptırıp taşıttırmak olabilir belki
Açık arazide bırakılan kovanlarımız bile çalınırken hazır yüklenmiş bir tır dorsesinin veya kamyonun yer değiştirmeyeceği garantisini almalısınız.
bu çalınma durumları hiç hoş olmayan durumlar
bunu yapanlar garanti kanı bozuk kişiler onlara yapılacak
pek fazla bir şey yok allaha havale etmekten başka,
gerekli cezayı alacaklardır,ağlayanın malı gülene hayır etmez.
burada bahsedilen kovan adeti oldukça fazla olduguna gore muhakkaki bekleyeni olacaktır
Yaptığınız uygulama taşıma kolaylığı yani indirme ve yükleme işi için elemen aramadan yapılacak arıcılıktır.
Az elemanla ve kısa sürede yer değiştirmek için uygundur.
Her uygulamanın artı ve eksileri vardır.
Sizin yaptığınızla hesap yapmışsınız 120 kovan alabiliyor, ama çok yapılan taşımalı arıcılıkta bir kamyona 300 - 350 arı kovanı konuluyor.
Sizin yaptığınız kovanlar sandık tipi olması gerekiyor yani yatay kullanımlı kovan olmalı ama arılar yatay çalışmayı pek sevmiyorlar.
Kovanların tamamı birbirine yakın olduğundan başka sorunlar çıkar.
Sandık tipi kovan olduğundan çerçeve yüksekliği genelde yüksek yapılır. süzmek için uygun makine bulmanız zorlaşır.
Bence güvenlik açısından daha iyi ama giderse toptan gider.
Birçok yerde kamyonu uzun süre parkedecek alan bulamazsınız. (Birçok çam bölgesinde olduğu gibi. )
Kovanları ise dağınık olarak yamaçlara koyabilirsiniz.
Bu konu önemli aslında eğer öyle olmasaydı Ünüversiteler bu konuya kafa yormazlar dı,bir çok arıcı kamyonla taşımalı arıcılık yapmazdı.
İşin acıklı tarafı şu bize örnek olacak bir proje yok,bizim ekonomimize uygun bir proje yok,bizim dağlarımıza uygun bir proje yok varsada başarılı olmuş bir proje yok.
Arıcılarımızın elindeki kovanları taşımalı sisteme uygun ,dorse,çekici veya herne ise hem taşıyan hem çekici hem dorsesi olan bir sistem olmalı
yemede yanında yat
İkna et, yapsınlar… http://turkar4x4.com.tr/tr/
Fiyatlara baktımda, cip alınsa hem çok daha ucuz hemde her türlü kullanıma açık
Önder ortada proje yok bu gibi büyük projeler çok tecrübe istiyor,deneme yanılma yöntemini uygulayamadan batırır adamı.
Bir küçük oksalid aparatında iş görmesine rağmen habire yeni gelişmeler oluyor.
Kovan plastik tabanını düşünsene her gün yeni modeller var,Apimaye bakmış rakip çok her rakibe göre bir model ve fiyat çıkarmış
Bizim gibi tek atımlık barutu olanların böyle projelerde işi zor.
Benim taşımalı arıcılık gibi bir kaygım yok fakat eğer böyle bir talep varsa, yurt içinden arz da oluşmalı diye düşünüyorum.
Linkteki araçlar çok pahalı çünkü özel amaçlar için yapılmışlar. Eğer sıradan zamanlarda arazi aracı gibi kullanılabilecek, arkasına uygun biçim ve ölçülerde tasarlanmış römork bağlanabilecek bir araçtan yüz tane satabileceklerini bilseler yaparlar.
Talep, kapitalizmin temel dürtüsü…
Önder burada keşfedilmesi gereken mevcut kovanların römork ile uygun bir şekilde taşınarak kullanılabilmesi olmalı.
Ekstradan çekicilere gerek kalmamalı mevcut çekicilerin işi bu.
Öyle bir sistem yapılmalı ki mevcut kovanlarımızı römork larla değerlendirmeliyiz,gerekirse yıllık bakım için indirilmeli,yüklenilmeli,arazide ki gibi
çalışma olanağı sağlamalı,tek sıra tek kat yirmi iki kovan alabilecek küçük lastikli römorklar,römorklu araçlarla bu işin içinden çıkılmalı.
Yükseklik sınırının 4 metre olduğunu sayarsak ,tahmini yerden yüksekliği bir metre olabilecek küçük lastikli römorklarda kovanlar için 3 m
yükseklik kalıyor bu alanda çalışma yapılmalı ,tek sıra 5 kat,22 sıralı kovan,römorkun tek yüzeyinde 110 adet yapar ,römorkun tamamı 220
kovan alır.Bu durumun bir sisteme dönüştürülüp çalıştırılması gerekir.Römorkun iç kısımda kalan alanı oldukça büyük bu alanda
değerlendirilip,arkadan dışa acılan bir sistemle kovan yerleştirme imkanı olabilir,tabi bu sistem üzerinde çalışacaklara ihtiyaç var
Römork boyutlandırılırken üzerine konulacak kovan sayısından önce, öndeki çekici düşünülmeli.
Önceki yorumlardan başlayıp bir römorka yüklenen kovan sayısı 220 ye çıktı.
Bence büyüklük için en uygunu Sayın İstemi Pektaş’ın römorkudur.
Römork büyüdükçe aracın dönüşü, kalkış ve duruşu, rampa tırmanma ve iniş olayları zorlaşacaktır.
Hocam linkdeki römorkları inceleyiniz.Dorse diyordum ama Devletimiz Römork olarak adlandırınca bende römorka döndüm
Tır çekicileri büyük römorkların çekicisi ,diğer römorklar özel küçük araçlarla çekilenler.
Önder beyle konuştuğumuz konu sistem uygulayıp büyük römorklar hayalim ve olmasını istediğim proje.
Temel sıkıntı, bana göre, özel tasarım kovanların gene özel tasarım römorklarla gezdirilmesi talebinden kaynaklanıyor.
Kazakistan’da yapılınca mantıklı… Yüzlerce kilometrekarelik ıssız araziler… Koy römorku, ikinciyi al başka yere taşı…
ABD’de binlerce kovan binlerce km yol katediyor ve genel olarak bizim arıcılarımız gibi kamyon - TIR kasalarına istifleyerek taşıyorlar.
Çok miktarda kovanım olsa ve bunları sürekli gezdirmek isteseydim, forklift + römork + baraka üzerine kafa yorardım gibi geliyor.