TELİ ELEKTRİKLE ISITARAK PETEK TAKMA

Mevsim yaklaştıkça arıcılarımız da ön hazırlıklarına başlıyor. Bir arkadaşımız mail atarak, petek takmak için teli ısıtmaya yarayan adaptör modeli sormuş.

Elektrik olan bir ortamda çalışacaksanız, almanız gereken cihaz basit bir TRANSFORMATÖR. 220 voltu 12 volta düşürecek ve 40-50 wat arasında olacak. Evde kullandığımız basit adaptörlerin WAT değerleri düşük olduğu için teli ısıtmıyor.

Ben evde Çin Malı bir spot lambadan söktüğüm TRANSFORMATÖR ü kullandım ve işimi gördüm. Piyasadan 10 TL civarında fiyata bulabilirsiniz.

http://i251.photobucket.com/albums/gg312/muratcakir/IMG_4168.jpg?t=1269266437

Arılıkta iseniz ve aracınız varsa en iyi yöntem arabanın aküsünden yararlanmak. Aküden uzatacağınız basit bir kablo işinizi çok rahat görüyor. Biz 1 turda 100 çerçeveye petek takıyoruz ve aküde herhangi bir azalma olmuyor.

http://public.blu.livefilestore.com/y1pvyha2sPEq-kCKVWgACQ0eEP1eqrZJKUIcIuTm7jiqXGNiY4FJU2YLA4J0M-MfCQv6mljsyFHkw8awxrkhverxQ/IMG_0005.jpg

http://public.blu.livefilestore.com/y1pnfd5qi-2EWoibOEdhtBRQHG-IVf3qbOiG3hjLa-tXvie2qOYPVCqoBEXvq_gy8WsqwuPxnOcq2-0t85C_4JxNQ/IMG_0018.jpg

İlk başlarda acemilikten ve süreyi ayarlayamamaktan dolayı bir kaç petek zayi oluyor. Fakat kısa sürede el alışkanlığı oluşuyor ve bu yöntemi bulandan Allah razı olsun demeye başlıyorsunuz.

Araç aküsünü kullanırken kaç saniye elektrik veriyorsunuz ? yaklaşık olarak.

araç aküsünün voltajını düşürmeden mi veriyoruz

Murat abi bu kullanılan transformatör 12 volt luk olması şart mı? daha düşük olanlarıda kullanabilirmiyiz?

Gürsel Bey,

Heralde 1-2 saniyeden fazla değildir. Uygulamada kablonun birisini mandal ile telin ucuna sabit takıyoruz, öbür kabloyu telin bitim noktasına deydiriyoruz. Telin ısınması ve balmumunun içine eriyerek girmesini gözlemliyoruz. Fazla ısıttığınızda zaten teller balmumunu kesiyor. Bir kaç denemeden sonra işin mantığı kavranıyor ve el alışkanlığı da oluyor.

Araç aküsüsünden doğrudan alıyoruz, zaten akülerin volt değeri düşük amperi büyük oluyor.

Ben 12 voltluk transformatör kullandım, arıcılık ekipmanı satan yerlerdeki cihazlar da sanırım 12 voltluk. Daha düşük volt teli ısıtır mı bilmiyorum.

Bir ayrıntı daha vereyim. Kullandığımız tel, ucuz olan galvenizli tel ise, 40 watlık transformatör yetiyor. Ama paslanmaz krom tel kullanacaksak, en az 50 wat olması gerekiyormuş telin ısınması için.

Herkese selamlar.
Ben yaklaşık altı senedir bu uygulamayı 12 volt 7,5 amperlik kuru akü ile yapıyorum.Taşıması kolay ve zahmetsiz.Bütün yaptığım uygulamalar,elimdeki mevcut imkanları değerlendirmek olduğundan bilgisayar ağında kullandığım güç kaynaklarının yedek akülerini kullanıyorum.Eğer yenisini almayı düşünürseniz 16-20 TL arasında değişiyor.Akü’yü bir sefer şarz ettiğinizde veya ettirdiğinizde
bir sezon işinizi görecektir.Uygulama esnasında kabloların uçlarını petek telinin uçlarına değdirdiğinizde ısıdan uzadığını görüyorsunuz,bu arada telleri temas ettirirken boşluk yaptırmadan parmak uçları ile yapabilirsiniz bir veya iki saniye yeterli geliyor,fazla tutarsanız tel kızarıyor peteği kesiyor,elinizin yanmasıda cabası.Bu işlemi yaparken dikkat edilecek husus,çeçeve deliklerinin her sırasının aynı hizada delinmiş olması,(bunun da kolay metodları var)aksi taktirde temel petek aynı anda tellere temas etmediği için tele değen kısımlar yapışıyor,boşta kalan kısımlar yapışmıyor.Bu işlemleri yaparken basit bir tezgaha ihtiyaç olacaktır bunun için çerçevenin içine girecek boyutta 18 mm’lik(sunta ve mdf benzeri malzeme olabilir)bir parçayı daha geniş bir malzeme üzerine monte edin,temel peteğin 1 cm’lik kısmını çeçevenin eşik veya eşek dediğimiz kısmına bir çıta yardımıyla sıvayarak yapıştırın.Bu uygulamayı yaparken hava sıcaklığı temel petekleri yumuşatacak kadar ısıtması gerekli aksi takdirde petek sıvama işlemi zor oluyor.Bazı arkadaşlar 1 cm’lik petek kaybını göze almadıkları için önce peteği yapıştırıp eşiğe değen kısmını erimiş balmumu ile ayrı bir işçilik yaparak bitiriyor.Telli kısım altta petek yukarda olacak şekilde,teller aynı eksende ve gergin ise üzerine baskı uygulamadan kendi ağırlığıyla gömülüyor.Bahsettiğim işlemler karmaşık görünebilir fakat uygulamaya başladığınızda zaman içersinde kişinin melekeleri gelişiyor.En büyük kazancınız kovanda,bozuk,arının örmediği ve kesip attığı bir petek görmüyorsunuz.Bol ve verimli bir sezon geçirmeniz dileğiyle,Mehmet Gençünal.

Murat bey teşekkürler, kafama takılan bir şey daha var. Çıtalara takılan teller
konusunda. Bu telleri çıtaya paralel alarak bağlamak sağlıklımı ?
Ben bu şekilde bağlamıyorum, XX şeklinde yapıyorum daha fazla tel harcıyorum
ama sağlıklı olduğu kanaatindeyim.

mgencunal bey,

Biz üst çıtayı kanallı yaptırıyoruz, böylece üst çıtaya petek yapıştırma derdi ortadan kalkıyor. Peteğin üst kısmını kanala sokup, telleri de elektrikle yapıştırınca başka bir işleme gerek kalmıyor.

Gürsel bey, tellerin pozisyonu sizin kişisel tercihinize ve kullandığınız bal süzme makinesinin özelliğine kalan birşey. W şeklinde ya da XX şeklinde yapılan uygulamalar yurt dışında bolca var.

Biz 4 sıra yatay tel çekiyoruz, normal süzme makinelerinde sıkıntı olmuyor. Fakat yatay teller radyal süzme makinelerinde sıkıntı oluyor. Özellikle taze kabarmış beyaz petekleri yüksek devirde akordiyon gibi yapıveriyor. Radyal süzme makinesi kullanacak arkadaşların telleri dikey çekmesinde fayda var.

Yine yurtdışı uygulamalarda tel yerine misina kullanımı da var. 40 lık misinayı peteğin her iki tarafından da geçecek şekilde dolanıyorlar.

Aşağıdaki video da ise biraz daha geliştirilmiş bir sistem görülüyor. Anlayabildiğim kadarıyla tezgahın üstünde telin üzerine basınç yapınca devreyi kapatan bir düzenek var. Tel de bizim elle yaptığımıza göre biraz daha yavaş ve kontrollü ısınıyor.

http://www.metacafe.com/watch/4341229/elektrik_kullanarak_petek_takmak/

bu video videolar bölümünde var ama güncel olması sebebiyle bu konuyada ekledim belki birileri faydalanır

http://www.dailymotion.com/video/xcd7po_petek-takma-videosu_animals

Şart değil. 6 Volt da olabilir, 24 volt da daha yüksek te olabilir ancak 80 volt yukarısı elektrik canlıya zararlıdır.
Kullandığımız telin harcadığı elektirik 12 volt luk ve 50 wat ise, 6 volt olunca 100 watt olması gerekir. 24 volt olursa 25 wat yeterli olur.

Aküler de öyledir. Akünün amperi ne kadar yüksek ise dayanma ömrü o kadar uzun olur. Sözgelimi ışıldaklarda kullanılan 4 amperlik akülerin işe yarayacağını sanmıyorum.

Önemli bir konu da piyasada çıta teli olarak satılan ince galvanizli telden başka kalın teller kullanan arıcılarımıza da rastladım. Bu uygulama kalın tellerde kullanılmamalıdır. Kalın teller çok akım çeker, adaptörü bozar, aküyü boşaltır.

Araba teybini çalıştıran adaptörler, 10-20 wat civarındadır. Çıta teli ısıtmada verimli olmaz. Hele hele radyo adaptörü, ve diğerküçük şarj cihazları için, çıta teli kısa devre göreni yapar ve cihazı bozmaktan başka bir işe yaramaz.

Ali abi bilgilendirme için teşekkür.

Arkadaşımın oğlunun yaptığı cihaz ,duman çıkararak ptaladı.

Bir anda elektirik çarptı sandım. Akşam uğrayıp göstereceği hatayı nerde yapmış bakalım.

Telafi olmazsa gitti 15 tl.

Merhaba arkadaşalar ben akülü ışıldak dedigimiz cihazın aküsünü kullanıyorum şarjda oluyor 7.5 tl şarj cihazıda 7tl

slm bunlara ne gerek var mum regületörü diye bir alet var googl da çıkar 25 30 lıra civarı ben sahsen 5 6 sanıyede bır petek yapıom bu cıhazla ayrıyeten bir günde 500 600 e yakın petek yapabılıyor bır kışı …

Mum takma regülatörlerinin aralarında kalite farkı varmı yada önereceğiniz?

arıcılıktan önceki mesleğim elektronik olduğu için ben kendi imkanlarımla yaptım piyasada satılanlardan hiçbir farkı yok tek frakı daha ucuza mal olması…

12volt luk küçük bir akü, 50cm lik 2 adet kablo kolay gelsin :wink:

illa orjinal demiyorsanız tabi

akü sakat kısadevreye soktuğunuz zaman patlama riski çok fazla belirtmek isterim…

Hüseyin sormadan anlatmıycan anlaşılan :slight_smile: nasıl yaptın sistemi?