temmuz ortasında kovan bölme işlemi

değerli site yöneticileri, arıya ve arıcılığa gönül vermiş abilerim ve kardeşlerim
Zonguldak Ereğli ilçesinde sezon sonu bal sağımını yaptık hayırlısıyla… 8-10 kolonim var, bunlardan 2 tanesi maşallah diğerlerinden 3 kat daha verimliydi hemen hemen eşit şartlarda, ve ben bu 2 kovanımı bölüp anayı dışarıdan almadan kendisine yaptırmak istiyorum tarih 12.07.2018. gündönümüde geçti haliyle, bazı taecrübeli arkadaşlar olur diyor bazılarıda gündönümünden sonra olmaz diyor. muallakta kaldım tecrübelerinizle fikir verirseniz dua ederim

Kovanlarında mutlaka erkek vardir.ben gecen sene 10 cu ayda ciftlestirdim.sıkıntı olmadı.ama kovanlarin durumunu sen biliyorsun.

Sıkıntı olmaz onu bil.

Geçen yıl temmuz sonunda 13 kovan böldüm sadece biri yalancıladı. 13 tanesi tuttu.

Nasıl oldu diyeceksiniz bölmelerden biri oğul verdi.

Bu tarihten sonra yapacağın bölmeler destek vermeden kışı çıkaramaz.Erkek arılar bölgemizde mayısın 20 si itibariyle kovan dışına atılmaya başlanır ve ölüme terk edilir.Ana arı çiftleşecek erkek arı illa ki bulur lakin yeterli miktarda ve kalitede erkek arı yok denecek kadar azdır.Kendi gözlemlerime göre bu tarihlerde yaptığım bölmeler yeni sezonda başarılı olmadı.

Nisan ayında yapılan bölmeler bu ayda gelen yoğun polen ve nektardan dolayıdır ki ana arılar daha kaliteli oluyor ve erkek arıların bu ayda yoğun olması ile birlikte ana arılar yeterince dölleniyor.

Hazır ana fiyatları baya düştü bence hazır ana ile bölmeniz daha garantili olur .
bugün bölseniz ve herşey yolunda giderse ana arı ağustosun ilk haftası yumurta atar ilk tur yavru ağustos sonunda açılır . kış erken bastırırsa kovan kendini toplayamaz ama ekime kadar hava iyi olursa 2 tur daha yavru atar toparlanır.

tercih sizin tabi