Timur GÜMÜŞLÜ Arılığı

Kovanlarimin çoğu polen tuzaklı. Polen tuzaklarinin altındaki polen toplama kutuları takılı değil. Kış sürecinde takılı olmazsa ne olur. Arılar soğuktan etkilenir mi? Kısaca takayım mı takmayayim mı?

Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ust yalıtımı yani kapak kısmı nı saglam örttün ise faydası var.zararı yok.sadece eğer ust yalıtımı iyi değilse cereyanda kalır usutursun

Üstte örtü bezi, onun üstünde de 2 kat gazete kağıdı var. Öyle eski elbiseler ile sarıp sarmalamadim.

Yeterli değil.

Sıcaklığı geçirmeyecek kadar olmalı.

Şimdi kovanınızın gücü uygunsa gazete kağıtları ıslanmış durumda bile olur hele ilk baharda kesin ıslanır.

Hemşerim merhaba.

Üstten straforla sıkı bir yalıtım yapmazsan altı açık arı sıkıntı yaşar.

Ayrıca arıyı koyduğun yerde fazla rüzgar almamalı.

Bu yıl zaten arıların durumu sıkıntılı dikkat etmek lazım.

Hemşerim üstten yalıtım için ince bir strafor bulmam lazım. Onu da nereden bulurum bilmiyorum. Örtü bezi, seker çuvalı ve gazete koysam yeterli olmaz mı?

Laminant parkenin altına konulan 3 - 5 - 8 - 10 mm kalınlığında var ama daha çok 3 - 5 mm olan ve satılan ince köpükler var onlardan beğenebilirsiniz.

Murat hocam bugün birkaç ariciya sordum. Hepsinde kalın köpüklerden var. Üst tahta oturmaz diye almadım, yarında inşaat malzemeleri satanlara soracağım. Artık ne bulursam ekleyecegim. Teşekkürler cevap için.

Bez örtüler kumaş olduğundan yağmuru emmis. Hafif küflenme yapmış, bende bez örtüleri kaldırıp yerine şeker çuvalı koydum.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181217/83f6d0ee527ca8740f78188379bf70b9.jpg

Sanki kovan girişleri komple açık gibi bu durum problem oluyormu?
Kendi kovanlarımda yari açık yarı kapalı olacak şekilde ayarladım nemi kolay atsın düşüncesiyle ama doğrumu yanlişmi yaptım bilemedim…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kış vakti, yağma riski yok diye onemsemedim ben, en iyisini ustalar bilir.

İç örtü bezlerinin ucu dışarıda olduğu sürece kovan içi nem olacaktır.

Değişik katlama yaparak bez uçlarını dışarıya taşırmayınız.

Hemşehrim, Murat hocam çok doğru bir gözlem yapmış.

Çuval yada bez örtünün dışarda kalan kısmı fitil görevi görüyor ve suyu içeriye çekiyor.

O şeker çuvallarını tam ortadan katlarsan 4 kat örtü oluyor ve dışarı hiç taşmıyor.

O gazeteleride kullanacaksan iki, katın arasına koy o zaman çok güzel bir yalıtım olur.

Bu arada bu kovanları nereden buldun? Bizim oralarda pek olmaz bunlardan.

Hemşehrim, Kovanları Adana Kozandan getirttim. Bizim oraların kovanlarından çok daha güzel, hem malzeme hem işçilik daha kaliteli. Bu yılda 10 tane getirteceğim. Fiyat olarak da daha uygun.
Çuvallar naylon ağırlıklı olduğu için bez örtü gibi nemi emeceğini düşünmedim, onun için koydum. Bez örtüler suyu fitil gibi emmiş, bazı yerlerde küf yapmıştı. Katlama konusunda beceriksizim kabul ediyorum. Bunun üzerinde çalışayım, inşallah Murat hocamın istediği gibi katlayabilirim.

en iyisi sera naylonu kullanmak. TAvsiye ederim.

Kovanları nası getirttin?nakliyeyi nasıl hallettin?

Kovanları çalıştığım ilçede bir arıcı getirmişti. Görünce çok beğendim, bende istedim. O da sağolsun bana da getirdi.

Benim kovanların bir kısmı 9 çerçeve oldular, yavru durumu da çok iyi. Bu hafta kovanın birine kat verdim. Alttan 2 kapalı yavrulu çektim, yanlarına boş bir petek ekleyerek kata koydum. Z şeklinde güzelce kapattım, ısı kaybı olmasın diye. Tanıdığım arıcılar bana kızdı, bu mevsimde kat atılmaz, dediler. Şimdi diğer kovanlarımda sıkışacak, kat atmasam oğula gidecekler diye korkuyorum. Bölmek istiyorum ama hazır ana siparişi verdim, anaları mayısın ilk haftası teslim ederim, dedi. Sıkışan tüm kovanlara kat vermeye devam mı etmeliyim, bilmiyorum. Sizlerin fikrini almak istiyorum arkadaşlar!

Katin hayırlı olsun.sana küçük bir sır verim.ari 9 çerçeve ye tam basti ise.
Kat atarken yukari yavru çekmeden kabarmış yada ham petek koy 2 tane.eger arin gercekten güçlü ise zaten kendisi çıkacak tır.zayifsa biraz daha bekler.
Bu arada Z ortmek sana kalmış.ben ortmuyorum sorun olmuyor.

Çok teşekkürler, Özer Bey. Bundan sonra öyle yaparım. Korkum yavru çürüklüğü falan olur mu? Bizim buralarda Ankara iklimi gibi, bu aralar yağmurlar var ve ısıda bazı geceler 2-3 dereceye düşüyor.

Halil hocanın tabiri kanımca: KIYTIRIK KAT. Yukarıya yavru çekmeden boş kabarmış koyulup gözluyoruz. Neyi? Arı gerçekten kat istiyormu. Özer hocamın söylediği gibi arı yukarıya çıktıysa ve (önemli) gece sıcaklıkları çok düşük değilse NORMAL KAT ATMA yapılıyor. Yani kapalı yavrulu çerçeve yukarı çekilip iki duvar çerçeveyle (bende kabarmış yoksa 2şer ham petek oluyor :slight_smile: doğru mu bilmem) kat atılıyor…
Sizin yerinizde olsam o gece sıcaklıkları ile yukarı yavru çekmem…

SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi