Selam arıcı dostlar. ben Kocaelide arıcılık yapmaktayım bizim burada haziran ayında kestane ve ıhlamur açar az miktarda dağ gülü olur. Benim merak ettiğim Taşımalı arıcılık yapmak istesek nasıl bir harita çıkartıp izlememiz gerek ilerki yıllarda en az 4-5 sağım yapmak gibi bir hayalim var bu sebeple bu haritayı çıkartmam gerekli. Geçen sene 3 sağım yaptım birinci sağım kanola ikinci kestane üçüncü ayçiçeği oldu. ayçiçeğinden pürene gitmeyi planlıyordum ama ekipte aksamalar oldu gidemedik. Tüm bölge arıcılarından yardım bekliyorum beraberce belirleyelim şu haritayı. Saygılar.
Yöremizde (Antalya - Manavgat) açan ballı ve polenli bitkiler:
Daha yazının üzerinde çalışılması gerek ama madem böyle bir başlık açıldı; bu yazıyı burada paylaşmak uygun olur.
Bitkiler her sene aynı tarihlerde çiçek açmayabiliyor. Hava sıcaklığının ve yağışların bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Bazı bitkiler eski açtığı tarihten 15 gün önce ya da sonra da çiçek açabiliyor. Başka bir konu da aynı bitki sahilde çiçek açtığı tarihten 15 gün sonra 500 m yukarıda 30 gün sonra 1000 m. yukarıda çiçek açabiliyor. Bu bakımdan tarih vermek zordur ve verilecek tarihler arasında tutarsızlıklar olması doğaldır. Tarihlerin bazılarını yeniden gözlem yapıp düzeltmemiz gerekebilir.
Sahilde açan çiçekler:
Baklaçiçeği, yabani hardal - Şubat… - Çiçektozu
Çiğdem, gelincik - Şubat, Mart… - Çiçektozu
Sandal (Koca ağaç: 15 Mart – 10 Nisan - Kırmızı kabuklu bir ağaçtır. Bal verir, balı acıdır. Yukarılara çıktıkça geç açar. Sahilde bitince Akseki civarında (1000 m. civarı) çiçek açar. Nisan sonuna kadar devam eder. Sandal çiçeğinde arılar ilk olarak bol balözü bulur ve gelişme hızlanır.
Çayır çiçekleri -15 Mart… - (Yonca, zilfir (üçgül), karağan, çiriş, fiğ, korunga, lale, gelincik vs.): Bal ve çiçektozu
http://img37.imageshack.us/img37/3080/karaan.jpg
Karağan
Narinciye çiçekleri: 10 Nisan – 10 Mayıs - Bal ve çiçektozu. Portakal, mandalina, greyfurt, bazı limon çeşitleri aynı zamanda çiçek açarlar. Narinciye çiçeğinde arılar hızla gelişir. Genellikle ballıklar bu dönemde konur.
http://img696.imageshack.us/img696/7341/p4103090portakalieinde.jpg
Susam: 15 Haziran… - Bal ve çiçektozu. Susam çiçeğinde arılar hızla gelişir.
Hayıt, nane, mısır: Yaz boyunca
Yaylada (1200 – 1700 m. yükseklikte) açan çiçekler:
Çağşır- 1 Mayıs – 20 Mayıs - Bal, çiçektozu
Karamuk – 1 Mayıs - 20 Mayıs - Çiçektozu
Yer çiçekleri (Üçgül, ballıbaba, yonca vs.) - !5 Mayıs… Bal,
Şalba - ! Haziran – 1 Temmuz – Bal (Şalba, şalba, koca şalba… Adaçayı gibi boğum boğum çiçek açar. Birkaç boğum birden de çiçek açar. Aşağıdaki çiçekler geçerken yukarıdan yeni basamaklar fışkırır. Eğer yağmur yağıp balözünü yıkamazsa 1 ay güzel bal verir.)
http://img266.imageshack.us/img266/6007/p5203267.jpg
Sütleğen (sütlük) , yonca – 15 Haziran… - Bal (Sütleğen hem çiçeğinde balözü salgılar hem de yapraklarında basara dediğimiz böcekler ve tatlı bir madde oluşur. Sütleğende basara olursa ve yağmur yağıp yıkamazsa o yıl yaylada bal iyi olur. Sütleğen balı süzülse de kışın donmaz.)
http://img97.imageshack.us/img97/1393/stleen.jpg
Keçiboynuzu (harnup): İlk güz yağmurundan sonra - Bal, çiçektozu
Püren: İlk güz yağmurundan sonra. – Bal, çiçektozu
Sünemit: Pürenle aynı zamanda açar – Bal, çiçektozu. Sünemit ve püren olan yerlerde arılar hem yavruya gidip kışa genç nüfusla girerler hem de kışlık yiyeceklerini tamamlarlar.
Malta eriği: Kasım Aralık – Bal, çiçektozu
Hayıt, Nane, Yarpuz (Sahilde yaz boyunca çiçek açar ve yağmurlar yağınca verim biter)
Yöresel olarak ne kadar güzel bir tesbit. Gönlünüze sağlık. Her yöreden gelecek tesbitler böyle düzen dahilinde olsa kendi aramızda bu güzel forumda yararlı bir kaynak sağlamış oluruz.
Yöresel flora başlığı altında, sadece bilgiler toplanabilir. Küçük resimlerlede takviye edilirse tadına doyum olmaz. Çok hoşuma gitti. Tekrar teşekkür ederim. Sağlığınıza duacıyım. Esen kalın.
Ali bey kıymetli bilgiler için teşekkürler. Sandal ağacının Akdeniz’de yetiştiginide sayenizde öğrendim.
Mersin Mut’ta şubat ayında sarı, turuncu bol çiçek açan bir çalı görmüştüm, sohbet ettiğimiz arcı azgan demişti bitkiye, bu bitki hakkında bilginiz var mı?
Şubat sonu ve Mart aylarında dere boyları sarılar giyinir. Yöresel olarak sarı çiçek açan çalılar borcak, koca şalba bir de gökdiken olarak adlandırılır. Bu çalılara arılar az konar. Mut ile buraları aynı enlem üzerinde ve aynı bitki örtüsüne sahip. Büyük olaılıkla azgan da aynı bitkiden birinin yöresel adı olabilir.
Sandal ağacı sahilde başlar 1000 m. yükseklere kadar tırmanır. Keçilerin az gezdiği kayalık yerlerde ya da ormanların arasındaki makilik yerlerde yaşayabiliyor ancak.
herkese slm.lar .sitede ve arıcılıkta yeniyim. arıcılığa dün itibariyle 1 kovanla:)) başladım.inşallah bilgilerinizle daha çok kovanlar edinirim.yazdıklarınızı büyük bir iştahla okuyorum.
Hüseyin Bey, sandal bitkisinin fideleri pazarda satılmıyor. Tam bilgim yok ama sanırsam ya tohumdan üretmemiz gerekiyor, ya da dağlardan köklü bitki bulup bahçeye dikmemiz gerekiyor. Çeliklen yetişir mi onu da bilmiyorum. Ve bunların da sanırsam zamanı geçti. Fidan söküp dikme bitkiye su yürümeden olmalıdır Yani kışın ve erken ilkbaharda.
…
Mehmet Gençünal Ynt: Davulga (dağ çileği) Hakkında Bilgisi Olan
« Yanıtla #8 : Mayıs 08, 2011, 22:37:52 » Alıntı
Ali bey, sandal ağacının kabuğu yokmuş gibi pürüzsüz ve parlaktır.
Davulganın gövdesi gövdenin boyuna doğru asma kabuğu gibi , fakat daha sert çizgili çatlak şekildedir.
Sandal ağacının yaprakları biraz daha iri ve ovaldir, koca yemişin (davulganın) daha sivridir.
Dikkatli bakıldığında birbirinden farklı olduğu bellidir.
Yalnız çiçeklenme, Marmara’da koca yemişle aynı döneme rastlar.
Çanakkale’deki arıcılık kongresi sonrası, şehitlik ziyaretinde, Anzak koyu ve Arıburnu mevkinde (Selahattin bey iyi hatırlar) bu iki ağacı bir arada görme imkanı olmuştu.
…
Şeklinde yazmıştı. Buradan yola çıkarak sandal bitkisinin akdeniz bölgesinde ve Çanakkale yöresinde yetişmesi Ege bölgesinde de olabileceğini düşündürüyor. Bir araştırırsanız belki de yakınlarınızda biryerde vardır. Ama sizin bu düşünceniz beni de bahçeme sandal dikmeye heveslendirdi. Yeni bir gelişme olursa sizi ararım. Selamlar.
Sizlerin “karağan” diye adlandırdığınız bitkiye bizde ya pamuk otu yada yavşan otu deniyor.Tabii bitki adları bölgesel olarak değişsede bazılarnın adları değişmiyor mesela “ballıbaba” gibi.
Ali ağabey. Çok ama çok teşekkür ediyorum. Bu mesajını görmemişim nasıl olmuşsa.Senin yolladığın bombus kutularına değdi bu gün elim. Sandal ağacını illaki bulup ekeceğim müzeye. Bir şekilde fidan yada üretme tekniğine ulaşırsam size de haber ederim. Bu iki link belki azıcık da olsa fikir verir http://www.tropikmeyveci.com/siradisi-meyve-agaclari/kocayemis.html
339 03 00 numaralı telefondan antalya orman müdrülüğü fidanlığından sandal ağacı fidesi alabilrsiniz. Tanesi 88 krş. Ama kargo yapmıyorlar. Antalyadan fidanları lıp kargo yapacak birinin bulabilsem bende bulunduğum yere bu fidanları dikeceğim.
Kovanımın bulunduğu yerde yoğun olarak sumak çalısı bulunuyor.Çeşitli yerlerde bulunan nektarlı ,polenli bitkiler listesinde adını bulamadım.Tahminimce on beş gün içinde açacak.Acaba bilgisi olan var mı?Teşekkürler.
Yabancı sitelerde araştırınca bir kaç bilgi bulabildim.Nektarlı bir bitkiymiş fakat hava koşullarından oldukça etkileniyormuş.Hava koşulları uygun giderse arılar faydalanabiliyormuş.Nasip artık.Bir de fotoğraf buldum :
Merhaba Yusuf Solmaz bey, Bende sizin gibi düşünenlerdenim özellikle çevredeki flora yapısını yıl boyu (kışlatma haricinde) yayarak en az 3-4 bölge gezerek üretimimizi maksimuma çıkartmalıyız…
Örneğin; Sırasıyla aklıma gelenler,
Narenciye, Kekik, Kestane, Ihlamur, Hayıt, Çam v.s
Ben İzmir Tiredeyim. Bizim bölgede en yakın çam ormanı var ödemiş ve bayındır ilçelerinde, ödemişin diğer ilçelerinde kestane de varmış gidip görmediğim için bilemiyorum. Tecrübesizlik gidip gezip gördükten sonra hele birde hasat yaptınmı o zaman daha iyi tanıyorsun.
Ayax bey büyük alanlarda dikim yapamayacaksanız dikeceğiniz çiçeklerden arılarınız pek faydalanamaz. Ama yinede damlaya damlaya göl olur diyorsanız ben ağaç ve çalıları öneririm.Özellikle Ihlamur ağacını . Uzun süreli ve yoğun bir nektar akışı sağlıyor. Akasya ve diğer ağaçlara göre hava şartlarının daha istikrarlı gittiği tarihlerde çiçek açıyor. Bir de erken ilkbaharda polen kaynağı olarak Kızılcık ağacını ve erik,kiraz gibi meyve ağaçlarını. Hem meyvelerinden(kendiniz yiyerek :)) hem de polen ve nektarından faydalanırsınız.